bonsai |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 7> |
Korisnik | ||
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ako toliko sporo raste,onda je to viša matematika izračunati kad će odrveniti
![]() Pogledaj tu neke teme,Mario ti piše kako on uzima u prirodi drvce za bonsai.Možda uspiješ i ti naći neko zgodno u šumi
![]() |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
tinka ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 07 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 35 |
|
![]() |
||
![]() |
||
tinka ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 07 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 35 |
|
da znam čekam već dulje vrijeme da izraste jer izgleda da raste 1cm u 6 mjeseci, ali nema veze ja ću biti strpljivija i čekati, samo pitanje je koliko godina će mu trebati da odrveni :)
|
||
![]() |
||
salidocarpus ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 22 |
|
naravno da možeš,al treba vremena i jako puno strpljenja
|
||
![]() |
||
|
Trebam vaš savjet forumaši. Dal se može napraviti bonsai sa stabiljkom limuna? Naime, posadila sam košticu iz limuna i nikla je, pa bi je htjela kada stabiljka odrveni pretvoriti u bonsai. |
||
![]() |
||
Mario ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Nedavno posijan ![]() Pridružen: 17 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 88 |
|
Najbolje je u proljeće kad krenu sokovi kroz biljku, nema puno koristi sada kad je sezona mirovanja za biljke.
|
||
![]() |
||
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
|
Ajde,ako ti nebude teško,kad to napraviš da uslikaš.
Ja sam malo daleko od toga još ali tražit ću neko prikladno drvce od sad.
Reci,jel se to u jesen radi ili se može i u neko drugo doba godine?
|
||
![]() |
||
Mario ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nedavno posijan ![]() Pridružen: 17 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 88 |
|
Kako je Sasha rekla margotiranje je odvajanje dijela drva u namjeri da od njega dobijemeo novo drvo. Pristup je različit od vrste drveta, pa se kod nekih ostavljaju mostići od kore, a na drugima se reže prsten u širini drva . Kod javora se reže prsten, dakle ja ću na javoru malo ispod gornje krošnje oguliti prsten kore u širini od 3 cm, gornji rub kore ću naprašiti hormonom za ukorjenjavanje sve to omotati sphagum mahovinom koju kod nas i ne možete nabaviti, no bit će dobra i neka domača mahovina. Grumen namotane mahovine, veličine dvije manje ili jedne veće šake, smjestit ću na dno teglice za cvijeće koju ću nadopuniti ekspandiranom glinom. Postoji i varijanta da se to sve omota nepropusnom folijom, no moj javor je pod nadzorom i moči ću ga svakodnevno kontrolirati kako bi imao dovoljno vlage na margoti. Nadam se da će kroz 2-3 mj javor pustiti novo korijenje na margoti i tako ću ga odvojiti i posaditi u novu posudu ili u vrt. Donji dio drva će ostati sa jednom krošnjom kojoj ću odpiliti nepotreban štap i od njega početi oblikovati drvo za bonsai jednog dana. Javoru treba 2-3mj, grabu 5-6, glogu isto tak, no dosta podataka ima na netu pa koga zanima nek googla, a ja ću pomoči oko detalja koji nigdje ne pišu a padnu vam na pamet :)Ažurirao Mario - 30 Listopad 2007 u 12:59 |
||
![]() |
||
angi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
|
hvala Shasha
![]() Ažurirao angi - 30 Listopad 2007 u 09:06 |
||
![]() |
||
|
Da,Anqi,ukratko ,od veće ,starije, biljke se ukorjeni(nekako pomoću mahovine i ko zna čega sve ne)jedan dio koji ima neki oblik.Time se relativno brzo dolazi do nekog osnovnog oblika.Vidiš na slici od Maria.Kad bi htio takav oblik i jačinu treba mu valjda 10 godina a ovako od velike biljke uzme ,aj recimo pola,i skrati vrijeme čekajući da naraste do te veličine.
Al se pravim pametna a jučer sam tek prvi puta to pročitala.Mislim ipak da sam osnovno rekla relativno točno
![]() Nadam se da će nam Mario pokazati kako on to radi pa da i mi počnemo
|
||
![]() |
||
angi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
|
nije da nema radoznalih a tek kad na scenu stupi nepoznati pojam;
margotiranje
![]() premda iz predhodnog Shashinog posta je očito da se redi o ''polovljenju'' ili ti skračivanju a dalje ...?
|
||
![]() |
||
|
Ma mene ti sve zanima.Za ovo sam čitala i i činilo mi se zanimljivim.Sad ne znam koliko je to komplicirano no uvijek se nađe zanimljivo drvce(ko tvoje na slici) koje je zgodno za bonsai ali previsoko.Znači ti ćeš time odvojiti gornji od donjeg djela.I onda radiš na oba ili samo na donjem?
|
||
![]() |
||
Mario ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Nisam margotirao no spremam se na proljeće izvesti jedan takav zahvat na javoru. Evo i fotke javora kojeg mislim margotirati. http://img99.imageshack.us/my.php?image=img8510vyf5.jpg Na fotki se vide dvije krošnje, od kojih donja ima odličan nebari a gornju mislim margotirati. Vjerujem da će uspjeti, a ti pitaj ako te zanima nešto. Iako to nisam radio, dobro sam informiran i pripremio sam sve potrebno za taj zahvat.
|
||
![]() |
||
|
Mislim da tu možemo općenito o bonasima pričati pa da nešto općenito pitam.Malo sam švrljala net-om i naišla na *margotiniranje*!!!
Jesi li ti to radio Mario?
Neću ja sad kopirati članak(a mislim i da nesmijem) no Mario zna o čemu pričam(a kako nitko od vas nema želje raditi bonsai valjda vas ni ne zanima
![]() ![]() |
||
![]() |
||
Arwen ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
|
i ja se pridružujem dobrodošlici
![]() |
||
![]() |
||
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
|
Mario dobro nam dosao
|
||
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
Mario ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Volja i strpljenje, naravno i ponešto sreče
![]() |
||
![]() |
||
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
|
Uh , uh i sad nek ja budem hrabra.
![]() |
||
![]() |
||
Mario ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Hvala
![]()
To zavisi od drveta i vrste, najbolje je vaditi, saditi, presađivati kad krene vegetacija, to je onak globalno. Juniperuse je najsigurnije presaditi u 9mj. dok moje azale trebaju ocvasti i onda ih se presađuje, dakle 6-7 mj. Teško je generalno dati ispravan savijet. Korijen se orezuje svake do svake 3g. opet zavisi od drva. Borove rijeđe, oni sporo rastu, dok recimo grab svake godine do dvije.
Posuda se bira prema obliku i formi drva, a uopčeno je da rub posude bude širok kao donji dio drva. Posuda treba drvu pristajati kao čovjeku cipela ili odijelo.
|
||
![]() |
||
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
|
Evo od oduševljenja što je netko "Bonsai tip" zaboravila sam ti poželjeti dobrodošlicu, dakle dobro nam došao i dugo s nama ostao.
A sad napad; kada ih je najbolje saditi i koliko često se rezucka korjenje i grane? Koja je dubina posuda najbolja? |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 7> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |