Asparagus - Ukrasne šparoga |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 789 |
Korisnik | |
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
poprilično je širok pa sam ga vezati morala jer se svuda razbaca a nemam toliko mjesta.Ok,znam treba mu zemlja ali nikako da stignem sve.Obećavam da ću mu ovaj tjedan dati "papati".Ajme koliko te biljke preko ljeta pojedu zemlje!!!!
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
i ja uslikala svoj jedan.Nisam ni znala da je i to asparagus
![]() |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Evo MM se potrudio
![]() uz dodatak pelargonija, ali već sam sve zazimila na police pa mi ljeno skidati. |
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Teak, uvek nešto ima... ko bi se svega setio da slika kada smo zatrpani sa biljkama.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Pa nisam ni ja svog uslikala, jooooj, a baš sam mislila da vam više nemam ništa za pokazati.
![]() |
|
![]() |
|
eee taj ima trnje jel Voki.Imam ga i ja,predivan je(ajme pa njega nisam uslikala
![]() )Ja ne znam baš ništa o njemu a imam ga 3-4 godine.Znam da nije nimalo zahtjevan i da mu jadniku preko zime svo lišće otpadne al zato je predivan preko ljeta kad je vani.Znaš li ti išta više Voki?
![]() |
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Asparagusi ili ukrasne šparoge postale su vrlo tražene sobne biljke, koje liče na paprat (pogotovo asparagus plumosus (sinonim A. setaceus)koga ja zovem šumica.
Onaj obični asparagus(kao na prvoj slici) je najrašireniji i on ima puzajuće izboje na kojima se formiraju mali cvetovi i crvene bobice. Njega nazivaju i smaragdna paprat. Asparagus mayeri ili šparoga perjanica ima guste listove na izbojima koji su uspravni i liče na četke za flaše.
Asparagus falcatus ima velike srpaste listove i trnovite stabljike, on može da poraste do visine od 1 m. Asparagus asparagoides ima pljosnate listove i teže ga je uzgojiti. Šparoge ne trebaju vlažan zrak i jednostavno se razmnožavaju semenom u proleće ili deljenjem u bilo koje doba godine. Jedino ih zimi treba povremeno orositi ako su u prostoriji sa centralnim grejanjem gde je zrak veoma suv.
Prilagođavaju se različitim osvetljenjima od jako svetlih do polusenovitih mesta. Temperatura zimi umerena, pretopla prostorija može dovesti do odbacivanja listova. A. plumosus zimi traži temperaturu 8-10 stepeni. Treba ih redovno zalivati da se supstrat u saksiji ne isuši, zimi smanjiti zalivanje. Ja svoje zalivam tako da im u podložak saksije sipam vodu, a nekada i od gore.
U toku zime može doći do truljenja korena usled preobilnog zalivanja ili im mogu listovi žutiti i opadati ako je pretoplo ili ako nemaju dovoljno svetla. Ja pred proleće A. densiflorus ošišam do zemlje i on brzo istera nove izboje. Leti se mogu javiti ožegotine i uvenuće vrhova od prejakog sunca.
![]() Evo novi stanovnik kod mene, Asparagus falcatus Ažurirao administrator - 11 Siječanj 2008 u 00:28 |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 789 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |