Krizantema - Chrysantemum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 12> |
Korisnik | |
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Neke vrste ranih krizantema C. aeticum, coccineum i sorte, frutescens, maximum i sorte, nipponicum, weyrichi, serotinum.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Pojavila se i treća opcija za nabavu ranocvatućih krizantema: Baka Bea naručuje sjeme! |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
možes ih nabaviti tako da uz nekogprofesionalnog uzgajivaca narucis sadnice. ali to je minimalno 100-256 komada ili 400-500kn a to je preskupa varijanta za tako nesto. druga opcija je da pogledas po vrtnim centrima znaju dobiti i vrste koje su rane. a ako su rane i jos se doda malo dodatnog zamracivanja dobijes svoju super ranu krizantemu.
|
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Kod mene jedna Chrysanthema cvjeta vec otprilike 20-tak dana. Kad pocne mraz ili snijeg cvijet joj ne izgubi formu niti smrzne odmah. Danima bude pod snijegom i izgleda sasvim zdravo.
Ne znam koja je vrsta, ali ako neko zeli mogu postaviti sliku veceras kad dodjem kuci. |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
E, Dado u tome i jeste problem što ja nikako da saznam točno koje su to vrste i gdje ih kod nas netko tko nije profesionalni uzgajivač može nabaviti. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Sigurno u rodu Chrysanthemum ima vrsta koje cvijetaju u to doba.
|
|
|
|
![]() |
|
Morat ću se dakle strpiti dok se ne izmisle sorte koje će cvjetati bez obzira na dužinu noći, a ja ih želim u cvatu od polovice kolovoza do polovice listopada. Kasnije cvjetanje kod mene nema svrhe jer cvijetove ionako uništi mraz ili snijeg, a tada više i ne boravim u vikendici. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Kod nekih biljaka cvatnja nije uvjetovana sortom ili necim drugim nego duzinom dana tj broju svijetlosnih sati. Ako zelimo biti precizniji, buduci da biljke mjere duzinu noci a ne duzinu dana, cvatnja ovisi o duzini mraka. U tu kategoriju spadaju krizanteme koje pocinju cvijetati kada se duzina noci priblizava 8 sati (i nastavlja rasti). Sorta samo djelomicno utjece na raniju ili kasniju cvatnju. Kod ranijih sorti orezivanjem grmova krizantema (tj otklanjanjem svih cvijetnih pupova) mozemo odgoditi cvatnju za nekoliko sedmica pa se tako moze tempirati proizvodnja. Zamracivanje je isto jedna od tehnika koja se koristi u tu svrhu. Za ocekivat je da ce se ubrzo pojaviti nove sorte "neutralnog dana" kojima duzina dana nece biti preduvjet za cvatnju.
|
|
|
|
![]() |
|
Admine, hvala na informaciji, sada mi je jasnije! |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Meni se cini da kuzite. Ovisni o vrsti dolazi i cvjetanje a zamracivanjem se igramo Boga i mjenjamo dane pa odredjujemo kada ce biljka cvjetati. Tako odredjujemo sami vrijeme. Tako krizanteme mogu doci od 8mj pa sve do 12mj. Iako je tesko tako sto naci zbog trzisne potraznje i proizvodnje. |
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Postoje predrasude da je krizantema cvijet za ukrašavanje grobova, pa se tako kod nas i prodaju, no komercijalnu proizvodnju ne bi trebalo poistovjetiti s uzgojem u vrtu bez ikakvih posebnih postupaka (zaštita, zamračivanja, špricanja u svrhu postizanja niskog, kompaktnog rasta i određenog vremena cvatnje). Upravo zbog toga ih i ubrajamo u trajnice. Neki križanci cvatu već od 8. mjeseca. Cimi ako si zainteresirana, tvoja želja...
|
|
![]() |
|
E sada zbilja ne kužim! Mislila sam da vrijeme cvatnje prvenstveno ovisi o sorti, tj. radi li se o sorti rane cvatnje, odnosno sorti kasnije cvatnje. Smatrala sam da se zamračivanjem samo dobija nešto ranija i točno vremenski ciljana cvatnja kasnocvatućih sorti. |
|
![]() |
|
muhlenbergia ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Krizanteme se proizvode od reznica ,najprije se moraju pincirat u zadanom roku a nakon toga se ih šprica hormonom za rast tako da ostanu kompaktne.Uvijet cvatnje je u omjeru sati osvijetljenosti, koliko je osvjetljena a koliko je u tami.Ako se želi da prije procvijeta recimo u devetom mjesecu treba joj smanjiti sate osvjetljenosti a povećati sate u tami.
![]() |
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Gledam zadnjih dana puno slika o uzgoju krizantema. I sad možda je glupo pitanje, ali po meni se jedino orezivanjem mogu dobiti ovakvi lijepi grmovi?
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
evo dva clanka o krizantemama. jer kazete da nema bas informacija a u vrtnim centrima nece nista reci ( uglavnom su to trgovci koji nemaju pojma o uzgoju, tak oda bolje i da ne kazu nista previse nego da se preve pametni pa kazu gluposti)
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
u mome kraju ima dosta uzgajivača krizantema, od kojih prave aranžmane za dan mrtvih. u svih su posađene vani na otvorenom. oni kupuju mlade presadnice u splitu. znam da oko njih ima posla. cijelo ljeto su kako oni kažu u "cvijeću".
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
Ja inače jako volim krizanteme, tim više jer cvjetaju u vrijeme kada su ostale cvjetnice uglavnom prestale cvjetati. Međutim, primijetila sam da se o njihovim vrstama jako malo piše, a i u vrtnim centrima se ne može dobiti adekvatna informacija. Uglavnom se stihijski, u vrijeme obilne cvatnje prodaju, tretira ih se kao cvijet za jednokratnu upotrebu, a nigdje još nisam naišla da se mogu kupiti presadnice ili mlade biljke. |
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Prekrasne su, i koliko ih samo postoji!!
![]() ![]() Hvala Admin. na stranici. Mislim da se nova ljubav rodila. |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Hvala Admine, joj kakvih krasnih ima tamo! |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |