Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne lisno dekorativne biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Maranta - Marantaceae
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Maranta - Marantaceae

Odgovori Odgovori Stranica  <1 456
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Caca View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 83
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Caca Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Listopad 2007 u 07:22
Shasha, i ja imam ovu sa prve slike. Pa ljudi ona kod mene uopste ne raste, ili joj izraste neki sitan listic. Dodje mi da je bacim.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Listopad 2007 u 20:48
smile43moja bude za 100 godina ko ova sa slike.Sirotica ima tek 7-8 listića(ovakvu sa prve slike imam)
Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2007 u 17:43
Ja se moju ne usudim slikati, nije ni približno ovako lijepa.smile48
Na vrh
tibor View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 726
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tibor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2007 u 17:15
Maranta spp.
Americki salep,strelasti korijen

Potječe iz Brazila,

postoje brojne vrste ali među sobnim razlikujemo Marantu sa tamnozelenim listovima i crvenkastim žilama (Massangeana) te svijetlozelenih listova i tamnih pruga (Kerchoveana). Popularna pod imenom Prayer plant (biljka molitva),pred večer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu.

Smjestite ju na sjenovito mjesto i nagradit će vas lijepim šarama (ne voli direktnu sunčevu svjetlost). Ako listovi ostaju u zraku i preko dana znači da je biljka u prevelikoj sjeni no ako listovi izblijede biljka je na previše svjetlom mjestu. Da bi se zdravo razvijala potrebna joj je temp. od 20C, premda može podnositi i niže. Biljku je ljeti potrebno zalijevati svaka 2-3 dana a zimi je dovoljno svakih 10. Nemojte dopustiti da se zemlja presuši. Biljka nema veliko korjenje pa ju je dobro staviti u pliću vazu. Presađuje se u proljeće ako je korjen pregust. Razmnožavanje je jednostavno dijeljenjem korjena također u proljeće. Dva puta na godinu biljku podrežite, biti će snažnija i bolje se razvijati.

Ako listovi imaju oštećene rubove biljci je vjerovatno hladno ili nema dovoljno vlage, stavite je na toplije mjesto jer ako ju zanemarite može brzo propasti.

Cvjeta u proljeće i ljeto, cvjetovi su bijeli sa ljubičastim točkicama - neuglednog izgleda.

Jednom mjesečno očistite listove sa vlažnom krpicom

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 456
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.