Koje gljive |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789> |
Korisnik | |
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
-- Nemoj da plakiš. ![]() ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...ja nisam ništa našla
![]() |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danas sam bila u gljivarenju, niti jedne gljive nisam našla. Dosta je zahladnilo. Treba i uraniti, gdje ja idem invazija je ljudi sa košarama.
Šteta ova godina ![]() ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Počela ti je sezona gljiva. Ja sam još prošlu subotu u Gorskom Kotaru nabrala pola košare vrganja i dedeka. Malo je teže naći, i drugi češljaju šume, a uz to sam vidjela tragove ili medvjeda ili vepra. Bilo je
![]() ![]() ![]() ![]() Od tada nisam imala vremena otići. Moram preći 50-tak km do šuma, gdje smo otkrili izvor gljiva. I vidjelo se na gljivama da im nedostaje kiše. Valjda ovo zahladnjenje neće pokvariti sezonu gljivarenja. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... da li je počela sezona kod vas???? ( gdje god bili)... ja danas krenula al me potjerala kiša...no nema mi još šuma "onaj miris" ...kad ih obično ima...
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... da... i onda pričaju kako su gljive opasne, ma sami ljudi su opasniji za ljude nego gljive...
![]() |
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da, gljive se ne smiju brati u najlonske vrećice bez zraka, upravo zbog razloga koje si navela. Najbolje za branje su prozračne korpice ili košarice gdje gljive mogu nesmetano "disati" i gdje se odlično čuvaju tijekom transporta.
A jela od gljiva nije preporučljivo više puta podgrijavati. Ali neće smetati ništa ako se npr. stavi u frižider i nakon toga ide podgrijavati drugi dan. Znam iz vlastitog iskustva. Npr. tako se neki gulaš od gljiva i mesa može drugi dan bez problema podgrijati i konzumirati. Ali mora biti prethodno spremljen na hladno, u frižider. Glavno je da se ne ostavi negdje vani gdje je jako toplo i gdje se mogu razmonožiti kojekakvi mikroorganizmi i bakterije na jelu. Zbog toga može doć do lakših trovanja.
A ovo što si spomenula da su prijatelji u vrećici nekoliko dana držali gljive i onda takve ili spremati je stvarno nepojmljivo i i onda još jelo od takvih gljiva pogrijavali više puta? Stvarno nije čudo što su se otrovali.
![]() |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...no ono što ja naćuh je da jedno od prvih pravila a o je da se gljive ne beru u najlon vrećice zao jer su one živi organizmi koji na neki način "dišu"a u vrećici nemaju zraka... a i od isparavanja se cijela vrećica orosi....a poanta ta da onda one mjenjaju kemijska svojstva i stvaraju sekem. spojevi koji se ne bi stvorili da se gljiva lagano suši/stari ili propada na laviadi... i te kemijske kombinacije su opasne....
...a ono št je moje prijatelje prikovalo za wc su gljive koje su ubrane tako u vrećici stajale par dana onda su skuhali jelo u velikoj količini i koje su podgrijavalali u par navrata tijekom sljedećih par dana.... |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne bih htjela to probati, pa ne berem gljive na žalost, iako bih voljela znati..
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fala!
![]() .... nego... nisam baš priznajem detaljno i potpuno pročitala sav forum o gljivama...ali na prvu loptu nisam zamjetila da se priča i o tome kako od svake jestive gljive možemo načiniti potencijalno otrovnu neprikladnim skladištenjem ( pogotovo već skuhanog jela od gljiva)... neki moji prijatelji su to naučili na teži način.... srećom držani su se samo svog kućnog wc-a a ne i bolničkog.... :o)) |
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Točno je da su plodišta sunčanica dobri sakupljači nekih teških metala, a jedan od njih je i olovo, a još su tu živa i možda najopasniji od ovih kadmij. Zbog toga treba izbjegavati branje gljiva u neposrednoj blizini prometnih cesta (ispušni plinovi), oranica koje se tretiraju pesticidima, tj. umjetnim gnojivima, blizinu kojekakvih tvornica jer plodišta gljiva koje rastu u njihovoj blizini vjerojatno imaju visoku koncentraciju spomenutih teških metala. Ali nisu samo sunčanice u pitanju, već i skoro sve druge gljive koje se nađu u takvim uvjetima, npr. šampinjoni ili velike gnojištarke. Dakle, preporučljivo je brati gljive što dalje od ovakvih mjesta, po mogućnosti što dublje u šumi i tada ne bi smjelo biti nikakvih problema glede toga. No, da vas sad ne uplašim s ovim svime, moram reći da je ipak pretjerano upozoravati na nekakvu veliku opasnost od konzumacije ovakvih gljiva. Prava opasnost od olova nam prijeti iz zraka (ispušni plinovi koje udišemo) i tla gdje se olovo godinama taloži i vraća nam se npr. u obliku vode. A kadmija ima u cigaretama, kavi, čaju, prerađenim žitaricama, iznutricama životinja, školjkašima, rakovima itd, pa su gljive koje konzumiramo relativno rijetko, najmanji problem od svega toga. Prema tome, nema straha od konzumiranja sunčanica, pogotovo ako su one ubrane negdje u prirodi, relativno udaljenoj od potencijalnih zagađivača. |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...impresivna lista cordceps!! svaka čast!... evo kao poznavatelja gljiva da va pitam nešto što sam čula davno a nogdje ne mogu provjeriti..... navodno baš sunčanice ( posebno velike vrste) mogu povući jako puno olova iz okoline i biti vrlo rizične za osobe koje imaju roblema / cirozu jetre....a sunčanice su mi jene od najomiljenijih....
|
|
![]() |
|
Donata ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Svaka čast na spisku... ![]() Kod nas u Zadru se može naći bukovače, šampinjone i sušene vrganje...što ja često i spremam ... a svaku priliku na svojim putovanjima koristim da probam druge vrste... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da, gljive uglavnom sam skupljam.
A o ljekovitosti nekih gljiva možete pročitati na ovim srpskim stranicama -
copy/paste o ljekovitost bukovače:
bukovača
Pleurotus ostreatus Bukovača, jedna je od onih izuzetno ukusnih gljiva koje možemo naći samonikle u prirodi, ali ih možemo i vrlo uspešno uzgajati. U svetu je poznata pod imenom šumska ostriga.
Tokom zime je ugrožen naš imuni sistem. Javljaju se anemije, povišen holesterol i trigliceridi, lumbago i ukočenost udova. Priroda nam baš u pravo vreme poklanja gljivu koja će nam kao dijetetski dodatak pomoći da ublažimo ili otklonimo ove tegobe. To je naravno, bukovača. Ona sadrži sve esencijalne amniokiseline, sa izuzekom triptofana, zatim vitamine: B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale. Proteini iz bukovače su po svom sastavu vrlo slični životinjskim. Pored toga sadrži i veliki procenat ugljenih hidrata i samo oko 4% masti. Glavni nosioci lekovitosti kod pečuraka su složeni šećeri - polisaharidi. Među njima, najvažniji je Beta 1,3/1-6-glukan, koji se nalazi i u bukovači. On pomaže snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u serumu. Ako se osušena bukovača dodaje u količini 4% ukupnoj dnevnoj ishrani, nivo holesterola će za dva meseca opasti za 65-80% (Bobek at all 1993.). Slovačka Republika je pomogla kliničku studiju Naučnog Instituta Ministarstva Zdravlja Slovačke u istraživanju bukovače kao antioksidanta i prirodnog sredstva za snižavanje holesterola i triglicerida. Antitumorna aktivnost ovog Beta-glukana je izuzetno snažna. Ona se ispoljava na zaustavljanju rasta tumora, bilo da se gljiva kao takva konzumira ili da se koristi ekstrakt, tj. preparat u kome je sadržan ovaj polisaharid. Doze od 0,1 mg/kg do 0,2mg/kg Beta-glukana pokazuju izuzetno značajan efekat inhibicije tumora (Yoshioka 1984,National Cancer Research Institute, Tokyo Japan). Stimulacija imunog sistema posredstvom Beta-glukana u sprezi sa određenom terapijom znatno skraćuje vreme bolesti i daje mnogo veće šanse za oporavak. U Kini, gde je opisana još u Dinastiji Sung (420-479), koristi se za ublažavanje bolova i relaksaciju mišića. Pored toga, upotrebljava se i u lečenju lumbaga, ukočenosti ekstremiteta i tetiva, kao i za lečenje loše cirkulacije (Yang&Jong 1989.). Preporučena doza za lečenje je 3-9gr suve bukovače u toku dana. Na kraju, može se zaključiti da je bukovača dragocena gljiva za ishranu i kao pomoćno lekovito sredstvo za određene bolesti. Bilo da koristite onu koja je uzgojena ili da uživajući u prirodi idete sami u potragu za šumskom ostrigom, svakako ćete za sebe uraditi najbolje. |
|
![]() |
|
mismali ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 22 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 23 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cordyceps stvarno pozavidna lista gljiva. Vjerojatno ih sam i skupljaš!?
Dati ću još jednu šansu bukovačama, pohanim bez stručaka!!!!! Posebno jer su ljekovite kako kažete!!!!
Hvala za odgovore društvo!!!
![]() |
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nisam još čuo da pečurke (Agaricus) razgrađuju bubrežne kamence.
Ta osobina mi je poznata samo kod ljutih vrsta mliječnica (Lactarius), ponajprije kod Lactarius piperatus i/ili Lactarius pergamenus.
|
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Iako sam zasigurno probao više od dvjestotinjak vrsta gljiva, nabrojit ću meni najukusnije vrste koje mi trenutno padnu na pamet:
- sve vrste smrčaka (Morchella)
- češka smrčkovica (Verpa bohemica)
- žilasta tavica (Disciotis venosa)
- ožujka ili martovka (Hygrophorus marzuolus)
- tupoglavka (Hygrophorus nemoreus)
- suha puževica (Hygrophorus penarius)
- pjesnička puževica (Hygrophorus poetarum)
- medenka (Hygrophorus russula)
- đurđevača ili jurjevka (Calocybe gambosa)
- bijela šljivovača (Entoloma sepium)
- jablanovača (Agrocybe aegerita)
- rudnjača ili livadna pečurka (Agaricus campestris)
- kračun (Agaricus macrosporus)
- blagva (Amnita caesarea)
- biserka (Amanita rubescens)
- prava tigrica (Amanita excelsa)
- usamljena muhara (Amanita strobiliformis)
- neke vrste kostanjevčica (Lyophyllum fumosum;loricatum;decastes)
- golema puhara (Langermannia gigantea), ali i druge vrste manjih puhara (Lycoperdon)
- maglen (Scutiger pes-caprae)
- brašnjača (Clitopilus prunulus)
- panjevčica (Kuehneromyces mutabilis)
- sunčanica (Macrolepiota procera)
- krasnice (Russula virescens; cyanoxantha; vesca)
- modrikača (Lepista nuda)
- jelenovo uho (Grifola umbellata)
- svilenasta vitezovka (Tricholoma columbetta)
- crvena capica (Ramaria botrytis)
- bukovača (Pleurotus ostreatus)
- velika gnojištarka (Coprinus comatus)
- ciganček (Rozites caperata)
- slamnatica ili Ferrijeva vitičarka (Stropharia rugosoannulata)
- lisičica (Cantharellus cibarius)
- mrka trubača (Craterellus cornucopioides)
- prosenjak (Hydnum repandum) - ukiseljen
- sve vrste plemenitih vrganja (Boletus aestivalis - proljetni; aereus- crni ili hajdinski; edulis - jesenski; pinophilus - borov ili crveni)
- kraljevka (Boletus regius)
- šiljatonogi vrganj (Boletus appendiculatus)
- kovara (Boletus luridus)
- zelenjača (Boletus erythropus)
- grabov dedek (Leccinum carpini)
- turčini (Leccinum aurantiacum - trepetljkin; quercinum - hrastov; versipelle - brezov ili opekasti djed)
- slinavka (Suillus granulatus)
- kestenov vrganj (Gyroporus castaneus)
- kostanjevka (Xerocomus badius)
Ažurirao cordyceps - 08 Siječanj 2008 u 14:15 |
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bukovače jesu malo žilavije, jednostavno takva im je struktura plodišta. Ali nekim ljudima se ta osobina sviđa, neki ne vole gnjecave i mekane gljive. Odbacite kratak stručak kod bukovača jer je on najžilaviji. To su i jedne od najljekovitijih poznatih gljiva.
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Meni su super. Probajte ih samo pohati ili samo malo u rerni ispeći. Ne dugo jer tada su žilave i ne treba ih prokuhati.
|
|
![]() |
|
andrea01 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zbog svoje žilavosti nisu se niti mojim ukućanima svidjele, ali meni su osobno uvijek OK!!!
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |