Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne lisno dekorativne biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Asparagus - Ukrasne šparoga
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Asparagus - Ukrasne šparoga

Odgovori Odgovori Stranica  <1 789
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2007 u 09:38
poprilično je širok pa sam ga vezati morala jer se svuda razbaca a nemam toliko mjesta.Ok,znam treba mu zemlja ali nikako da stignem sve.Obećavam da ću mu ovaj tjedan dati "papati".Ajme koliko te biljke preko ljeta pojedu zemlje!!!!
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2007 u 09:36
i ja uslikala svoj jedan.Nisam ni znala da je i to asparagus
Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Listopad 2007 u 20:23
Evo MM se potrudio

uz dodatak pelargonija, ali već sam sve zazimila na police pa mi ljeno skidati.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Listopad 2007 u 07:22
Teak, uvek nešto ima... ko bi se svega setio da slika kada smo zatrpani sa biljkama.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2007 u 22:05
Pa nisam ni ja svog uslikala, jooooj, a baš sam mislila da vam više nemam ništa za pokazati. smile56
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2007 u 21:50
eee taj ima trnje jel Voki.Imam ga i ja,predivan je(ajme pa njega nisam uslikalasmile42
)Ja ne znam baš ništa o njemu a imam ga 3-4 godine.Znam da nije nimalo zahtjevan i da mu jadniku preko zime svo lišće otpadne al zato je predivan preko ljeta kad je vani.Znaš li ti išta više Voki?
smile79za tvog novog člana

Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2007 u 11:46

Asparagusi ili ukrasne šparoge postale su vrlo tražene sobne biljke, koje liče na paprat (pogotovo asparagus plumosus (sinonim A. setaceus)koga ja zovem šumica.
Onaj obični asparagus(kao na prvoj slici) je najrašireniji i on ima puzajuće izboje na kojima se formiraju mali cvetovi i crvene bobice. Njega nazivaju i smaragdna paprat. Asparagus mayeri ili šparoga perjanica ima guste listove na izbojima koji su uspravni i liče na četke za flaše.

Asparagus falcatus ima velike srpaste listove i trnovite stabljike, on može da poraste do visine od 1 m. Asparagus asparagoides ima pljosnate listove i teže ga je uzgojiti. Šparoge ne trebaju vlažan zrak i jednostavno se razmnožavaju semenom u proleće ili deljenjem u bilo koje doba godine. Jedino ih zimi treba povremeno orositi ako su u prostoriji sa centralnim grejanjem gde je zrak veoma suv.

Prilagođavaju se različitim osvetljenjima od jako svetlih do polusenovitih mesta. Temperatura zimi umerena, pretopla prostorija može dovesti do odbacivanja listova. A. plumosus zimi traži temperaturu 8-10 stepeni. Treba ih redovno zalivati da se supstrat u saksiji ne isuši, zimi smanjiti zalivanje. Ja svoje zalivam tako da im u podložak saksije sipam vodu, a nekada i od gore.

U toku zime može doći do truljenja korena usled preobilnog zalivanja ili im mogu listovi žutiti i opadati ako je pretoplo ili ako nemaju dovoljno svetla. Ja pred proleće A. densiflorus ošišam do zemlje i on brzo istera nove izboje. Leti se mogu javiti ožegotine i uvenuće vrhova od prejakog sunca

Evo novi stanovnik kod mene, Asparagus falcatus

Ažurirao administrator - 11 Siječanj 2008 u 00:28
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 789
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,316 sekundi.