Stevia Rebaudiana |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 12131415> |
Korisnik | |
vepar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sada se može nebaviti i kod nas ,trebao bi da drži DM,biljne apoteke i obične tekući zaslađivać.cca 1 dl stoji nekih 140 kn |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
vepar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
trenutno se može naći kod nas. ![]() uspio sam nabaviti sjeme,a za kojih mj. dana će biti i mladih biljaka. Nažalost imam samo oko 150 sjemenki,još ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ovdje možete naručiti sjeme, Švedska.
<>http://www.froer.nu/products/17507741/s%F6tflockel Uzgoj stevije Ako sam dobro čula biljci se nesmije dopustit cvjetanje, propadne. Trebaju se odstranjivati cvjetovi čim ih primjetite. Sjeme je nepouzdano, oko 1%posto je ispravnosti i mora biti što svježije. Takođe može se razmnožiti diobom korjena.Cvijet se pojavljuje 54-104 dana nakon sadnje.Potiče iz subtropa 21-43 step.celz., ali treba zaštitu od sunca. Primjećeno je da može preživjeti kraći mraz. I u idealnim uvjetima listovi mogu otpadati, ako je korijen zdrav biljka će preživjeti. U početku sporo raste.Zahtijeva siromašnu, prozračnu i dobro dreniranu zemlju.Treba je malčariti da se gornji sloj korijenja ne isušuje. Kad je suša redovito zaljevati , ali paziti slabo tolerira prekomjernu vlažnost. Voli kiseliju zemlju 4-5 ph (to bi bila zemlja pod borovima kao za rododendrone i kamelije. Ali ako je sadnica jaka može izdržati i do ph 9. Listovi se mogu poboljšati dodavanjem dušika,fosfora i kalija.Listovi će jako dobro reagirati ako se špricaju dva put na mjesec tekućinom morskih algi. Čim se počnu formirti pupovi dolazi do stagnacije lišća, zato kidajte pupove. Ako dopustite cvjetanje listovi će postati gorki. Preporuka je da se lišće pobere u jesen. Mnogi ljudi joj nemogu podnijeti okus, nije isto kao sa šećerom. Koristi se kao prah samljevena ili infuzija. Infuzija - litar ključave vode posuti preko 4 čajne žličice suhog lista i pustiti da odstoji. To se može par dana držati u frižideru ili zalediti. Sirup od stevije- kuhati na laganoj vatri 4 žličice suhe stevije u 0.4 litre vode oko 10-15 min. Može se dodati žličica c vitamina kao konzervans. Ako koristite svježe listove treba 5 puta veća količina od suhih. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
vepre, molim te računaj na mene...sveki me proganja da joj nadjem tu biljku...kolko kosta da kosta...
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ja sam kapi odnekud nabavljala pred 10 godina, kako neznam. Akviziteri ili biljna ljekarna
Možda bi se moglo naći u Trstu u biljnoj apoteci, na onom famoznom trgu gdje su prodavali odjeću, Ponte Roso ili već kako. Mislim na kapi, od biljke baš i nećeš zasladit kavu. Ne budeš šećernu repu gurala u šalicu. ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ima li itko kakvih saznanja moze li se igdje kod nas nabaviti ova biljka?
Biljka je prirodni zaslađivač, bez štetnih djelovanja na zdravlje čovjeka, a nekoliko je puta slađa od šećera...iznimno pogodno za dijabetičare... Na netu ima natpisa o njoj, ali kazu da se kod nas ne moze naći...naravno, da ja vjerujem da ce se ovdje netko naci tko zna vise... ![]() |
|
![]() |
|
gogica ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 23 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 512 |
o hvala prijatelju što si mi skrenuo pažnju na ovu temu
meni promaklo kako sam bila dosta off zadnjih pol godine
i naravno kad dođeš na kavicu sa sjemenkama .. se razme
![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() Eto još jednog "lijeka za koji "oni" ![]() Vepar, bilježim se za koju sjemenku.Plaćam, of course! |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Vepre bravo,vec nicu biljcice
![]() |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...moji ukučani ju kupuju već godinama u plodinama na dijelu sa zdravom hranom / ona u prahu... ali je nema baš uvijek.....
...vepar, savaka ti čast! :))) kada ti porastu i dobiješ sjeme bilo bi se dobro predbilježiti za kupiti ili užicati koju smeneku do tebe, ja prva!! :)))))))))) |
|
![]() |
|
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
ok,hvala
|
|
![]() |
|
pričekaj dok ih presadim,izvjestiću o napredovanju
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
ajme blago tebi! Ako bude koja bilkica za razmjenu ili prodaju mogu li računati na tebe?
|
|
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
stavio u svaku pregradicu 3-4 sjemenke,
čitav posao trajao više od 3 sata.strašno su sitne,jako pipavo nakon stavljanja sjemenki lagano posolio sa supstratom ,tek da se pokrije sjeme.Kako danas saznao jako teško niču,zato treba saditi minimalno 3 sjemenke.Temperatura mora biti od 20-25c,vlažiti svaki dan,prskati.Nakon 10-15 dana bi se trebali vidjeti rezultati ako sve bude ok trebao bih imati preko 200 biljkica8) ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
Stevija je grmolika biljka, sadi se početkom travnja, ljeti se lišće
podbire, a u kasnu se jesen, prije cvatnje, obere sve lišće te suši u sušionicama ili u hladu. Nakon toga ono se melje te se može pohraniti i čuvati nekoliko godina. Stevijin bi korijen u Dalmaciji mogao prezimiti pa bi biljka mogla rasti i listati nekoliko godina, baš kao i u Paragvaju. Uočeno je da nasadi stevije odbijaju kukce nametnike, posebno skakavce, pa je vrlo korisna i za one koji su skloni ekološkoj poljoprivredi. Uzgoj stevije pravi je izazov za poljoprivrednike, jer o načinu sadnje i obrade ovisi slatkoća njenih listova, a nije zanemariva ni zarada, jer su pripravci od stevije poprilično skupi. nama biljkoljupcima jedino preostaje ovako sijati,u veliku saksiju,posadiš ih 20 i imaš šećera za cijelu godinu ![]() |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
|
Domoroci su stevijinim lišćem također brzo ublažavali glad i liječili
neke bakterijske bolesti probavnoga sustava, jer ima baktericidna svojstva, a onemogućava rast i ostalih infekcijskih organizama. Stevija ima čak i antikancerogena svojstva te jača imunitet, tako da je čaj od stevije dobro piti za oporavak od gripe ili prehlade. Ne izaziva karijes Stevija ne gubi svojstva ni na visokim temperaturama, tako da se njome mogu zasladivati vrući čajevi, a služi i za pečenje kolača. Okus stevije istovjetan je okusu bijeloga šećera, pa je idealno sladilo za one koji vole slatkiše a pate od prekomjerne debljine, kao i za zdrave ljude koji to žele i ostati. A pri zasladivanju potrebno je 300 puta manje stevije nego šećera. Stevija, osim toga, ne izaziva karijes, sprečava nastanak zubnoga plaka i nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača. |
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 12131415> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |