Maranta - Marantaceae |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 456 |
Korisnik | |
Caca ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 01 Rujan 2007 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 83 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Shasha, i ja imam ovu sa prve slike. Pa ljudi ona kod mene uopste ne raste, ili joj izraste neki sitan listic. Dodje mi da je bacim.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Ja se moju ne usudim slikati, nije ni približno ovako lijepa.
![]() |
|
![]() |
|
tibor ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Maranta spp.
Americki salep,strelasti korijen
postoje brojne vrste ali među sobnim razlikujemo Marantu sa tamnozelenim listovima i crvenkastim žilama (Massangeana) te svijetlozelenih listova i tamnih pruga (Kerchoveana). Popularna pod imenom Prayer plant (biljka molitva),pred večer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu.
Smjestite ju na sjenovito mjesto i nagradit će vas lijepim šarama (ne voli direktnu sunčevu svjetlost). Ako listovi ostaju u zraku i preko dana znači da je biljka u prevelikoj sjeni no ako listovi izblijede biljka je na previše svjetlom mjestu. Da bi se zdravo razvijala potrebna joj je temp. od 20C, premda može podnositi i niže. Biljku je ljeti potrebno zalijevati svaka 2-3 dana a zimi je dovoljno svakih 10. Nemojte dopustiti da se zemlja presuši. Biljka nema veliko korjenje pa ju je dobro staviti u pliću vazu. Presađuje se u proljeće ako je korjen pregust. Razmnožavanje je jednostavno dijeljenjem korjena također u proljeće. Dva puta na godinu biljku podrežite, biti će snažnija i bolje se razvijati. Ako listovi imaju oštećene rubove biljci je vjerovatno hladno ili nema dovoljno vlage, stavite je na toplije mjesto jer ako ju zanemarite može brzo propasti. Cvjeta u proljeće i ljeto, cvjetovi su bijeli sa ljubičastim točkicama - neuglednog izgleda. Jednom mjesečno očistite listove sa vlažnom krpicom ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 456 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |