Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Švedska grenčica
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Švedska grenčica

Odgovori Odgovori Stranica  <123
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2008 u 21:17
...no to je ono šta govorim, npr ovo gore je receptura male švedskle grenčice Marije Treben.... meni osobno je problem što se tu ne govori o latinskim nazivima.... pa je meni zbunjujuće o kojoj je aloji riječ, kojem dijelu šafrana, i vat d f... is venecijanski terijak ??smile101
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2008 u 20:01
Sastav male švedske grenčice (za one koji mogu doći do trava i sami napraviti):
10 gr aloe (može i korijenje gorčaca ili pelinov prah)
5 g rujevine
0,2 g šafrana
10 g seninih listova
10 g kamfora (samo prirodni)
10 gr rabarina korijenja
10 g podanka kurkume (temerike)
10 g mane (smola crnog jasena)
10 g venecijanskog terijaka
5 g korijenja vilinog sita
10 g korijenja angelike
Svo bilje staviti u dvolitrenu staklenu bocu širokog grla i preliti s 1,5 litre 38-40% žitne rakije ili dobre voćne rakije, te ostaviti 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline. Svaki dan bocu protresati, kao i prije cijeđenja u manje flašice kao i prije upotrebe. Preostala količina može neograničeno ostati na bilju. Male bočice se dobro zatvore i čuvaju na hladnom mjestu. Na ovaj način se eliksir može čuvati godinama. Što duže stoji, djelotvorniji je.

U apoteci ima za kupiti mješavina biljaka pod nazivom švedska grančica koja se isto stavlja u rakiju.

Nama je problem receptura venecijanskog terijaka pa ako je netko ima neka nam pošalje.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2008 u 17:51
Dakle, ono što ja znam o švedskoj grenčici je da je to stari pripravak koji je u 17. stoljeću "izumio" švedski liječnik, rektor medicine dr.Samst koji je uz pomoć te mješavine dvadesetak ljekovitih biljaka doživio 104 godine. U starim rukopisima se tvrdi ta taj "eliksir" liječi svaku bolest.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2008 u 12:02
...hm... ja bih se u djelovanje upuštala ali u recepture ne... sve njene starije recepture su takve da je jako teško naći sastavine...pa čime opterečivati ljude....za neke sastojke sam nekon nekog vremena zaključila da su tebiljke kod nas valjda izumrle...
...al djelovanje smile72
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Rujan 2008 u 23:56
O švedskoj grenčici se može puno toga napisati a dosta je i jedna riječ-
PANACEA (lijek za sve ).
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.