Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Peršin(Petroselinum crispum)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Peršin(Petroselinum crispum)

 Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Tanja 20 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Pridružen: 20 Siječanj 2011
Status: Offline
Bodovi: 294
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tanja 20 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2011 u 19:40
Bilo je lijepo čitati tu tvoju porukicu, kao da gledm humornu seriju...ma šalim se, ne?
Ma vjerujem da će se sve lijpo uhvatiti, samo je ovaj način recimo najsigurniji (što se tiče toga, da najbolje proklija)i najjednostavniji. Što se tiče ploda, ne moraš to čekati ako je uzgajaš samo zbog lista, a lišće će ti rasti. Ali je najbolje da ga zamijeniš novim nakon godinu dana.
Plod ti raste kao mrkva, i isto se upotrebljava za juhe i takve stvari.
Sad je na tebi da odlučiš da li ćeš samo lišće ili i plod.
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
MG20 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 09 Ožujak 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MG20 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2011 u 18:57
Posijao sam ga prije 10 dana, a sad vidim da sam vec u startu napravio neke pogreske, nadam se ne kobne...

Nisam prije sijanja (u vaze) nesto narocito navlazio i namocio zemlju, tek je supstrat (kompost) koji sam koristio bio donekle vlazan. Potom sam, iznimno zadovoljan svojim dotadasnjim radom :D, stavio svoje dvije vaze sa persinom na prozor (koji je u ovo doba od 7 do 13h izlozen suncu) te ih nesto sitno poskropio vodom. Otada su kroz tih 10 dana bili izlozeni i suncu i kisi, i dnevnoj toplini i nocnoj hladnoci, s cime sam ja bio prezadovoljan smatrajuci da su mu uvjeti onako proljetno optimalni. Sad sam se zabrinuo nakon tvog posta jer sam ih ocito od svega toga trebao zastititi. Valjda nije to nista pogubno bilo, nije bilo nikakvih mrazova ili ekstremne hladnoce, kise je bilo dosta, ali ne previse... nije taj persin valjda toliki mekusac da ce mu sve to zasmetati? :)

I da... zanima me ta druga godina persinovog rasta. Daje li i tada listove koji se mogu koristiti u kuhinji, i vrijede li ista ti njegovi plodovi? Ili se nakon prve godine moze ukloniti iz vaze i zamijeniti novim?

Puno hvala na dobrodoslici i informacijama...
Na vrh
Tanja 20 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Pridružen: 20 Siječanj 2011
Status: Offline
Bodovi: 294
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tanja 20 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2011 u 17:29
Evo nešto iz moje literature, usput ti želim dobrodošlicu:
Otporna dvogodišnja biljka. Voli posve sunčan položaj ili blagi hlad, te vlažno i rahlo tlo. Razmnožava se sjemenom od proljeća do kasnog ljeta, a kasnije se prorjeđuje. Za brzo klijanje sjeme treba preko noći ostaviti u toploj vodi, a zemlju prije sijanja zalijati vrućom vodom. Listovi izrastu u prvoj godini, a u drugoj cvate malim žutim cvjetovima i donosi plod. Na otvorenom ga treba zaštititi od hladnoće, a može se uzgajati u zatvorenom.
I nešto od moje majke koja se bavi povrtlarstvom-treba mu od 3-6 tjedana da proklije. Kada si posadio peršin, preko njega stavi najlon vrećicu i stavi gumicu na to tako da ne ide zrak unutra. Ne smiješ ga više zalijevati nakon što si ga posijao, tako da prije no što posiješ moraš dobro navlažiti zemlju, a najlon vrećica zadržava vlagu koja mu je potrebna. Kad si sve to napravio, ili prekrij posudu sa novinama da nema svjetlosti ili kao ja strpaj ga negdje u neki neupotrebljiv ormar i mora biti na toplom, tj. ne mora, ali će ti prije proklijat. Kada se pojavi klica, stavi posudu na svijetlo mjesto i skini novine i vrećicu i zalijevaj ga normalno.
Eto, nadam se da sam ti pomogla, sretno u daljnjem uzgoju!!!
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 13 Siječanj 2011
Lokacija: Yugoslavia
Status: Offline
Bodovi: 842
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2011 u 08:10
Kao prvo zelim to dobrodoslicu na ovo lepo mesto za druzenje i edukaciju.Sto se tice persuna,ja prosto ne znam kuvati bez njega tako da sam velike fan istig.
Iz mog iskustva,bolju aromu ima klasican persun od liscara,stim da je lisna masa mnogo slabija.Liscar bude bujan ali aroma je jako slaba...bar se meni tako pokazalo.
A za to koliko mu treba da nikne, stvarno ne znam tacno jer ga nikad nisam sejala u posude, vec izravno u vrt.Cekacemo nekog znalca...
Na vrh
MG20 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 09 Ožujak 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MG20 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2011 u 22:02
Neka mi prvi post kao novom clanu ovog foruma bude odmah i prva tema koju sam otvorio... a neka prva tema bude posvecena persinu, vrlo prakticnom povrcu za uzgajanje (sto je slucaj i sa ostalim zacinskim biljem), cak i za one koji zemlje nemaju jer se uvijek moze zasaditi u vaze i druge posude na balkonu ili prozoru (sto sam ja ucinio).

Ovdje mozemo razmjenjivati iskustva i informacije o ovoj biljki.

Za pocetak, mene bi zanimalo koliko mu otprilike treba da nikne (procitao sam da se treba dobro nacekat ). Namakao sam sjeme u vodi dva dana i onda ga posijao... valjda ce nesto bit od njega pa da za koji mjesec svjezeg persina imam...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,344 sekundi.