Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Koje gljive
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Koje gljive

Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 9>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2008 u 03:09
Hvala na odgovoru cordyceps.
Nisam se uspjela dogovoriti sa kompom da mi instalira program za prebaciti slike sa mobitela, javlja mi grešku 1935 (Win XP), A na lapt. vista javlja da nije predviđen program za nju, ali naću ja način makar telepatski.
Danas smo išli u gljive, a završili planinareći na vrh brijega i nijedne gljive. Ali svejedno dobro uspinjanje, noge su mi se tresle na povratku.

Ljudi pazite se krpelja, znam 2 slučaja da su jedva preživjeli sa teškim posljedicama. Jedan je iz Opatije, možda Grivica zna za to.

Grivice imaš lijepu ruku i stoljnak kakav su naše mame heklale( neznam kako vi to zovete), i ja sam to učila. Napravila sam krasne pletene u krug, poklonila i kad sam krenula sebi šake nemogu više(art.).
Dosta gljiva poznaješ, mljac mljac.smile41
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2008 u 00:54
...e da sad vidjela na slici pa se sjetih da je bilo i par borovih čavlića....
...kranj je lako moguće neki lokalni naziv....sutra ću baciti pogled po knjigama pa javim službeni..... a to budu ogromne gljive veličine ovih odraslih  puhara ( koje su zapravo male ubrane)....a vrlo slične pečurkama ali sa mesnatijim i težim mesom, rozastih listića ( kao mlade pečurke), gletkog klobuka bijelog koji ponekad zna baciti nijansu u natruhama mrvicu na žućkasto-žlatkasto...ali vrlo malo po vrhu... sve u svemu vrlo slične mladim pečurkama a okus je isto tako blag kao kod njih ali sa jednom malom iskrom oštre note...kao npr 5% kako bude u puhara....
...no pogledam sutra pa javim :o)...nisam sigurna da se na slici vidi...
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Rujan 2008 u 20:55
griva1978, promjeni ime u gljiva1978smile141
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Rujan 2008 u 20:14
@griva1978
Odličan ulov! Ovo su trbušaste puhare (Calvatia utriformis) i poljske pečurke ili rudnjače (Agaricus campestris). Obje odlične jestive gljive. 
A što je to "kranj" to nemam pojma. Nikad čuo za taj naziv. Je li vidljiv na kojoj slici?

@smrcko
Neke gljive rastu uz određena stabla zbog obostrane koristi. Tj. kaže se za gljive stupaju sa drvećem u "mikorizu", tj. simbiozu gdje i gljiva i biljka imaju koristi od tog udruživanja. Micelij gljive se spaja sa vršcima korijenja drveća i tim putem razmijenjuju ono što im je potrebno za život. Gljiva obično osigurava stablu dodatne koičine vode i minerala otopljenih u vodi, a stablo gljivi za rast potrebne ugljikohidrate u obliku škroba i drugih šećera.

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Rujan 2008 u 17:31
..no bile su to berbe u 2 dana ....ali evo malo više slika...puhare, pečurke, 1 mlada sunčanica i 1 kranj

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2008 u 17:53
 cordyceps, bila u berbi... vrlo uspješnoj :o))
stavim slike sutra... :o))
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2008 u 17:29
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

...ok...onda ću ih probati vezati za sebe!! :O)))).... da iskopam micelij ili da i neku sakrivenu pustim ostariti zbog spora? šta bi bilo bolje? :o)

Zasadi malo stablo, možda i uspije.Wink
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2008 u 17:27
Originalno poslano od člana cordyceps cordyceps napisao:

Možeš probati, pa javi rezultate. Ja s tim nisam eksperimentirao. Možda bi i moglo upaliti jer su pečurke saprofitske gljive (nisu strogo vezane uz domaćina, tj. neko stablo).

A iz kojeg razloga rastu uz određena stabla? Čak i nazive dobiju po stablima.Tongue
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2008 u 16:13
...ok...onda ću ih probati vezati za sebe!! :O)))).... da iskopam micelij ili da i neku sakrivenu pustim ostariti zbog spora? šta bi bilo bolje? :o)
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2008 u 10:57
Možeš probati, pa javi rezultate. Ja s tim nisam eksperimentirao. Možda bi i moglo upaliti jer su pečurke saprofitske gljive (nisu strogo vezane uz domaćina, tj. neko stablo).
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2008 u 22:06
.... a pitanje za cordycesa.... da li bi imalo smisla da ja iskopam nešto micelija pečurke sa livade, pomješam sa novootkrivenim stajskim gnojem :O))))))))))))))))))))))))))))) i zasadim u vrt među salatu Wink:O)))))))))))))))))....redovito zaljevanje, neću nagaziti kao u travi.....  :O)))

šta misliš???Tongue
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2008 u 22:03
...aha!!  moslavina! :o)))))))....... nisam tamo nikada bila, a možda je vrijeme smile91.... dugokosa, moram priznati da to za stajski gnoj nisam nikada čula, ali nešto mi jako interesantno, vuče mi na onu moju berbu iz fotelje!!smile199

...... no, ozbiljno... sad kad razmislim one livade gdje sam prošlih godina znala naći puno pečurki su u biti blizu seoskih imanja na kojima drže krave... i one ponekad znaju biti puštene slobodno pasti.....to uopće nisam povezala.....hmmmm nema mi druge, moram nabaviti kravu!!smile172
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2008 u 19:42
moslavina draga, imamo suseda sa puuuuuunoooo kravica,poneko još gnoji stajskim gnojem a nešto i mi nosmo na batama-gum.čizmama i eto poterfi se godina sa dosta pečurki
sutra je novi dan
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2008 u 11:59
Originalno poslano od člana dugokosa dugokosa napisao:

jučer smo nabrali brdo pečurki jedan dio smo doslovce smazali smile50 MM i ja, dio je u škrinji, a dio sam donesla doma dečkima i ostalim ukućanima  ove god ih beremo onak usput kad izađemo van ko da ih ima više nego inače

GDJE??? gdje , gdje???!!!! smile143meni je ova sezona počela jako loše.... al se nadam kao što cordyceps reče ( mislim....) da će sezona tek početi....

...gdje, u kojem dijelu države ste te silne pečurke brali.... idem bacit pogled koliko imam benzinasmile98smile50   šalim se!!!! :O))))))))))))))))))))))
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2008 u 07:42
jučer smo nabrali brdo pečurki jedan dio smo doslovce smazali smile50 MM i ja, dio je u škrinji, a dio sam donesla doma dečkima i ostalim ukućanima  ove god ih beremo onak usput kad izađemo van ko da ih ima više nego inače
sutra je novi dan
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2008 u 15:02
... ja našla 6 pečurki, 2 čavlića i 2 srednje velike biljele puhare..... tu sramotu od jada nisam niti slikala ( jer smo prešli više od 60 km do "the mjesta" za berbu.... :o) naravno autom ali i sate i sate pješke po ledenoj buri..... no..poslikala nešto bilja pa stavim to....:o)
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2008 u 10:44
Vidjet ćemo mi te lisičarke dok im staviš slike ovdje.  Nadam se da su slike uspjele.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2008 u 02:53
Bila u gljivama i Cry, samo jedan dedek i možda 2 lisičarke. Slikala sam ih ali mi komp neće instalirat program za prebacivanje slika sa mobitela, bit će sutra smile229ako ne proradi. Suprug tvrdi da lisičarke imaju poseban miris po kom su jedinstvene, a ovo nije imalo taj miris. Ipak život je draži.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Rujan 2008 u 17:57
Ništa danas Cry, lov je odgođen za sutra. MM je jako umoransmile45, neda mi se samoj boriti sa medomsmile123. Sutra u jutro nadam se lovu na gljive. Thumbs%20Up
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Rujan 2008 u 17:10
...smrčko, javite nam ako ste šta našli :O)))...smile136smile134
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 9>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.