Orhideje - generalna tema |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 33> |
Korisnik | |
buzzybee ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 02 Siječanj 2015 Lokacija: sl Status: Offline Bodovi: 6 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pozdrav orhidoljubci!i naravno sretna i uspješna Nova 2015. svima! Evo kao novogodišnja odluka i ja sam se odlučila pridružiti forumu i razmjenjivati iskustva o orhidejama. Nadam se da tema nije zamrla jer ovi zimski mjeseci su zapravo najuzbudljivije vrijeme za većinu dejica (barem onih koje ja imam) i kada nas uveseljavaju svojim cvjetovima.
Vidim da ima dosta ljudi iz Zagreba pa me zanima možda je netko upućen u to da li će i ove godine biti nešto tipa dani orhideja kada bude veći izbor? Već dugo si želim cattleyicu i paphilopediluma i svašta nešto još a toga kod nas u Slavoniji slabo bude (bar ja nisam naišla). |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
katakrk ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2011 Status: Offline Bodovi: 39 |
Cimicifugs hvala na odgovoru ,onda ću ja sa njima za Zagreb i poslje nazad.
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Orhidejama temperatura nebi trebala padati ispod 15 stupnjeva. Uz to im trebaš i potrebnu vlagu osigurati. Bez zalijevanja neće ti preživjeti do siječnja.
|
|
![]() |
|
katakrk ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2011 Status: Offline Bodovi: 39 |
Molim vas imam 3 orhideje koje sada cvjetaju . ja se nalazim na krku i na kraj mjeseca idem za zagreb ,vračam se u 1mj. jeli problem da ih ostvvim u prostoriji koja nema grijanje ,neznam koliku hladnoću mogu podnjeti. hvala
|
|
![]() |
|
mihamima ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 11 Listopad 2014 Lokacija: luzani Status: Offline Bodovi: 3 |
jel normalno da u ovo doba otbvadaju cvijetovi ili je to nesto sto treba zabrinjavati? PUPOVI MI NORMALNO SE OTVARAJU.. DANAS JE JEDAN NA VELIKOJ I JEDAN NA MALOJ.. JEL TO DOBRA ZNAK ???
|
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Najprije svim novim i novijim clanicama
![]() Alma ima pravo ! Ja sam imala 3 prekrasne orhideje koje sam prilikom odlaska ostavila cuvarima na dusu . Najprije su ih skroz zaboravili a onda su ih potopili . Kad sam se vratila nisam vise imala sanse spasiti ih . |
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Mihamima korjenje orhideje truli jer ti stoji u vodi. Kada zalijevaš orhideju voda se mora dobro ocijediti i tek tada ju stavljaš u ukrasnu teglicu. Ja bih ju sada izvadila iz te ukrasne posude i ostavila vani da se dobro prosuši i ponovo zalila tek kada više ne bude kondenzacije na prozirnoj teglici u kojoj je orhideja. Ako ti je strulilo korjenje bilo bi dobro presaditi ju i otkloniti trulo korjenje.
|
|
![]() |
|
mihamima ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 11 Listopad 2014 Lokacija: luzani Status: Offline Bodovi: 3 |
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/orhideje/orhideja/74475.aspx -
![]() ![]() |
|
![]() |
|
dobar dan.nova sam na forumu. zelim pomoc
![]() |
|
![]() |
|
sakabu ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Kolovoz 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 3 |
BTW..... koliko cesto spricas i koliki omjer??
Ja sam razrijedila kako pise na uputstvu pa jos na pola.... mislim da cu jednom na mjesec spricati..... |
|
![]() |
|
sakabu ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Kolovoz 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 3 |
Hvala Marinak!!
![]() |
|
![]() |
|
Marinak ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Travanj 2014 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 39 |
Sakabu, ja sam sa Protifertom našpricala orhideje več 3 puta. Mjesečno jednom. Isto sam našpricala i surfinije na balkonu. Orhideje su mi živnule, dok su surfinije ionako predivne i cvjetaju non-stop. ;-)
|
|
![]() |
|
Eto mene od danas novopecena clanica ovog rascvjetanog foruma!!
![]() vidim da Marinak spominje Protifert umjesto DRIN-a. Naime, i ja ga imam doma (za spricanje sobnog bilja i balkonskog cvijeća) ali se kao ne usudim s time pospricati orhideje..... Ima li tko iskustva i da li ste spricali time?? |
|
![]() |
|
Marinak ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Travanj 2014 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 39 |
Ovo je moja orhideja koja je prošle godine cvjetala kraljevski. Povremeno ju nadohranjujem gnojivom za orhideje i to je to. Negdje sam pročitala da je to bijela dvogodišnja orhideja, pa me zanima ( s obzirom da joj je sada već treća sezona i manje cvate i ima mlohave listove ) jel to istina ili sam ja nešto zabrijala.
Jučer sam kupila Protifert i našpricala ju, pa se nadam da će joj pomoći. ![]() |
|
![]() |
|
majcka ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
Ako su dvije samo treba paziti ako su se spetljale, da nešto ne pocepaš. Ja sam svoje (koje su rasle iz jedne) i onu, koja je porasla na stablu posadila u kupleni supstrat za orhideje i ništa nisma mijenjala. Za sada žive.
![]() ![]() |
|
Eksotika je kul
|
|
![]() |
|
Jukica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 6 |
Zdravo! Treba mi pomoc od nekog ko se razumije u presadjivanje orhideja. Odnosno, u jednoj saksiji imam dvije orhideje, tako sam je dobila. Sad mi svi savjetuju da jednu odvojim i presadim pa da imam dvije a ja se bojim da ne upropastim obije. Koliko je sigurno presaditi je?
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
MissAce, dobrodošla na forum
![]() Ovdje imaš pdf Orhideja pušta mlade http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2309&PN=1&title=orhideja-puta-mlade ima objašnjenja kako i kada odvojiti biljke
![]() |
|
![]() |
|
MissAce ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 03 Veljača 2014 Lokacija: Bihać, BiH Status: Offline Bodovi: 1 |
Lijep pozdrav svima!
Vidim da mnogo znate o orhidejama, pa mi treba vaš stručni savjet... Naime, moja orhideja je pustila na jednoj stabljici dvije nove, mlade orhideje i cvjetnu stapku... Jedna mlada biljka već i ma prilično dugo zračno korijenje, dok druga stagnira jer je cvjetna stapka odmah ispod nje (možda bi bilo najbolje da uslikam i da vam pokažem). Zanima me hoću li čekati da prođe cvatnja da skidam mladu biljku i kako da je uopće skinem sa glavne biljke? Bojim se da ih ne upropastim.... ![]() Unaprijed se zahvaljujem na savjetu!
|
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Da i ovdje stavim nešto što sam pročitala o orhidejama kada "plaču"
Kapljice su cvjetni sekret, biljni šećer koji orhideja ispušta zbog ubrzanog rasta. U stvari orhideja proizvodi višak hrane koji ne stigne potrošiti pa ga ispusti kroz pore. Te prozirne, ljepljive kapljice su bezopasne za biljku jedino kaj ti zamrljaju površinu na kojoj se nalaze, a i mušice se vole na to skupljati. Za razliku od prozirnih, smeđe kapljice nisu baš poželjne jer mogu biti uzrok virusnog ili gljivičnog oboljenja. |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
maximilian ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Listopad 2013 Status: Offline Bodovi: 23 |
Bok marx stabljiku odreži svakako jer od nje ne bude ništa.A listovi se smiju reszati samo oni jako loši kako bi joj olakšala.A kakvo joj je korijenje s obzirom da se smrznula vjerujem da je u lošem stanju.
Za detaljniji opis molim te stavi sliku. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 33> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |