Gospina trava ili kantarion |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345> |
Korisnik | |
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
SilveK, moje niknu same i uspješno rastu na sunčanom položaju ili barem pola-pola, ali sunca treba dosta.....na brdima raste uvijek na osunčanoj strani - osoju.
Nisam shvatila da li je jednogodišnja?
Moja gospina trava je sitnija i zbijenija ili me slika vara?
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
A sad ja s još pitanja: skoro je već sva ocvala i puna je čahurica s sjemenjem, da li bi listići još bili dobri za branje i sušenje, za čaj? Mislim, s obzirom da je prošlo vrijeme berbe?
Inače, malo ju je i zahvatila pepelnica...otrgala sam te zaražene grane i mislim da se oporavlja. I kakav joj položaj za rast najbolje odgovara? Sad raste u polusjeni, mislim ju presaditi na mjesto gdje će imati non stop sunce. |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Upravo smo identificirali jedan moj grm gospine trave na identifikaciji, pa bi i ovdje stavila dio postova od Grive1978, vjerujem da će još nekome dobro doći:
"prepoznavanje: 1. vršni listići kad ih ubereš i digneš prema suncu puni su malih rupica ili crnih točkica 2. pupoljak cvijeta kad ubereš i zgnječiš u prstima ostaju ti krvavo crveni 3. stabljika je 2-bridna - okruglasta sa 2 uzdužne spojnice ( kod skoro svog bilja kod nas je ili okrugla ili 4-tvero bridna) Sad je prošlo vrijeme njene regularne cvatnje i zato ima puno manje nekih kemijskih odrednica i tvari u sebi ( zato se uvijek za to i to bilje navodi to i to vrijeme berbe...kada je najaktivnije... a kod kantariona je najaktivnija tvar hipermicin koja i tvori tu boju) ...njena energetska komponenta ( osim što se od davnina koristila za zaštitu od zlih duhova) je izuzetno pozitivna, u najstarijih naoda predstavljala je božnstvo sunca ( možda djelomično i zbog sličnosti cvijeta)....ali to je biljka apsolutno za sve....a pogotovo za imunitet- ima antivirusna i antibakterijska djelovanja, o antiupalnim da ne pričam, poznato je njeno kantarionovo ulje, ....antidepresivna komponenta je kopirana kod mongih današnjih antidepresiva.... i bla bla bla..... ali meni je najzanimljivija njena energetska komponenta zaštite, utjehe, kao kad je malo djete ranjeno, povrijeđeno i palo, razderalo koljeno a majka ga uzme u krilo i vida rane, tješi dušu, nosi na rukama i nježno ga podučava, utješi ga u svom krilu i da mu snagu.... :O)))....plus jedan apekt duboke ženske snage i mudrosti ali i ženstvenosti- kako samo krasno zavodljivo svjetlucaju njeni zlatni cvijetovi....." |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
... za ženske probleme....kandide, upalice, gljivice razne i prehlade koristi se tampon koji se staviti točati cca 10-15 min tu kantarionovo ulje i potpm se aplicira u... za to predvđeno mjesto :O))...mjenjati tako 3-4 x dnevno i pogotovo stavljati preko noći...redovito i vrlo uspiješno! :O)...kad treba pojačati učinak doda se et. ulja čajevca, il palmarose... cca 30-50 kapi na 30 ml ulja kantariona ALI SAMO Oshadhi, Parnarom ili eventualno Primavera..
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Imam i ja ulja gospine trave ( ovogodišnje upravo prispjeva)
Ako je tko zainteresiran neka se javi na pp... |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opekotine, rane,proširene vene, bolne zglobove, modrice, krvne
podljeve,grubu kožu ruku od rada u vrtu,nos kod prehlade.
opekotine od sunčanja....upotrebljava se čak kod nekih genitalnih
problema.
Meni ovo ulje najviše služi kao jedan od sastojaka za moju home-made kremu za ruke i lice o kojoj sam opširno pisala na temi gavez. ![]() |
|
![]() |
|
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Možeš li molim te reći za što sve konkretno koristiš to ulje u praksi?
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Hvala Bogu, pronašla sam nešto.
![]() |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Vidjelo bi se da je ocvala. Ukoliko ipak nađeš koji grm, prikrati ga za 1/3 od vrha i ponovo će cvasti.. mali trik..
|
|
![]() |
|
Samo se tome i nadam da će se pojaviti, bile su kiše i hladno vrijeme za ovo doba godine, možda kasni.Ali predobro poznajem njena staništa, jednostavno nigdje nisam vidjela biljku.
Oni koji su nešto našli kažu da je u prolaženju.
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Iskreno, gospinoj travi i nije još vrijeme da cvate, ove godine je na kontinentu poranila, pričekaj još 15--20 dana.. nije mogla samo tako nestati, jer inače ima malo štetnika na sebi... praktički nema . Ulje je inače skupo, litra oko 14oo kuna (ako se ne varam)...a mislim da će se naći netko to je ima.
|
|
![]() |
|
Dakle, ovo je nevjerojatno.
Kod nas u Dalmaciji ove godine uopće NEMA gospine trave.
![]() Barem ne ovdje gdje ja živim.Svi se žale.
Na mjestima na kojima je inače svake godine berem nisam našla ni stručak.Nije prošla, nije pobrana nego je jednostavno nema.
To mi je potpuno neobjašnjivo.
![]() Ima li itko tko zna što se to dogodilo
![]() Ne mogu cijelu godinu biti bez kantarionova ulja.
Ima li itko tko bi mijenjao trave?Za stručak gospine trave dajem dva bilo koje kojih ovdje ima:kadulje, lavande, ružmarina,lovora, nevena,turice, poljske preslice,zlatice s kamena (vrsta paprati, vrlo ljekovita),primorskog čubra...
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ja cu ove godine imati dosta tog ulja....
|
|
![]() |
|
Najbolji dio gospine trave su cvjetovi (ne posve rascvjetani ) i listovi.Oni sadrže najviše hipericina.
U ulje ili rakiju stavljaju se odmah nakon branja i drže na suncu 5-6 tjedana.Tegla se nenatisnuto napuni travom a onda zalije rakijom ili maslinovim uljem da prelazi travu 1-2 cm
Ostatak,listovi sa tanjim grančicama, može se posušiti i dodati u razne čajne mješavine za jetru, bubrege, mokračni mjehur...Ali treba imati na umu da smo najbolji dio već potrošili.Zato se gospina trava bere što više pri vrhu i nikako je čupati iz zemlje, trebat će nam i dogodine!
![]() |
|
![]() |
|
Ja sam jucer ubrala prve cvjetove gospine trave ove godine i vec se točaju u ulju na suncu...
Kako da iskoristim stabljike i listove ? |
|
![]() |
|
Dalmax22 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
ovo je recept mog oca
Liker od kantariona: 2,5 kg šećera 1-2 sveznja kantariona (e sad ovo me nemojte pitati koliki je to struk jer je i ovo dosta priblizno) 3 l domace rakije Priprema U malo rakiuje isprati cvjetove od prasine i baciti stabljike. U veliku staklenku izmjesati sve sastojke i ostaviti na suncu 40 dana i ponekad protresti. Procjediti kroz gazu i ostaviti jos 10 tak dana da odstoji pa piti . |
|
![]() |
|
Danas sam vidjela prvi cvijet gospine trave ove godine.
![]() Dosta je uranila, valjda radi globalnog zatopljenja. |
|
![]() |
|
Filipa1 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 21 |
Kako doći do gospine trave, gdje je najbolje mjesto za sadnju? |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |