Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 251252253254255 407> |
Korisnik | |
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
aukcije.hr, cvjetno društvo...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Kod kog se u Hrvatskoj mogu naručiti sjemenke adeniuma, ili samo izvana preko e-bay ? Pokušal bih sa sjemenom ? zaraza ha,ha, ha......
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Miss M. prošlu godinu sam kod svojih prvih Adeniuma koristio drobljenu ciglu (Bio granule MBM Lučko) kao dio supstrata. Bio sam više nego zadovoljan kako su rasli i cvjetali. No u MBM-u je drobljene cigle nestalo početkom jeseni. Nisu je imali u prodaji sve do ovog proljeća. To je bio razlog da sam počeo koristiti plavučac. Osobno mislim da ne treba raditi paniku i kupovati nešto što se teško da nabaviti. To su sve jednako vrijedne komponente supstrata, bar ja tako mislim. Kupujem ono što mi je lagano dostupno. Meni je sve jedno je dali upotrebljavam perlit ili vermikulit, plavučac ili drobljenu ciglu, kupljeno tekuće gnojivo ili ga sam otopim. Glavno mi je da razumijem zašto nešto upotrebljavam.
Wolfsbane, nisam još pincirao niti jednog ali hoću sigurno. Moram prvo izabrati par adeniuma koji će se žrtvovati za napredak. Krasno da tvoj pincirani lijepo napreduje. Vrijeme je sada idealno za sijance u pravu si. Topline i sunca koliko hoćeš. Ali od listopada na dalje kad krenu magle i oblačno vrijeme tada ćemo imati probleme. |
|
![]() |
|
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
|
|
![]() |
|
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
hej Pinus, dobrodosao nazad :)
super su ti malci, jako zdravi i veliki. vidim presadio si ih u propusni supstrat. jesi pincirao kojega na kraju? moj čelonja je dobro, poceo pustat grancice sa strane, i iz pazusaca listova. presadila sam ga nedavno opet u malo bolji supstrat, i da poslozim korijen kojeg je rasirio od kraja do kraja teglice od 14 cm :D jadnik sluzi za eksperimente, ali nis mu ne fali za sad (osim glave hahah). odlucila sam iskoristit ljeto i sunce te posijati jos jednu turu sjemenki, zadnju za ovu godinu, nema mi smisla sijati po zimi kad nema sunca. ovi ce ojacati do kraja ljeta taman da u miru prezime nadam se. prodavac mi je poslao jedno desetak sjemenki extra sjemenki djabe, rekao da je germinacija tih bila tak tak pa da probam. mislim da je od tih samo jedna ili dvije izasla za sad. eto, sijano 9.7. ovako kako su poslozene tako sam ih i ostavila, samo pokrila plasticnim poklopcem tog klijalista: ![]() ovo je cini mi se 12og slikano. prva sjemenkica je proklijala odmah iduci dan,ostali onda polagano za njom: ![]() i danas: ![]() svidja im se toplina, jako brzo su klijali. spricala sam ih fungicidom i na kraju pincetom skinula opnice cim su poceli izlaziti jer se na njima jako vole uloviti plijesni koje onda uniste klijanca. |
|
velika gorica
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Kupujem ga u Vetisi- klikni
|
|
![]() |
|
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Pinus gdje kupuješ plavučac ja kad sam tražila bijelo su me gledali.
|
|
![]() |
|
marsha
![]() Miss M. držim palčeve za tvoje sijance. ![]()
Koristim uravnoteženi NPK 15 15 15 plus mikroelemente. Vjerojatno je svako gnojivo za kaktuse dobro. Mislim da bi za stare formirane adeniume koji više ne rastu trebalo smanjiti dušik i fosfor i gnojiti sa NPK u omjeru 1:2:3. Plavučac kupujem u vrećama od 50 lit/30 kg frakcije od 2 – 6 mm, prosijem ga na situ Ř 4 mm. Deblje frakcije drobim. |
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Pinus, lijepo te ponovno vidjeti nazad
![]() Kapitalci su strašni ![]() |
|
![]() |
|
Super su ti Pinus i ja sam nešto posijala dobro su nikli još su mali neki dobivaju tek drugi par listića.
|
|
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
bims je plavučac. Koristit gnojivo za kaktusew i sukulente ili nesto drugo?
|
|
![]() |
|
dadinica pita kada početi sa prihranom ? Moje iskustvo sa adeniumima: Adeniume sam počeo prihranjivati nakon trećeg para listića. Prihranjujem ih često, zalijevam obavezno svaki dan. Neki puta i po dva puta na dan, i to za vrijeme najvećih vrućina. Adeniume sada držim na punom suncu. Nedavno sam ih prvi puta presadio. Sada su posađeni su u mješanicu starog odležanog komposta, (ne treseta) bimsa, (pumice - ne znam hrv. ime za bims) i vermikulita (dobar bi bio i perlit). Adeniumi moraju dobiti puno vode a nakon toga se supstrat mora brzo posušiti jer su osjetljivi na truljenje korijena. Prvu rundu sam sijao početkom ožujka, drugu sredinom travnja. |
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Dadinica, to sto ima male listice nema veze. Mojih ima isto takvih a s vremenom su poceli bacati vece listice.
|
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
HVALA!
|
|
![]() |
|
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
Mozes odmah. Ja ih pocnem prihranjivat cim razviju prvi pravi par listica. To ovisi jako i o tipu supstrata u kojem ga drzis, sto je propusniji supstrat to se slobodnije moze prihranjivat.
|
|
velika gorica
|
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Zaboravila sam pitati najvažnije: Kada trebam početi s prihranom?
|
|
![]() |
|
Šalu na stranu, "raportiram" zato da čujem jesam li dobro savladala gradivo.
Posadila sam ga u najmanji kalić koji sam našla i smjestila u šalicu jer je kaljić plastični. Dva tjedna sam ga držala u prozoru da se oporavi od šoka puta i presađivanja, zatim sam ga iznijela van ali ne na direktno sunce. Prije tri dana sam ga stavila na sunce. U međuvremenu je izgubio 3-4 listića i umirala sam od straha. Sada je to cijeli momak od nepunih 5 cm sa 8 listića i 9. izviruje. Samo me brine to što su mu listići jako mali, nisu kao ovi na vašim slikama. |
|
![]() |
|
Wolfsbane, ocistila sam korijen koliko sam mogla i oprala ga u kisnici. Nije mi se cinio nigdje trul. Takoder sam maknula tu vrecicu koja je bila oko korijena. Zemlja u kojoj je bio je bila cak dosta vlazna. Izgleda dobro. Tamnozeleni zdravi listovi. Jedino sam mu makla par ocvalih suhih cvjetova. Za sad sam ga samo zalila kisnicom a kod sljedeceg zalijevanja cu mu dati gnojiva za kaktuse i sukulente.
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
bebolina pa to su već pubertetlije i nemoj ih zvati bebama znaš kako su osjetljivi u tom dobu..ha...ha..
|
|
![]() |
|
Marsha, ja sam im isprala korijen koliko god sam mogla sa prskalicom, skinula sam sve do par zrna zemlje. Imaju one paprinate vrecice oko baze korijena, to sam isto pocupala jer je unutra neka obicna zemlja.
Poslije toga ako nemas fungicida ostavi da se korijen dobro prosusi i pospi ga malo cimetom. Kad ispires korijen obrati paznju na njegovo stanje, kod mojih je bilo trulezi pa to pocupaj da se ne siri. Trebali bu zivnuti kad ih se prihrani i stavi u odgovarajuci supstrat :) |
|
velika gorica
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 251252253254255 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |