Kućna sreća - Helxine soleirolii |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 9> |
Korisnik | |
MARKEZIT ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 21 Lipanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 301 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kućne sreće su vam cakane
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Uh pravi div,ova tvoja srecica...Evo i moje male,ali ne zalim se raste jako brzo..
![]() Isto je na prozorskoj klupic ,na prozoru punom sunca ispod je radijator,i bas se ne buni... |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ja stvarno nemam problema s uzgojem i održavanjem kućne sreće, štoviše, jedva ju obuzdavam - držim ju na sjevernom prozoru na prozorskoj daski iznad radijatora i uvijek puštam da ode u druge tegle, uopće na pazim kako zalijevam, tj. ne zalijevam ju ispod nego po njoj. Sad mi se je tako invazivno raširila da je prekrila pola aehmeje i trebalo ju je rasaditi:
![]() Na slici se desno vidi mala teglica iz koje sam ju pustila u teglu s aehmejom, a lijevo je mala tegla u kojoj ju pelcam od velike - sad sam ju rasadila u 2 veće teglice, a opet sam pustila u teglu s aehmejom drugu kućnu sreću koja je bila u sjeni na daski s knjigama - opet bu ludo za par mjeseci ![]() |
|
![]() |
|
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Ne, trebala mi je za jedan tamniji kutak u kući. Bit će na prozoru, a moj kutak prazan.
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Moze biti u sjeni...ako mislis da nije sunce na njoj, a ima svjetlosti...
|
|
![]() |
|
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Na mojoj srečici piše; Soleirolia mix: lončanicu držati na sjenovitom mjestu. Baš sam ju zato i kupila jer ju želim u tamnojem kutku i šta sad da radim? Kažete voli svjetlo. A dvoumila sam se između Adiantum paprati, za koju nisam bila sigurna ide li u sjenu i sreče. Pa reko kad piše da ide u sjenu kupujem. I šta sad?
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
vidi dobre ideje...hvala ti i sretno ti Valentinovo!!!
Idem to napraviti.... ![]() |
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Stavi jednu vazu pored te kućne sreće i sve što ti tako visi iz vaze samo stavi u drzgu vazu....
uskoro ta "dugačka kosa" bude pustila korijenje u novu teglicu i onda se sa starom možeš igrati i raditi joj razno razne kratke frizure ![]() ![]() kad ju razmnožiš možeš se igrati i napraviti od ove starije jedan grm... da raste samo u kuglu i za gore... al to iziskuje češče šišanje i igranje a drugu koju razmnožiš objesiš ko puzavac negdje? ![]() |
|
![]() |
|
evo kako sada izgleda....imate li kakav savjet za "šišanje" ?
![]() |
|
![]() |
|
Brbe, puno hvala...pokusat cu je malo prikratiti, kao kad rezes vrhove kose da bude zdravija...
![]() |
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Frida kućnu sreću šišaš ako hoćeš da ti bude gušća i ako ju želiš oblikovati recimo u loptu iznad vaze....
lako se da dotjerati.... a ako voliš da visi i da se spušta kao slap iz vazice onda ju i nemoraš šišati samo što sa vremenom se zna izdužiti i onda izgleda onako malo rijetko pa samo malkice prikratiš vrhove da se zgusne.... a srećica se inače šišne jer kad se izduži ondase dosta razrijedi... i još nešto... kao i svaka biljka gubi staro lišće pa kad se pušta da bude duga viseća onda izgleda jako ružno kad gedaš teglicu od gore.... ja sam pustio tako svoju pa sada imam vazu ljepo pokrivenu a kad gledam od gore imam rupu... |
|
![]() |
|
Jedno pitanje: treba li se k.sreća šišati da bi bila gušća? To mi je netko savjetovao...Moja je dosta rijetka prema vašima, ali su joj grancice dosta duge, preko teglice vise pa mi se nekako bas i svidja takva...( stavit cu sliku kasnije)
|
|
![]() |
|
Meow ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 48 |
Nakon 5 srećica koje su sve uvenule em zbog polozaja em zbog vode i svih ostalih stvari, napokon mi ova raste i uspjeva, cak sam je i presadila
iz mog iskustva: ne valja ju uopce prskat previse po listicima, meni stoji pored prozora, ali radijator je smanjen na 2, jer kad je bio pojacan odma je uvenula, i isto tako zalijevam iz podloska svakih recimo 4 dana.... Budem slikala poslije:) |
|
![]() |
|
tropi ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Neznam kako je kod vas koji ju imate u vrtu,ali kod mene je pobjegla van kontrole........OPREZ! može postati jaki korov koji se jako teško kontrolira lako se zakorijenjuje i jako guši svaku malo manju biljku (ljubice,timijan, male karanfile,jaglace,manje lukovice i dra....) U povoljnim uvjetima brzo i pouzdano raste ,a to što ju mraz malo ošuri ne smeta joj jer se i rasijava iz sjemena koje prezimi u zemji i ispod kamenčića.Kroz nekoliko godina može pokriti dosta veliku povrašinu....
Moram priznati da površina obrasla srećom prekrasno izgleda......kao tepih koji jednostavno poziva na hodanje bosih nogu..... |
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Admine, da, sada je sigurno kasno. Treba je ostaviti od proljeća pa nadalje. Ako se ne usudiš, tada razmnoži 2 pa jednu možeš ostaviti, a druga će ti biti rezervna u zaštičenom prostoru.
|
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Kika vjerujem ti sto govoriš ali nikako da skupim hrabrosi i jedne godine je ostavim vani da provjetim.
Uvijek imam neku dozu straha da se ne smrzne. A sada je kasno jer da sada probam eksperimentirati sigurno ce uginuti zbog velike temperaturne razlike. Tako da cu ostaviti eksperiment za nagodinu!!!
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Ponavljam se svojim citatom sa 1. strane ove teme.
|
|
![]() |
|
katrinca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Prosinac 2008 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 27 |
Na Gorenjskem, kuda je malo hladnije kao kod mene, je vani preživela dvije zime. A ove prošle zime niso baš bile hladne. Kako če sreča preživeti ove zime, to čemo još vidjeti. Svakako poručam.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Katrinice, znači vani ju imaš??? I podnosi minuse zimi?
|
|
![]() |
|
katrinca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Prosinac 2008 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 27 |
No, kod mene kućna sreča - helixine soleirolii živi kao trajnica. U Mariboru. Kod prijateljice sa foruma je preživjela tako več dvije godine. Nema više takvih zima....Pa da vidimo ako preživi i ovu godinu....A za svaki slučaj je jedna na varnom.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |