Kada i kako sijati? |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 14> |
Korisnik | |
Sanja123 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 2021 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Samo jaaaako ljute paprike i jaaako ljute feferone. Paprike sam jučer posijala jer su u grijanom stanu. Po sjeme feferona još moram otići.
|
|
U jednom malom dijelu svijeta ja sam najvažniji čovjek.Bog me je postavio ondje,dodijelio mi posebno mjesto s posebnom zadaćom.On čini sve da u tom svijetu budem sretan-a ponekad mi pomaže cvijećem.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Ne postoje striktni termini kad treba početi sa sjetvom, ovisi o uvjetima koje imate. Važno je razlikovati toploljubne biljke od ostalih, neosjetljivih na hladnoću, pa mislim da je bolje zasad odgoditi sjetvu. Prerana sjetva ne znači uvijek i uspjeh. Prerano posijane biljke zbog nedostatka svjetla se izdužuju, prenježne su i propadaju. Isto se događa i zbog preniske temperature. Npr. paradaz, paprika, patlidžan, tikvice, krastavci, grah sve su toploljubne. Luk je najjednostavnije uzgajati iz lučica, a ako želite sjemenom odgovara mu hladnoća. Vrtni hibiskus se zasijava sam napasan je kao korov. Sljez je dvogodišnja biljka i trebalo ga je posijati u 6. mj.
|
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
mislim da je najpametnije sačekati ovaj val hladnoče da prođe, ima vremena još je rano.
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Ja sam već nešto sijala:vrtni hibiskus, sljez,močvarni hibiskus, crveni luk u čašice i još neke a slijedeći mjesec ( veljača) ću sijati papriku a poslije ostalo: paradajz i sl.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Mihaela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Samo neznam gdje ce to sve stati al budem nekak :-)ovo i mene mući isto ko i vremenska prognoza. Ja sam isplanirala otprilike da čašice drzim u kući dok ne proklijaju a onda bi klijance isto ko i ti nosila na tavan u negrijani prostor
![]() |
|
klasa optimista
|
|
![]() |
|
Cvijetomanijak ![]() Mladi grm ![]() ![]() *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
Ja se vec danima spremam ,al me strah zbog ovih hladnoca ,da ce mi na tavanu bit prehladno ,posto je veli prostor a nije jos posteno izoliran.
Planiram sijati -Paradajz,papriku,patlidjan,kelj kupus...A od cvijeca- petunije,gazenije,ukrasni sljez,nizozemski mak,i kaktuse,sjeme koje sam narucila s neta. Samo neznam gdje ce to sve stati al budem nekak :-) |
|
![]() |
|
Mihaela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Ja krečem prvi puta ove godine pa sam jako nestrpljiva
![]() Dakle planiram posijati u čašice papriku, paradajz, rani kupus,kelj,cvjetaču,korabicu i salatu a od cviječa lobeliju i petuniju ![]() Šta čete vi sijati i kada? |
|
klasa optimista
|
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
evo i moga priloga temi :
http://www.scribd.com/doc/48701584/Mjesecev-sjetveni-kalendar-2011 |
|
![]() |
|
jelsa_ ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 01 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 167 |
Smrcko,, ovo je alfa i omega uzgoja.Godinama pratim mjesečev kalendar i radim po njemu.Apsolutno je od pomoći.Imaš čistu peticu od mene za ovo distribuiranje.
![]() |
|
![]() |
|
jelsa_ ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 01 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 167 |
Zavisi od veličine sjemena i tipu biljke.Sitno sjeme koje brzo niće i dobro podnosi kidanje korjenovog sistema možeš sijati grupno.Pazi na dubinu sjetve,,, Neka sjemena trebaš ostaviti na površini bez prekrivanja,neka prekrivaš,neka držiš u sjeni do nicanja,neka direktno na suncu tj. svjetlosti. Napiši što siješ da dobiješ podrobnije objašnjenje
|
|
![]() |
|
hobist ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
Dobar dan.....novi sam em član foruma em sijač :) pa trebam savjete:( za sam početak jedno-gluplje pitanje---- kupio sam sjeme,plastične čaše i zemlju....da li mogu više sjemenki staviti u jednu čašisu sa zemljom ili mora bit jedna?
|
|
![]() |
|
Olja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Smrcko,ja sam malo iscitavala ovu temu o mesecevom kalendaru i sve vise verujem da je meseceva energija itekako vazna za pratiti kad se radi o vrtlarenju,cvecarstvu...Ove godine sam pratila datume kad treba sejati,orezivati....Mogu reci da mi je sve lepo islo,super mi je sve niklo i lepo napreduje...
Hvala ti na ovako opsirnom objasnjenju istog! |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Evo stavit ću ovo i tu , možda nekome pomogne.
Danas krećem sijati po ovoj metodi u posudu predasnice u vrt. Nešto od ovoga se može primjeniti i na cvijeće. Sjetva prema mjesecu - mjenama Sva stvorenja na zemlji reagiraju na životne cikluse, plima i oseka, blizina Mjeseca, izlazak i zalazak Sunca. Uz pomoć praćenja Mjesečeva utjecaja se ubrzava klijavost i rast biljaka. To su koristili i drevni narodi i to vrlo uspješno. Ovisno o Mjesecu mijenja se vlažnost tla, pogotovo kad je mlad i pun mjesec. Kako taj snažni i neustrašivi Mjesec ![]() #Za vrijeme mladog mjeseca podiže se razina vode što utječe na bubrenje i klijanje sjemenki. A to je jedna od najbitnijih stvari za rast svake biljke. Taj period je nabolji za sadnju biljaka koje imaju sjeme odvojeno od ploda: salata, kelj, špinat, celer, cvjetača. Iako se krastavci razlikuju od spomenutih biljaka, takođe vole ovu fazu mjeseca. ![]() #Prva četvrt mjeseca gravitacijski uticaj Mjeseca je slabiji, ali je zato Mjesečeva svjetlost obilata. Ova faza mjeseca snažno utječe na rast listova ( pojačava rast listova), a i dalje je pogodna za sadnju, naročito dva dana prije punog mjeseca. Ova faza mjeseca odlična je za sadnju biljaka koje imaju sjeme u sebi ( u plodu) a to su grah, grašak, pomidor, tikve, paprike, dinje. ![]() #Padanje mjeseca ( uštap) energija se kreće u suprotnom smjeru. Tjekom punog mjeseca gravitacijske sile su jake, povećavaju vlažnost zemlje, ali nakon tog preiod se svjetlost mjeseca počinje smanjivati i usmjerava energiju prema korjenu. Zato se u ovom periodu sade biljke koje stvaraju plod u korjenu: krumpir, repa, mrkva, luk,.. ![]() U ovoj fazi je najbolje saditi jednogodišnje i višegodišnje biljke, lukovice i gomolje , i za presađivanje istih. Obrezivanje biljak se obavlja kad mjesec pada. Ako radite to dok mjesec raste, to što ste obrezali će ponovo rasti. # Posljednja četvrt, gravitacija i svjetlost su minimalni ( a tako i njihov uticaj), tada počinje faza mirovanja. Ovaj period je najbolji za branje plodova, žetve, presađivanje, obrezivanje, priprema tla. ![]() Mjesečev kalendar za 2011 ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Martina,klijanci su ti previše nježni.Razlog je vjerovatno nedostatak sunčevog svjetla.Klijanje dalje možda neće ići dobro jer sama zemlja nije dobra.Razlika u vremenu klijanja između razlićitih vrsta može biti i do mjesec dana.Ovo što ti je niklo /predpostavljam da je neven/ prepikiraj u posudice sa kvalitetnijom zemljom tako da utisneš korjenov sistem dubokou zemlju sve do kotiledona /prvih listića/
|
|
![]() |
|
martina1306 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 29 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 189 |
Jeli moze savjet oko sijanja? ja sam posija puno sjemena i dosta je toga niklo i sto sad? posto sam ubacila puno sjemena kada ih odvajati?dok su ovako mali i krhki ili cekati jos? planiram ih prebaciti u casice pa tek onda u vrt.
![]() |
|
![]() |
|
Yoyo,daliju sij u male posudice,Presađivanje u veči lončić obavezno,nakon toga u zemlju.Nije zahtjevna na sjetvi ali prilikom sijanja traži visoku temperaturu /oko 20C/ do klijanja.Nakon nicanja izdrži i niže temperature/5C/.Dubina sjetve je oko 1 cm
|
|
![]() |
|
Yoyo1 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 426 |
Iako mi danas pada snijeg idem kupiti vreću pijeska koju će pomiješati sa zemljom i posijati ću dalije (možda ću imati više sreće ovoga puta).
|
|
![]() |
|
Yoyo1 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 426 |
U sjemenarni mi je prodavačica rekla da jako slabo kliju i da su osjetljive, moja svekrva je sijala godinama i nikada joj nisu izašle, ja sam kupila i posijala direktno u zemlju, zemlju sam pomiješala sa sitnom piljevinom od drva,sjeme posipala bez nekakvoga reda i prekrila sa travom koju sam nekoliko dana prije pokosila i malo prosušila na suncu. I tako sam ponavljala svaku godinu. |
|
![]() |
|
Morana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 343 |
Yoyo baš čekam da zatopli pa da krenem dalje sijati, a dotad skupljam malo podatke ... kako mislis da je dragoljub zahtjevan za sijanje? kažeš da su tebi uspijevali, pa da li mozes otkriti trik?
![]() |
|
![]() |
|
Dragoljube sam sijala prije nekoliko godina i cvali su mi do kasno u jesen. Bile su stalno puna cvijetova i lijepo ih je bilo za vidjeti, međutim sada ih u svojoj sjemenarni nema više za kupiti, pa ih tako više i ne sijem, a one su navodno vrlo osjetljive kod sijanja i klijanja. Volim križati ruže sa drugim ružama,pa tako imam dva prekrasna mix-a. Sada me čekaju nove sadnice ruža da ih posadim u zemlju i to kada mi vrijeme dozvoli. Krećem u kupnju sjemena dalije i tko zna što mi još padne pod ruku,i vidjet ćemo hoće li biti išta ili ništa.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |