Avokado |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
Floriana ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 21 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pozdrav Imam jedno pitanje u sveziglede avokada.
Naime, stavili smo košticu avokada nma čačkalice i u teglu negdje u prvom mjesecu i tek sad je počela izlaziti klica (na drugom još ni to, samo je pukao i nazire se), e sad. Moje pitanje je ... kad otprilike da ga stavim u neku saksiju (Iz Zagreba sam i planiram ga i držati u saksiji). Čitala sam da to napravim kad se pojave listići, ali .. meni to ne djeluje tako skoro. Tek mu je klica nekih 1-2 cm izvan koštice.
Drugo pitanje je, trebam li mijenjati vodu u kojoj je? Ja do sada to nisam napravila, a .. malkice je već prljava
![]() Za sada toliko, nisam očekivala ni da će ovoliko uspijeti
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Avokado (Persea americana)
Avokado - Persea americana je zimzelena voćka koja raste u suptropskim predelima. Za svoj rast i razvoj avokado zahteva temperature iznad 20 stepeni, mada postoje i neki hibridi koji podnose niže temperature (oko 12 stepeni), ali u tim uslovima neće cvetati. Uspeva na blago kiselim zemljištima koja su ocedna i plodna. Grane mu se lako lome pa biljku treba zaštititi od vetra. Biljku treba držati na sunčanom mestu. U prirodnim uslovima drvo avokada naraste preko 10 metara u visinu, a boja plodova je tamnije ili svetlije zelene boje do smeđe boje. Avokado se može gajiti i kao ukrasna biljka u umerenom podneblju, ali mu u tim uslovima nedostaje svetlosti pa retko cveta i plodonosi. Plodovi koji nisu zreli na drvetu mogu ostati i preko godinu dana, a kada se uberu vrlo brzo dolazi do njihovog sazrevanja. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
Dalmax22 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Eto vidis,i meni je ovog malog najnovijeg bura izvrnila i presusio se tako da mu nema spasa.
|
|
![]() |
|
tihomir ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 08 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
avokado je vrlo jednostavno za uzgojiti, eto moga savjeta ekipo, ubacite ga u toplovodni akvarij tako da tanja iliti uza strana sjemenke stoji prema gore, vrlo ce brzo niknuti, tada ga presadite u pitar i dobro zalivaj, neka je non stop u pitaru vode jer avokado voli vlaznost, i tijekon zime takodjer. ja zivin u splitu i avokado mi je star 2 godine, doduse samo 4 lista su ziva ali to su novi izdanci, unistila ga bura ovu zimu.
|
|
![]() |
|
Nimloth ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
Primijetila sam da ste vi odmah pošto ste odvojili košticu od ploda stavili je u vodu na ožiljavanje. Moja je prva koštica stajala nekoliko godina, a onda sam je slučajno pronašla pa je odlučila fliknuti u zemlju. Nakon 2 i pol mjeseca je na moje veliko čuđenje niknula. Znači ako se stavlja kostica u zemlju onda mora biti posušena, a ako se ožiljava svježa; jesam li u pravu?
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
![]() |
|
Gunja ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
hvala!!! trebala sam se onda nazvati "fifi"
idem slikati,
Hvala!!!
![]() |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Super!!!! i Obavještavaj nas dali ima kakvih rezultata!!!!
I naravno ako ima se mogucnost i fotografijama kroz nastanak uzivljavanja...
a Prije svega dobro nam došla u naše cvijetno društvo!!!!!!!!!
|
|
![]() |
|
Gunja ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
pozdrav...
sve postove sam pročitala
Dalmaxx hvala na super objašnjenju sadnje!!
Da se pohvalim evo danas kupila avokadu! sutra ću ga staviti u vodu!
|
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
Morat ću ja ponovno probati sa avokadom. Imao sam ga i izrastao je preko metra i imao je jednu granu sa strane koja se počela sušiti. Nju sam odrezao i onda se cijeli počeo sušiti, tj. listovi su nekako čudno propadali, kao da su spaljeni, ali nije bio na direktnom suncu i nisam gore vrh rezao. Ne znam kaj mu je bilo... Budem opet pokušao. A imao sam i papaje, pa su mi istrunile. Još imam negdje sjemenki... Možda... Ne znam... Morao bih potražiti...
|
|
![]() |
|
Dalmax22 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Ja zivim na podrucju gdje su udari bure strahoviti.
|
|
![]() |
|
Geko ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 22 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 118 |
Avokado kao biljka ne podnosi vjetar. U područima gdje se i uzgaja, sadi se na mjestima gdje nije vjetrovito. Biljke dok su još male, stabljika je zeljasta pa lako pucaju. Tek kada odrveni stabljika može izdržati vjetar kolko-tolko. Olujna bura će ga uništiti. Jedino da se posadi na neko zaklonjeno mjesto.
Malky-avokado ti je presladak.
|
|
![]() |
|
Kod mene jako zapuse bure i sve raznese da je to katastrofa,kasno sam vidila da je on izletio iz pitara i bas je u jadnom stanju. Onaj vrh je osusen i mlitav a plod se samo sto nije raspao na 2 djea-visi na koncu- a probacu -nemam mi druge.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Dalmax,posadi ga,zalij i čekaj.Možda potjera,ako potjera onda poreži suhe grane.
|
|
![]() |
|
Mozes ga odrezati iznad 3 lista, nikako na manje od tri lista.
Meni se desila grozna stvar sa mojim tek posadjenim avokadom:bura mi ga je otpuhala, prevrnbila i izvadila iz pitara i presusio se,sve one zile i onaj izdanak odozgo su se osusili. Uopce ne znam sta sad da radim s njim. |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Nisam neki stručnjak pa zato ili čekaj nekog ko se razumije ili radi ko ja.Presađuj u proljeće
|
|
![]() |
|
Malky ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 94 |
a i meni ga zao trgat, nek bude sad ovak da bas onda vidim kaj ce biti na kraju.
a jel da ga presadim sad ili da pricekam jos jedno vrijeme?
|
|
Odranski Obrež, N.Zagreb
|
|
![]() |
|
Nimloth ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
![]() |
|
El adhe Alqualonde
|
|
![]() |
|
Ne treba ti ni bit zgodan samo za stavit ga na klijanje. ja npr kupim te gadne na rasprodaji za par kuna pa samo izvadim sjemenku.
|
|
![]() |
|
Ružan je ovih dana.
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
![]() |
|
Kod mene ga ima uvjek npr >Kaufland, merkator...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |