Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Živi kamen - Lithops
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Živi kamen - Lithops

Odgovori Odgovori Stranica  <1 78910>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 603
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Prosinac 2011 u 19:16
Originalno poslano od člana mememe mememe napisao:

Sada je u redu ih presaditi? I zdrave primjerke isto? Čitao sam na par mjesta da se presađivanje preporuča na proljeće kad prestane rast lithopsa. Pitanje, gdje nabaviti manju količinu kvarcnog pjeska i koliko to dođe koštati?
Pa obično kod nekog tko se bavi pjeskarenjem ali možeš pogledati i u OBI-ju jer se isto tako koristi i kao filter za bazene jest da je skuplji ali ako nemaš ništa drugo. Moji su inače u običnom pijesku pomiješanom sa zemljom i krupnijim kamenčićima. Zasad se ne bune. Prebaci ih lagano nemoj previše čistiti korijen.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Prosinac 2011 u 16:24
Sada je u redu ih presaditi? I zdrave primjerke isto? Čitao sam na par mjesta da se presađivanje preporuča na proljeće kad prestane rast lithopsa. Pitanje, gdje nabaviti manju količinu kvarcnog pjeska i koliko to dođe koštati?
Na vrh
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Prosinac 2011 u 10:07
Samo ti njih lijepo presadi u mješavinu kvarcnog pijeska i zemlje u omjeru 70:30 i stavi na svijetlo mjesto njima je sad sezona rasta i naravno ako ih nastaviš dalje pravilno držati slijedeći će biti kako treba kad se presvuku. Imoji se sad presvlače tj. rastu.
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Prosinac 2011 u 13:27
Danas sam za par kuna kupio teglicu s lithopsima u katastrofalnom stanju, držani bez svijetla. Naravno izduljeni su. Zanima me, postoji li način da ih natjeram da naprave novi par listova, koji se nadam da bi sad bili normalni. Ima li uopće način da spasim te biljke ili će uginut kad počnu topliji i sunčani dani?

Evo slike trenutnog stanja

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Prosinac 2011 u 18:23
Evo jedan odličan link o uzgoju lithopsa.
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Prosinac 2011 u 17:29
Zanima me, kad je najbolje vrijeme za presađivanje lithopsa? Imam ih 4 u vrlo maloj vazi i u vrlo lošoj zemlji (treset) pa bi ih htio podijeliti. Pretpostavljam da sad nije vrijeme pošto počinje rast novog para listova.
Na vrh
Emilly View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1664
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Emilly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2011 u 16:39
Ma i ja sam odustala već puno puta, ali baš nemam mira Confused
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2011 u 08:41
ja sma odustala od njih isto svaki put ih previše zalijem ma koliko se trudila da im malo dam vode... pokušat ću još jednom kad naletim na njih i neću ih uopće zaljevati možda mi onda uspije :D
Per aspera ad astra.

Na vrh
Emilly View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1664
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Emilly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Studeni 2011 u 21:25
Moji djeluju malo zgužvani, da ih zalijem? Već sam ih par utopila pa me strah Stern%20Smile
Evo slikica

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Studeni 2011 u 13:13
Miss M, hvala.

Pretpostavljam i sam da ovi mali Lithopsi imaju posebno osjetljive korijenčiće i da postoji opasnost da se korijen posuši ako ih pustim 4 mjeseca bez kapi vode. S vremena na vrijeme će dobiti malo vode.
Na vrh
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2011 u 22:35
Ja moje male zalijem malčice s vremena na vrijeme jer su na toplom a supstrat je pijeskovit. Sami će ti reči ako primjetiš da su se smežurali zalij malo.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2011 u 08:58

Čitam na internetu savjete o uzgoju lithopsa i često naiđem na ovakav savjet. - Od studenog do ožujka ne zalijevati da bi samo par rečenica dalje pisalo : ne dozvoliti da se zemlja oko korijena potpuno posuši. Objašnjenje: „dlakavi korijenčić lithopsa mora ostati stalno živ“. Znači nema zalijevanja ali usprkos tomu supstrat se oko korijena ne smije posušiti !!??
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Studeni 2011 u 20:18
Gricka hvala, znači do proljeća ništa vode makar su na sunčanoj (ovisno o vremenu) toploj 20 – 22 C, prozorskoj polici dnevne sobe.
Na vrh
Gricka View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1726
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Gricka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Studeni 2011 u 20:08
Bolje ih je ne zalijevati uopće u ove zimske dane. Ja sam nedavno svoja četiri malena zalila sa par kapi, jučer sam i zadnji bacila-prvo je došlo do promjene boje a zatim su postali sluzavi-ljigavi, grozan osjećaj kad ih dotakneš. Onim većim sam dolila vode u podmetke i pucaju od zdravlja. Stoje na prozorskoj dasci, iznad radijatora.
Posegni za suncem, pa iako ne uspiješ, bit ćeš okružen zvijezdama
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Studeni 2011 u 19:26

Nedavno sam kupio 4 mala lithopsa (6 cm tegle). Bešlić me je ugodno iznenadio. Uz one krasne euphorbie u vrtne centre je poslao i lithopse. Litopse sam presadio u suhi mineralni supstrat kojem sam dodao malo starog odležanog komposta. Držim ih na južnoj prozorskoj polici dnevne sobe. Kada bi bilo dobro prvi puta zaliti litopse ?
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Svibanj 2011 u 15:34
Hvala Pinus sad znamo što je Tongue
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
hanaK View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 216
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hanaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Svibanj 2011 u 08:55
onda sam i ja pogriješila, moj je kao od anči39!
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Svibanj 2011 u 08:06
Anči ovaj tvoj sukulent jako sliči na Lithopsi ali on to nije. To je Pleiospilos nelli. Lithopsi nisu tako „veliki“. Najlakše je prepoznati Lithopsi po tome što raste u zemlji zakopan do vrata.
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Svibanj 2011 u 22:20

Ja imam ovakav jel to isto ?

"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Svibanj 2011 u 20:21
Pa lithopsi se ne moraju zalijevati oni crpe vodu iz vlastitih listova prilikom presvlačenja potroše stari par listova. Baš ako bi bili smežurani može ali čisto malo.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 78910>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,187 sekundi.