Guzmanija - Guzmania minor |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
Hele ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja nabavila Guzmaniju pa u lov na informacije. Ja ću napisat što sam saznala ali kako se to bazira na literaturi ,a ne iskustvu molila bih vaše komentare.
* Epifit je (svojevrsni saprofit na drugim biljkama, hrani se organskim otpadom). *Ima zelene, sabljaste listove koji se blago povijaju i tvore rozetu iz čije sredine izlaze brakteje (narančaste, crvene žute) *Cvjeta samo jednom iz jednog lisnog ljevka, a za vrijeme cvatnje se na podnožju razvijaju mladi izdanci koje ,kad narastu 15-ak cm treba odvojiti i zasebno zasaditi pa će kroz 1-2 god stvoriti novi cvijetni klas. Tu dolazimo do problema br 1- ne koristiti običnu zemlju jer guši korjenje. Koristiti - mix za afr. ljubičice (meni su u običnoj zemlji) ;kiselo, tresetasto tlo ili kombinaciju zemlje za cviječe, treseta i pijeska. *Vole svjetlo i toplo mjesto (18-22*C), najbolje na istočnom prozoru jer ih treba zaštititi od direktnog sunca. * Zaljevanje ???? Tu su informacije različite. U svakom slučaju smeta im kamenac (znači kišnica ili prokuhana voda) i suhi zrak(redovito prskanje) A) zaljevati 2-3 x tjedno ljeti, zimi 1x (u sobi sa centranim nešto češće) ,da u sredini biljke uvijek bude stupac od 2-3 cm vode koju treba promijeniti svakih 15 dana (gljivice). Tlo i čašica se ne smiju se osušiti. B) Druga teorija kaže da se zimi tlo mora osušiti prije idučeg zaljevanja i da se zimi ne zaljeva u čašicu več samo prska. Postoje pokazatelji: * Premalo zaljevanja - lišče klone i smeđi od vrhova prema čašici (prskati po malo svaki dan). * Previše - stvaranje crnih mrlja (prekinuti zaljevanje) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
ni ja ovu jos nikad nisam vidjela
inace jako je neobicna-lijepa a ja imam sarenu cak imam i mladicu od nje ![]() |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Takvu još nisam vidjela,ja sam samo onu šarenu vidjela(i imala dok ju papagaj nije pojeo) |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Vidim da još nitko nije otvrio temu ovog lijepog cvijetića. Imam i crvenu ali je trenutno bez cvijeta tako da vam evo pokazujem zelenu i postavljam pitnje; ima li možda guzmanija u još kojoj boji ????
![]() Ažurirao TeaK - 19 Rujan 2007 u 17:28 |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |