Švedska grenčica |
Odgovori ![]() |
Stranica <123 |
Korisnik | |
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...no to je ono šta govorim, npr ovo gore je receptura male švedskle grenčice Marije Treben.... meni osobno je problem što se tu ne govori o latinskim nazivima.... pa je meni zbunjujuće o kojoj je aloji riječ, kojem dijelu šafrana, i vat d f... is venecijanski terijak ??
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Sastav male švedske grenčice (za one koji mogu doći do trava i sami napraviti):
10 gr aloe (može i korijenje gorčaca ili pelinov prah) 5 g rujevine 0,2 g šafrana 10 g seninih listova 10 g kamfora (samo prirodni) 10 gr rabarina korijenja 10 g podanka kurkume (temerike) 10 g mane (smola crnog jasena) 10 g venecijanskog terijaka 5 g korijenja vilinog sita 10 g korijenja angelike Svo bilje staviti u dvolitrenu staklenu bocu širokog grla i preliti s 1,5 litre 38-40% žitne rakije ili dobre voćne rakije, te ostaviti 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline. Svaki dan bocu protresati, kao i prije cijeđenja u manje flašice kao i prije upotrebe. Preostala količina može neograničeno ostati na bilju. Male bočice se dobro zatvore i čuvaju na hladnom mjestu. Na ovaj način se eliksir može čuvati godinama. Što duže stoji, djelotvorniji je. U apoteci ima za kupiti mješavina biljaka pod nazivom švedska grančica koja se isto stavlja u rakiju. Nama je problem receptura venecijanskog terijaka pa ako je netko ima neka nam pošalje. |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Dakle, ono što ja znam o švedskoj grenčici je da je to stari pripravak koji je u 17. stoljeću "izumio" švedski liječnik, rektor medicine dr.Samst koji je uz pomoć te mješavine dvadesetak ljekovitih biljaka doživio 104 godine. U starim rukopisima se tvrdi ta taj "eliksir" liječi svaku bolest.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...hm... ja bih se u djelovanje upuštala ali u recepture ne... sve njene starije recepture su takve da je jako teško naći sastavine...pa čime opterečivati ljude....za neke sastojke sam nekon nekog vremena zaključila da su tebiljke kod nas valjda izumrle...
...al djelovanje ![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
O švedskoj grenčici se može puno toga napisati a dosta je i jedna riječ-
PANACEA (lijek za sve ). |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <123 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |