Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 51> |
Korisnik | ||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Hvala Laural ! ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
laural ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 02 Prosinac 2009 Lokacija: Požega Status: Offline Bodovi: 76 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
Pozdrav Vedran
|
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Mislim da hoće, ona boca od 10 lilara destilirane vode. Mislila sam ovaj mjesec početi s njom, idući samo dodam još jednu takvu bocu i tako svaki naredni mjesec. Nakon 3 mj imat ću prvih par litara, za 4 mj drugih par litara itd pa dok mi se bude dalo
![]() |
||
![]() |
||
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Pravila sam danas savijaču od jabuka i oguljenu koru iskoristila za
pravljenje bio enzima. Tome sam dodala i koru banane. Radila sam po
receptu (1:3:10) i sve stavila u petlitrenu plastičnu bocu. Sad ostaje
samo čekati rezultate. Međutim, zbunjuje me tekst u linkanom časopisu:
na jednom mjestu piše da se boca čvrsto zatvori i ne otvara mjesec dana,
a na drugom piše da treba svakodnevno ispustiti plin koji se stvara
fermentacijom.
![]() |
||
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Tijekom postupka pravljenja enzima otpuštat će se vrlo
jaki plinovi, stoga se savjetuje upotreba plastičnih posuda. treba,
podrazumjeva se, koristiti čistu vodu. Dr. Rosukon naglašava da je bolje koristiti smeđi šećer
umjesto bijelog jer sadržava mnoštvo minerala. koristiti li više povrća od voća
otopina će mirisati poput ukiseljenog povrća, ali ako koristite više kora od
voća imat će vrlo ugodan miris. Zapišite si datum "proizvodnje". Što je dulje razdoblje, to molekule postaju manje jer
smjesa nastavlja fermentirati i razgrađivati se.
Osim toga, otopinu otpadnog enzima dr.Oon preporuča kao izuzetno djelotvorno sredstvo za čišćenje. Ona predlaže da se enzim razrijedi i pomješa s proizvodima za čišćenje kućanstva kako bi se povećala njihova djelotvornost. Također preporuča korištenje te otopine kao sredstvo za čišćenje povrća, kuhinjskih i zahodskih površina jer, kako kaže ona ima antibakterijska svojstva a odstranjuje i neugodne mirise i prljavštinu. Otpadni enzim ne samo da pomaže našem okolišu već je djelotvoran i u čišćenju masnih kuhinjskih podova i rublja zato što uklanja masne mrlje i nečistoće. Također s njim možete čistiti voće i povrće. Dvije žlice tog enzima ubacite u korito sudopera ili posudu sa vodom i natapajte voće i povrće barem 30 minuta. Enzim će ukloniti sve pesticide i kemijske supstance. Otopina otpadnog enzima može se koristiti i kao gnojivo budući da obogaćuje tlo. Poželite li koristiti taj enzim kao gnojivo jednostavno dodajte žlicu otopine na 1L vode te pošpricajte vaše biljke i tlo. Tako će se tlo prirodno pognojiti. Bogato će tlo privući gliste. Uz prisutnost glista vaše će biljke prirodno rasti i bujati. Sve je vrlo jednostavno i ne trebate trošiti novac na kupovinu skupih kemijskih gnojiva.
- farmeri i uzgajivači V&P umjesto kemijskih
gnojiva koriste otpadni enzim. Uočili su povećan urod, plodovi su ukusniji, a
bilježe i mnogo manje slučajeva bakterijskih bolesti kakve inače napadaju usjeve. |
||
![]() |
||
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Aha, dakle, ne otvara se mjesec dana jedino u slučaju kada se otopina popravlja! Očito nisam pažljivo čitala. Hvala, Moon.
|
||
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Moram vam reći, za vrijeme ljetnih dana, primjetila sam samo dosta mušica, nije da smetaju, ali dosadne su, a pogotovo ako ih nađete uginule na površini enzima jer one ma kako nešto bilo zatvoreno, uvjek će naći rupu kroz koju će se uvući ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Pozdrav,
interesantna tema. Ja sam danas počela fermentirati jabuku i limetu sa smedjim šećerom. Moja "boca" je staklena tegla sa gumom i metalnim zatvaračem, kao za spremanje zimnice. Na zaj način mogu plinovi iz boce, ali kisik ne u bocu ( ne moram otvarati/zatvarati). Tako ja fermentiram zimnicu ( kiseli kupus, jabučni ocat i sl.). Mene ta otopina zanima kao zaštita povrća od pepelnice i drugih oboljenja. Do sada sam s uspjehom koristila sirutku i jogurt u istu svrhu, a negdje sam pročitala da ovaj enzim pomaze i protiv mravi. Njih imam dosta u vrtu, a oni brane lisne uši. Prve rezultate mogu očekivati tek za par mjeseci, a do onda imam dovoljno vremena napraviti zalihu enzima. Usporedo s tim sam nekidan započela i bokashi. Uskoro se moram "preseliti" u podrum, pomalo mi ponestaje mjesta u kuhinji ![]() Davorka |
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Prije svega Davorka Dobro došla na ovaj naš cvjetni forum ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Za puzeve se ne brinem - prošlog ljeta sam slučajno pronašla dvije genijalne metode. Prva- potočnice. Svagdje gdje su rasle, su biljke bile neoštećene (hosta itd.). Drugo- otopina kalijevog sapuna. To djeluje 200%
![]() Još pitanja ![]() Davorka Detalji na pdf o puževima u vrtu na temi Prirodni vrt
|
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Davorka 1969, dobro nam došla
![]() Super da si s nama podijelila ovo sa staklenkom i čepom s gumicom, potpuno sam zaboravila na tu mogućnost ![]() Vidim da imaš još mnogo savjeta koje želiš podijeliti s nama, no ovo je tema o bio enzimu, a o puževima možemo nastaviti savjetovanja na temi koja obrađuje tu problematiku Puževi u vrtu http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5993&KW=pu%C5%BEevi&PN=3&title=puevi-u-vrtu ili Puževi - upomoć http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1396&KW=pu%C5%BEevi&PN=3&title=puevi-upomo Molim i ostale članove foruma da se prisjete i pridržavaju Pravila foruma http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3611&FID=1&PR=3&title=pravila-foruma te da ne nastavljaju rasprave na temi koja nije predviđena za tu problematiku Postovi o savjetima vezanim za puževe bit će premješteni.
|
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Hvala ti na ovim informacijama za puževe, eto nama zapravo nikad dosta nekih novih saznanja i lijepo je da uvjek ima nekoga tko će donijeti nešto novo, ne kaže se uzalud "svi ljudi sve znaju.... " Sad vidim da je to stvarno tako... No dobro, sad sam otišla malo u druge vode, ali nadam se da se nitko neće ljutiti jer ovakve teme mogu samo koristiti , ne štetiti ...Ionako je opet sve vezano za Enzim, kiselost tla ili možda ne? nakon toga....i sl. ![]() Ja bih se čak usudila reći, velika vjerojatnost je da će ta kiselina ionako brzo ishlapiti, kisik će otići u atmosferu, a korisne hranjive tvari će ostati u tlu sve dok ih biljke ne iscrpe i ne iskoriste do maksimuma...a tada naravno valja opet sve ponoviti ( špricanje, zalijevanje...) |
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ima još nešto što sam zaboravila reći. Za vrijeme ljetnih mjeseci, na mojem enzimu se pojavila kao neka opna ( gljiva, kultura, slično kao Kombucha, no mekanog sadržaja i lako lomljiva ) na kraju sam shvatila da se to stvorio sloj koji štiti tekućinu od vanjskih utjecaja, vjerojatno mušice i sl...jer sam ih uglavnom mogla naći na površini te opne, a tekućina je ostala čista, tek tu i tamo poneka zalutala mušica. ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Čekaj malo, ti sad kažeš " ne otvarati bocu" a ako se ne varam negdje je pisalo kako ni pretočeni enzim ne smije biti totalno zatvoren jer to stalno radi....Ako se zatvori bit će Buuuum! ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Vjerovatno zbog toga što alkoholna fermentacija nije 100% završena poslije tri mjeseca. To ne mozeš spriječiti od danas na sutra. Ja to poznam od pravljenja octa. S obzirom na prilično veliku količinu šećera na početku, treba vremena dok se sav preradi. Jer šećer ne sluzi zato da to bude slatko, nego da hrani alkoholne bakterije (što više šećera, to je jači alkohol). Zato je smedji šećer preporučljiviji od bijeloga. U Aziji se često koristi melasa, a smedji šećer je zamjena. Ako svi pričaju o tome kako ta otopina miriši kiselo, to sve zvuči na jak ocat od otpada. Ni jabučni ocat ne miriši odmah na ocat nego prvo na jabučno vino, pa malo po malo na ocat. Zato postoje razne varijante ovog enzima, neke se koriste za čišćenje i za vrt, a neke mogu za kozmetiku ili za piti. Sve valjda ovisi o sastojcima. Ja baš ne bih pila onaj od smeća, ili?
Ja sam jako znatizeljna što će za tri mjeseca biti u mojoj tegli, ali koliko se razumijem u fermentaciju, vjerovatno jako koncentriran ocat. Kad je on potpuno gotov, onda ima smisla zatvoriti bocu, jer se inače pravi ta glijva. Ali to tako funkcionira. Zato je kupovni (prirodan) ocat najčešće pasteriziran, ali onda je i mrtav. To je ovdje kontraproduktivno. Ja sam uzela teglu sa gumom koju ne moram svaki dan otvarati, samo lagano protresti da se sve dobro promiješa. Kako miriši onima koji svaki dan odšarafe bocu da izadje plin? |
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Naravno da nećeš piti Enzim od otpada nego od zdravih dijelova voća ili povrća... ![]() ![]() ![]() ![]() Imaš pravo sa svime ovim što si rekla, no probaj i nakon fermentacije zatvoriti bocu, pa ćeš vidjeti što će se dogoditi..... ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Davorka1969 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Nije šala nego istina. Kakvih sve pitanja ima u vezi toga . . .
Za tri mjeseca znam više, to je sigurno. Pretpostavljam da je cilj "ne zatvoriti bocu" baš taj, da se napravi ocat - enzim, a za njega treba kisik. |
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Dobro pitanja , kako miriše dok se otšarafi da izađe plin....Ja mogu reći, u početku ne baš lijepo bez obzira da li je voćnog ili povrtnog sastava.....isto kao kad se stavlja zelje kiseliti ili voće kad stoji npr. za pečenje rakije ( kom )..kasnije kako vrijeme odmiče, sve više se osjeti kiselkasti miris....da bi na kraju mirisalo na voćni ili povrtni ocat i naravno ako se s njim čisti kućanstvo npr. osjati se odmah velika prozračnost i svježina. Što se tiče smeđeg šećera, ne koristim ga jer pitanje je da li kod nas uopće ima pravog smeđeg šećera i na tu ogromnu količinu koja meni treba, neću trošiti novac na obični bijeli obojeni šećer u smeđe jer to me dođe samo skuplje, a kvaliteta je ista...osim da baš ima negdje pravog smeđeg šećera ( šećerna trska ) i da je jeftin, eeeee onda bi to bila druga priča.... ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 51> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |