Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Savjeti
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Izrada kompostera
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Izrada kompostera

Odgovori Odgovori Stranica  <1 23456 9>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Sanja123 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2021
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sanja123 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Ožujak 2012 u 08:20
Mi ne pokrivamo jer se nalazi točno ispod susjedove velike kajsije koja ga štiti od isušivanja i stvara hlad.
U jednom malom dijelu svijeta ja sam najvažniji čovjek.Bog me je postavio ondje,dodijelio mi posebno mjesto s posebnom zadaćom.On čini sve da u tom svijetu budem sretan-a ponekad mi pomaže cvijećem.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 47
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Ožujak 2012 u 23:49
Prekrasno osmišljeno i izvedeno! Svaka čast .
Dali pokrivate nečim? Ljeti bi bilo dobro pokriti, ne suši se tako brzo kad je velika vrućina. A i kad padaju kiše, nije dobro da se previše nakvasi. U tu svrhu ja koristim toptex, to je geotextil za pokrivanje komposta.
Na vrh
Sanja123 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2021
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sanja123 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Ožujak 2012 u 12:25
Evo da i ja postavim neke slike svojih kompostnjaka. Imamo dva plastična, ali su nam jednostavno pre mali. Zato smo napravli i ove velike drvene. Namjerno smo ih ostavili sa prednje strane otvorene zbog lakšeg pristupa i prevrtanja. Odozada je u vrtu, a ispred njih su hibiskusi da malo zaklonimo pogled. Kompostnjake uspijemo napuniti do vrha, ovdje je već prošlo jesenjsko kompostiranje.....Ajme...oni koji se ne bave vrtom ne bi mogli ni zamisliti čime se mi hvalimo....

U jednom malom dijelu svijeta ja sam najvažniji čovjek.Bog me je postavio ondje,dodijelio mi posebno mjesto s posebnom zadaćom.On čini sve da u tom svijetu budem sretan-a ponekad mi pomaže cvijećem.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 06:45
Miro, sličnih dimenzija je i moj komposter, s tim da je okoliš puno manji od tvoga. U početku je išlo sporije, ali sada imamo i do 20 vreća komposta na godinu. I gdje god ga koristim vidljive su promjene.

Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 04:50
Zanimljiv prijedlog Ramika, da ga proslijedimo "Čistoći"? Negdje sam čitala da je za proizvodnju 1 kubika zrelog komposta potrebno 7 kubičnih m zelene mase. Kod nas odvoze smeće svaki drugi dan, ali ja ga nemam ni za 1 vrećicu tjedno, sve razvrstavamo i odvozim u reciklažno ili u komposter, ali ništa od popusta...
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 00:04
Dobro napravljeno. Koje su dimenzije? Izgleda velik, tu dosta toga stane. Ja sam izračunala da godišnje ubacim više od 1000 litara ili 1 m3, raznog biljnog otpada, a to je deset onih kanti za smeće od 100 litara. Kod nas smeće voze jednom tjedno. Preračunato - dvomjesečna proizvodnja smeća!
Toliko komunalno uštedi na odvozu. Bilo bi u redu da oni koji kompostiraju plačaju manju smećarinu :) !
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2012 u 12:16
Da se i ja malo pohvalim svojim  Embarrassed

Rijeka

Na vrh
Ksan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1303
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ksan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Veljača 2012 u 13:32
Proizvodnja je trenutno zimska Smile prekrivena snijegom. Hvala za savjete, a grančice su bile na dnu da lakše voda odlazi i da zelenjava nije na mokrom ali kod mješanja sve je došlo na vrh. Onaj drugi dio još je prazan i smo su grane unutra.
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Veljača 2012 u 22:24
Vrlo uredno napravljeno! Voljela bih dobiti informacije kako teče "proizvodnja"!
Savjet: usitniti grančice na dužinu prsta i povremeno ubaciti lopatu obične zemlje ili starog komposta s glistama.
Na vrh
Ksan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1303
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ksan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Veljača 2012 u 21:43
Ovo je moj, napravljen je nakon malo surfanja po netu.

Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2011 u 01:23
Originalno poslano od člana strada strada napisao:

Cimicifuga hvaaala ti do neba na savjetu i ramika tebi takoder[IMG]smileys/emot133.gif" align="absmiddle" alt="smile78" />Malo sam istrazivala po netu i sto posto sam sigurna da je to licinka hrusta"!!!Napravit cu za pocetak ovako kako je rekla Cimifuga a ako bude potrebno dam adresu za taj prirucnik!! Hvala puno jos jednom na ponudi i savjetima!! Taman cekam neku paletu robe da mi dode tako da ce doci jako handy u izradi kompostera [IMG]smileys/emot90.gif" align="absmiddle" alt="smile213" />Ako pofali fala bogu stari ima tonu letvi i greda i svasta nesto sto se da upotrijebiti [IMG]smileys/smiley17.gif" align="absmiddle" alt="Tongue" />

Kako napreduje kompost?
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2011 u 01:20
Teško je to reći. Tko zna kako će, dugoročno, povećana količina željeza u kompostu(?) djelovati na biljke, a onda i na nas,tj. vas koji ćete jesti te biljke uzgojene u tom kompostu.
Na vrh
HomoVegetus View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje HomoVegetus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Lipanj 2011 u 23:51
pozdrav, jedno pitanje.. imam jednu dosta veliku željeznu posudu koja bi mi bila odlićna oblikom i veličinom za kompost, ali je lagano hrđava, da li bi ta hrđa štetila kompostu-biljkama ili?
Na vrh
strada View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje strada Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2011 u 22:23
Cimicifuga hvaaala ti do neba na savjetu i ramika tebi takodersmile78
Malo sam istrazivala po netu i sto posto sam sigurna da je to licinka hrusta"!!!
Napravit cu za pocetak ovako kako je rekla Cimifuga a ako bude potrebno dam adresu za taj prirucnik!! Hvala puno jos jednom na ponudi i savjetima!! Taman cekam neku paletu robe da mi dode tako da ce doci jako handy u izradi kompostera smile213Ako pofali fala bogu stari ima tonu letvi i greda i svasta nesto sto se da upotrijebiti Tongue
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2011 u 21:51
http://www.andros.si/phpAlbum/main.php?cmd=logo&var1=ANDROS%20foto%20album&var2=464646res/logo.png_graphical
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2011 u 21:50
www.kompost.hr
bilten 27 - veliki bijeli crvi u kompostu
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2011 u 21:43
Pokušati ću biti kratka:
- bolje je usitniti grane a) škarama
                                     b) sjekiricom na panju
                                     c)  drobilicom ili sjeckaricom
Usinjeno se puno brže razlaže, lakše je prevrtanje i mješanje

Mali komadići   brže ferentiraju i neće puštati korjenčiće
Veliki bijeli crvi su ličinke zlatne bube i hrane se trulim biljkama. Korisni su u kompostu jer su veliki i mogu puno toga preraditi.
Slični su ličinki hrušta, ali on se može pronaći u vrtnoj zemlji. Ličinka hrušta grize korijenje i pravi štetu u povrtnjaku.
Predlažem drveni komposter 80/80 80cm   ili 100/100cm. Lako ga se podigne u dvoje, premjesti i masa se prilokom mješanja samo prebaci u njega. Na dno staviti krunije komade koje nije moguće usitniti.
Ako mi javiš adresu, pošaljem Mali priručnik, u njemu je sve pojašnjeno.

Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2011 u 20:13

Predlažem ti da vilama odvojiš u stranu gornji sloj otpadaka od biljaka koji se još nije pretvorio u kompost.

Napravi si sito na okviru od cca 120 x 120 cm, od žičane mreže sa oknima od otprilike 1 cm, kroz koje ćeš prosijati dozreli kompost. Kod toga odmah odvojiš i te debele "crve", šta li je to već. Ja si kod sijanja pomažem rukama na koje stavim rukavice za armirače.

Ja sam si tako organizirala da uz komposter imam manji komposter na koji stavim mrežu / sito i u koji prosijavam kompost. Vrlo mi je praktično.

Kada prosijem kompost, onda onaj gornji sloj koji sam ostavila sa strane stavim nazad u komposter i na njega onda bacam nove biljne otpatke.

Inače, imam onaj stroj za sitnjenje grana, ali je jako malo upotrebljiv. Naime, sitne grančice uopće neće usitnjavati, već ih samo "prožvače", a nešto deblje grane (do 4 cm) dobro usitnjava, samo moraju biti ravne što najčešće nije slučaj. Čim su grane zakrivljene ne mogu se ugurati u stroj i ništa od usitnjavanja. Žao mi je što sam ga uopće kupila, jer ga gotovo uopće ne koristim.

Na vrh
strada View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje strada Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2011 u 09:29
Ja jos uvijek nemam komposter ali u jednom kantunu iza kuce stari je bacao grane, lisce, travu...Neki dan sam probala to dovesti u red. Pokidati te vece i duze grane ali tome nema kraja =(
Da li vi rucno usitnite sve te grancice ili imate onaj stroj koji to radi??
Vidim da je ispod tog gornjeg sloja bas fini kompost, medutim kad sam krenula kopat do same zemlje, na kojoj ta hrpa stoji, vidila sam da je nesto pustilo korjenje, sve je puno nekakvih sitnih bobica (kao nekakav plod) i sto je najgore iskopala sam par deeebelih, gadnih i bljakavih gusjenica!!! smile192U biti to nisu standardne gusjenice! One mi uopce nisu ruzne..Ovo je nesto kao rovac..ma nemam pojma u biti sto je, samo znam da mi je to jednu godinu pojelo vecinu cvijeca!!! Stavim vam sliku kad dodem doma!
Sto napraviti sad sa tom hrpom "smeca" iza kuce??
Uhvatiti se posla, napraviti komposter i malo po malo usitnjavati sve to, prosijati i prebaciti u njega ili jednostavno sve potrpati u vrece i na otpad?? Strah me ako prebacim u komposter da se ne izleze nova gamad pa onda nisam nista napravila Thumbs%20Down
smile226
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Prosinac 2010 u 22:19
Biodinamično kompostiranje. Od 2. minute i 42. sekunde.Smile

http://www.youtube.com/watch?v=vUW-wnfpi8o

ADMIN:
Rasprave o Biodinamičkim vrtlarenju su premjesitet u novu temu:

vidi ovdje....

Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 23456 9>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,375 sekundi.