Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Vrtno cvijeće
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Vrtno cvijeće

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2930313233 43>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 20:48
Tako sam si lijepo polako pročitala sve ove postove što nisam razumjela uzela sam si svoju "cvjetnu bibliju" i proučila o čemu razgovarate (ipak nisam tak potkovana s latinskim nazivima kako se misli). BakaBea isti slučaj  je i sa kockavicom, kao zaštičena je kao autohtona biljka a ima lukovica kupiti svugdje.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 19:01
Hvala Triša, Nana hvala. Campanulu tommasinianu poznam, nisam znala da je i učkarski zvončić.
Znam da su degenije u Botaničkom razgrabljene iako nisu bile jeftine. Koliko ih je još živo, bilo bi zgodno na neki način provjeriti. Znam jednog ljubitelja cvijeća koji ju uspješno uzgaja u Samoborskom gorju, kupljenu u Austriji. Ovo s dozvolom Ministarstva nisam znala, baš sam se pitala kako su se odjednom stvari počele mijenjati.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 18:38
Horti, to je Geranuim phaeum 'Samobor' a gle apsurda, moj je kupljen u austrijskom rasadniku. Prodaju oni i velebitsku degeniju. Može se i sjeme nabaviti u njemačkim katalozima. Mislim da su naši zakoni o zaštiti kontradiktorni. Naravno da sam zato da se ne uzima nikakvo cvijeće ni sjemenje iz prirode. Ali mi je žalosno kad su nazovi 'zaštitari prirode' prije nekoliko godina presretali pred Zrinjevcem ljude koji su kupili kukurijek, prijeteći kaznama, a radilo se o vrtnom kultivaru Helleborus niger 'Precox'. Oni kukurijek valjda osim na tržnici kod kumica u buketićima nisu ni vidjeli. Isto tako su se u jednom rasadniku okomili na božikovinu, a ono šarenolisna uzgojena u Nizozemskoj, no morali su je skloniti i obustaviti prodaju.
Na vrh
Nana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 332
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 16:10
Originalno poslano od člana Triša Triša napisao:

Da baš to nije u redu, ali nam je ipak iznimka Učkarski zvončić - preslatka biljka, koja navodno raste samo na našoj Učki.

Nažalost, latinsko ime Učkarskog zvončića je Campanula tommasiniana, pa i ona potvrđuje Baka Beinu konstataciju.

A što se tiče Velebitske degenije (Degenia velebitica), priča je sasvim suluda. Zna se da je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode kao posebno ugrožena vrsta a i kao kulturna baština i kao takva ne bi se smjela koristit u komercijalne svrhe. Prošle godine u svibnju bila joj je posvećena  izložba u paviljonu Botaničkog vrta u Zg i tada se mogla i kupiti. Evo što sam tamo saznala. Dugi niz godina se uzgaja u Botaničkom, a u okviru suradnje sa botaničkim vrtovima u svijetu, sjeme je slano i u druge države. I tako su se sadnice i sjeme naše DV pojavile u prodaji u rasadnicima širom svijeta a i šire. Zato su djelatnici Botaničkog vrta zatražili od Ministarstva kulture, a onda i dobili, dozvolu da određeni broj primjeraka mogu prodati. Tako se jedna mala skriva pod snijegom u mom vrtu. Nadam se da će veselo dočekati proljeće. U mom avataru možete vidjeti jedan njen dio, kako pozdravlja jutarnjim suzicama.

(O)smijeh je najbolji facelifting   
Na vrh
Horti View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1187
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Horti Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 15:55
Kad već spominjete kako se puno zanimljivih trajnica sa stranica kataloga može pronaći nadohvat, moram reći da ispod mog vrta u guštiku bagrema, paprati i kupine raste i poveća skupina prekrasne Aruncus dioicus.
Pronašla sam i Geranium tamnog bordo cvijeta ( gotovo crnog ) prošlog proljeća ( mislim da bi mogao biti phaeum).

Na vrh
hana View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 15:49
Originalno poslano od člana SilveK SilveK napisao:

Baka bea, ja bum si onda naručila Meconopsi, plavi , tak da me imaš u vidu. A da i otvorimo temu o njemu, nemam pojma o njemu osim da je prekrasanSmile? A za ostatak narudžbe čekam popisBig%20smile

Ne želim te obeshrabriti ali da bi ti meconopsis cvao Plavo moraš biti skoro čarobnjak jer mu moraš pogoditi idealne parametre od mjesta,vlage a najvažnije kiselosti tla-ako ovo zadnje samo malo fulaš- cvate ljubičasto.Znam o čemu govorim jer sam ga imala i nije mi uspio preživjeti par godina
Na vrh
hana View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 15:41
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Drage moje kaj da velim???
Shasho, hvala kaj si premjestila nas pričalice. 'Ajmo curice, ajmo dječaci...' ima li tko kakvu želju? Joj kad bih ja svoje napisala. Ma dobro znam dužna sam popis, stiže, poduzela korake, bila kod nećaka. Gdje su nam naše 3 H (Hana, Horty i Hoya), sigurno siju?poz..

ovaj H sa Biserkom dogovara dilanje a i sije ponešto
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 15:18
Da baš to nije u redu, ali nam je ipak iznimka Učkarski zvončić - preslatka biljka, koja navodno raste samo na našoj Učki.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 14:30
Lijepo Triša, neki dan si me raznježila onom tratinčicom u travi. Ne bi vjerovala koliko je biljaka iz prirode u stranim katalozima, a masnim se slovima ograđuju 'kako nisu uzete iz prirode'. Dobro, ajmo im vjerovati da te nisu od kojih proizvode sjeme, ali kako su došli do degenije (Degenia velebitica) ili biokovskog zvonca (Edrianthus)? Zanimljivo je da je Hrvatska najbogatija zvončikama, a sve nam se zovu po stranim istraživačima,
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:52
Ustvari je to normalno, koliko predivnog cvijeća ima u prirodi, koje može biti i vrtno cvijeće, ali tek kad ga netko spomene ja obratim pažnju i shvatim koliko je lijepo. Zato hvala svima koji to za mene vide i daju mi poticaj.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:45

Baka Bea, najinteresantnije je da ono što vidiš u prirodi svaki dan, baš i ne zapažamo, a kad je negdje na internetu, onda te fascinira i zainteresira

Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:31

jedva čekam da dođem doma pa da se pošteno raskokodačem, a ne ovako čitam vas između dva dopisa i lagano se smijuckam.

Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:29
Otok, drago mi je si nam se pridružila. Eto, tražeći biljke po netu našla si koliko su dva otoka, a vrijedi i za cijelu Lijepa naša bogata biljnim vrstama. Ja sam u katalogu našla 19, a ti samo na dva otoka 20 euforbija. Inače vrlo su cijenjene u hortikulturi. No, iako nisam katastrofičar, vrijedi naglasiti kako sok 'mlijeko' koje ispušta biljka kad se otkine, ne smije doći u doticaj s kožom, jer nadražuje, izaziva crvenilo. Ako ih ne diraš golim rukama prekrasne su biljke, zahvalne, skromne, zadovoljne s malo vode suhim siromašnim tlom, dušu dale za kamenjare ili stepski vrt, vrt na šljunku, kserofitni, mediteranski, nazovimo ga bilo kako.poz..
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:14
Pratim ja vas drage moje.I kaj se čudite koliko"trajničarki"ima,naravno da nas(i ja se bum tu svrstala iako se isto tako mogu i pod"lukovičarke"i pod"ljetničarke")ima,samo kaj smo se držale raspava o onim biljkicama koje su "udomaćene"kod nas kad drugih nije bilo.E sad kad imamo Baku B,sad imamo i "egzote"u trajnicama pa smo heeeepiiiiiiiiii i odma se"raskokodačemo"(to je u pozitivnom smislu bilo,ne se ljutitiWink)
A kaj se izgona tiče,i tu vas pratim.Ok i rukomet je neka"udomačena trajnica" samo nebumo o njoj previše tu raspravljali ipak je to priča za sebe.Tongue
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 12:00
Čitam vas sa velikim zanimanjem, kako veliki dio biljaka koje navodite ne poznajem tražim ih po internetu.
Tako sam naletila i na euphorbiu i konačno pronašla ime za biljku koja na našem otoku raste samoniklo - euphorbia wulfenii, a prema spisku biljaka koje rastu na otoku Cresu i Lošinju - tu raste 20 vrsta euphorbia (pinea, terracina, maculata ...)
Samo nastavite razgovor, baš ste mi zanimljive
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 23:18
Hvala Horti, imam i ja nekakva iznenađenja, samo je niknulo nekoliko biljčica pa ih i ne spominjem, Javim kad budu malo veće.

Tija, i ja sam iznenađena.
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 22:53
Ja zbilja nemogu vjerovati koju smo konstruktivnu raspravu pokrenule Baka Bea i ja, baš mi je drago da ima puno trajničara.
Na vrh
Horti View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Horti Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 20:27
A nisam ja ni mislila da ih nemate Wink, već ste rekli radi lošeg iskustva da ih nerado dajete od sebe. To sam htjela promijenit.
E. myrsinites imam i ja a sad čekam sjeme E. polychrome i E. characias Wulfenii pa ako mi uspije a Vi nemate, zna se, ide pošiljka u Zg.
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 20:16
Horti, primila na znanje. Ma nisam ja odustala od Euphorbia, imam valjkastu mlječiku E. myrsinites, i još neke. Pripisala i tvoju želju, E. griffithii ako je ne nabaviš ili ne proklije, budem ja probala.poz...
Na vrh
Horti View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Horti Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2009 u 19:54
Baka Bea onda Vas od sveg srca molim da mi sačuvate bar jedan Phormium.  Moram Vas nekako nagovoriti i da odstupite od pravila po pitanju Euphorbia.
A za Meconopsise i Epilobium držim palce da uspiju. To ćemo se malo strpiti.

I skoro zaboravih pozdraviti Rain. Dobrodošla, i jako me veseli što si znalac za trajnice. Nadam se da ćemo puno iskustava podijeliti.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2930313233 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.