Dnevnik by xenia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 12> |
Korisnik | |
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A joooooj,tek sada vidim da je kod kadulje u pitanju cvijet a ja mislila list.Sorrrry!!!
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
E sada sam se i ja navukla na sirup od kadulje.Baš fino pada kiša i pere ju.Mogu li se listovi kadulje malo narezati da puste više soka ulja,pa ih onda staviti u vodu?Imam puno i bazge koja je ovdje nama korov koji nemilosrdno tamanimo tj. rezemo,pilimo.No, uvijek malo ostane i onda mi kraj spavače sobe božanstveno miriši.Mislim da ću ove godine sušiti cvijeće.Jedne godine sam radila žele od bobica,bilo je fino.
|
|
![]() |
|
FranjicaZG ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Manči, koliko šećera, vide li se latice ili ne, daj neki omjer, nadodaješ nove latice? Xenia baš si me zaintrigirala, recept je u biti klasika za sve cvjetne sirupe! |
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Sirup od kadulje:
2 šake cvijeta staviti u 1 litru vode i uz često mješanje ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga dobro stisnuti rukama , a onda procijediti kroz gusto sito i gazu. Na 1 litru soka staviti 1 kg šećera i 2 dag limunske kiseline. Uz često mješanje stoji dok se šećer ne otopi. prije sipanja u boce ostaviti da se dobro slegne i još jednom procijediti.
Cvjetove ubrati u podne i ostaviti da malo odstoje dok ne izađu sve bube.
Recept sam čula na radiju, gospođa kaže da na isti način pravi i sirup od ruža.
A od bazge klasika, 4l vode, 4kg šećera...
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Da li ste čule za rozulin........latice mirisne roze ruže penjačice se stave na sunce sa cukarom i tako nastane mirisni ekstrat koji se stavlja u kolače, recimo u uskršnju pinicu ( sirnicu, slatki kruh - ne znam kako zovete)!!??
![]() |
|
![]() |
|
FranjicaZG ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Ubaci recepte: za sirup od bazge (možda ima nešto novo) a za sirup od kadulje nisam niti čula |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Super Xenia, samo mi željno očekujemo kišu nakon toliko sunčanih dana, a ja isto doma ne smijem spomenut kišu, jer moji motoristi polude.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Jutros opet pada. MPK ljuto pitala kad je kretala u školu: Jesi sad zadovoljna?
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Uživaj u prvom grašku! ja bum još malo čekala, a obožavam ga... Nadam se da bu ti kiša spaslia situaciju, ja sam se je dočekala, ali nažalost došla je u paketu s vjetrom i niskom temperaturom.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Bravo xenija, aktivna kao i uvijek. Ruže ću pogledati tamo, a želim da ti kiša ipak zalije, nego da se mučiš sama.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Noćas konačno palo malo kiše pa sam iskoristila priliku da posadim u vrt preostale rajčice koje su skoro počele cvjetati u gajbicama.Odmah ujutro sređivala kućni dio vrta. Jučer mi susjed dao kadifice pa sam i njih posadila, nešto u novi kamenjar,a nešto između rajčica.Ogrnula sam krastavce koji su se konačno malo trgnuli i počeli cvjetati.I mahune se sad drže , od kada ih posipavam pepelom više ih ništa ne gricka. Hvala SilveK na savjetu.Od tikvi golica niknule samo dvije pa sam jednu presadila ,a druga je još u cvjetnjaku. Za svaki slučaj, ako prvu pojedu puževi kao lani.
Poslije ručka otišla sam na ranč. I tamo još dopunila rajčice , posijala peršin jer prvi nije niknuo.
I ubrala prvi grašak!
![]() ![]() S obzirom da je kiše bilo jako malo morala sam zalijevati iz bunarića. Ovaj puta sam prvo pokucala pa onda dizala ploče.
![]() U povratku ubrala malo bazge pa se sad bacam na pravljenje sirupa. A idem isprobati i sirup od kadulje za koji sam recept čula u petak u emisiji "Slušaj kako zemlja diše" Kaže žena da je super zdrav , a kadulja mi se baš divno rascvala u dvorištu.
I ruže predivno izgledaju, jutros sam ih poslikavala i nabrojila 22 kom. Pa čini mi se povelik broj u mom malom dvorištu.
![]() Nadam se da će kiše još biti, ovo je bila samo prva pomoć za bilje.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Ne daj se xenia! Radije nemoj više viriti pod ploče, da li je bila riđovka? Moj grašak je isto zametnuo mahune, možda i bude čega...
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Baš si me danas nasmijala Xenia! Mislim da se je zmija ipak više prestrašila od tebe
![]() |
|
![]() |
|
Šeflera ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Uzbudljivo, nema šta!
A iglica je sitna, ali dinamitna. ![]() |
|
![]() |
|
Tak si ti Xenia u humanitarnoj akciji spašavanja šimšira imala susrete treće vrste. Mogu si misliti koji je to osjećaj, no ipak je točno, ako je ne diraš zmija ne napada!
Stvarno mi je jako drago da ti nakon onoliko rada i truda oko kopanja i sadnje počinje i roditi povrće
![]() |
|
![]() |
|
Jučer sam konačno uhvatila malo vremena za otići na ranč. MPK mlađa i ja prošetale smo poslije ručka kroz šumu do gore. Još kad smo krenule navlačili su se neki oblaci ali ne baš opasni . Kad smo već izašle na gornji put vidimo našeg novog susjeda kako vadi grmove šimšira. Pitam ga što će s njma ,a on veli da će baciti jer sadi lozu na to mjesto.I naravno, ja se sažalila
|
![]() |
|
Xenija , ti i tvoja kći na pravom ste mjestu cvijeće među cvijećem i kompletna slika. Super ste obje a i cvijeće iza vas.
Ostalo sam vidjela s izložbe - prekrasno je.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
![]() Uhvatila sam malo vremena prebaciti slike sa izložbe i malo uslikati po dvorištu jer su moji gosti trenutno kod požeškog biskupa.Inače su predivni, tako lijepo pjevaju da je MPK rekla kako se gotovo rasplakala od miline kad su zapjevali "Šokadiju", naravno, na hrvatskom.
Sinoć je bila zajednička večera za njih i domačine u jednom našem restoranu. Pošizila sam od muke kad sam vidjela one bijedne vazice sa par još bjednijih bijelih karanfila na stolovima.
Nekad smo baš seljaci!
Nije da ja ne volim karanfile, nego vani je to obično cvijeće za groblje,a mi ga stavimo pred goste. I nije istina da ti za lijepo ukrašen stol treba puno novaca. Nekad je dosta jedan cvijet u vazi, malo neobičnog lišće i malo mašte.
Ajd, dobro, za kaznu sam im drmnula ideju za današnju juhu i super prilog od zapečene tjestenine!
Sad idem malo još prelistati stare brojeve Mog lijepog cvijeta što sam jučer užicala na izložbi . A sutra opet forsa.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Znaš kaj,ja pročitala tekst..moja kćer i ja ..pogledam sliku i mislim si..koja je kćer a koja si ti???(ok,ok,skužila sam koja je koja nakon par minuta
![]() ![]() Prekrasne ste mi obje
![]() |
|
![]() |
|
Prekrasna je PK, zasjenila je cvijeće...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |