Pelargonije ili muškatle |
Odgovori
|
Stranica <1 8283848586 94> |
| Korisnik | ||
bugicaza5
Cvjetni guru
Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 08 Rujan 2014 u 13:11 |
|
Hvala, drago mi je da ti se sviđa. To je tradescantia zebrina, trajnica, ali mnogi je uzgajaju kao jednogodišnju. Ja je ne bacam, nego čuvam na tavanu, gdje je zimska temperatura oko 12-14. Vrlo lako je možeš sačuvati i na način da joj potrgaš grančice na pedalj dužine i jednostavno ostaviš preko zime u vazi s vodom. Samo ne zaboraviš dolijevati svako malo, jer dosta popiju. Do proljeća tako imam bezbroj novoožiljenih tradescantijica. Brzo puštaju korjenčiće, već nakon par dana. A sadim ti ja, sadim... ne obazirem se baš na rokove... vidim da nas ima još...
|
||
![]() |
||
| Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Lu Lei
Pustio korijenje
Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: Križevci Status: Offline Bodovi: 256 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Rujan 2014 u 08:50 |
|
![]() |
||
![]() |
||
Lu Lei
Pustio korijenje
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Rujan 2014 u 08:58 |
|
da, jako lijepo izgleda..
a što se cvijeća tiće, stalno nešto čupam, sadim :-)vidjela sam jučer sa mi je u vrtu između begonija počele maćuhice cvast...valjda je proljetos palo sjeme, pa sad izgleda fora :-) :-) |
||
![]() |
||
bugicaza5
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Rujan 2014 u 21:31 |
|
|
Ono između tvojih pelargonija, iako baš dobro ne vidim, mogao bi biti silver. Bar ga kod nas tako zovu.
|
||
![]() |
||
Lu Lei
Pustio korijenje
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 10 Rujan 2014 u 08:52 |
|
|
eeeee silver.....da tako je
|
||
![]() |
||
NinettA
Odrastao grm
Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 15 Listopad 2014 u 20:32 |
|
|
Ova mi je godina od samog početka bila izuzetno loša za pelargonije. Bile su na zimovanju u stakleniku i krajem siječnja se u njemu pojavila plijesan... A one su bile predivne, pune zdravog lišća i s pokojim cvijetićem... Kako sam MM rekla da ima oko prozora i na klupčicama plijesni, bez razmišljanja je zapalio malo sumpora, a ja nakon sat vremena u još malo zadimljenom prostoru ugledala lagano sivo lišće.... Drugi dan svo je to lišće bilo na podu, ja u bedu i tako je počelo... Kada smo ih početkom lipnja odnesli u GK donekle spašene, tri puta u toku jednog tjedna ih je grašica dotukla... Zato ove godine imam samo ove i najčešće je formirana samo jedna kugla cvijetova, rijetko kad dvije... I zato sam ju i naslikavala
... ![]() ![]() |
||
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
||
![]() |
||
bugicaza5
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 16 Listopad 2014 u 09:57 |
|
|
Uh, divne li boje!
Krasno, inače obožavam sve pelargonije i sama ih uzgajam, razmnožavam, pomlađujem... nekako su mi najdraže na balkonu, no ovo proljeće posadila sam ih i u vrtu u grupice i baš su dobro izgledale, za razliku od onih na balkonu uopće nisu bile bolesne, unatoč silnoj kiši.
|
||
![]() |
||
Lu Lei
Pustio korijenje
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 15:32 |
|
hellooo...ajmo malo dignut ovu temu...koji su vam planovi za proljeće? kakvim kombinacijama planirate uljepšati svoje gblakone i okućnice? |
||
![]() |
||
bugicaza5
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 17:17 |
|
|
Da, da, tema je pomalo zamrla... još ne znam koja će kombinacija ove godine prevladati... prošle sezone su mi se uništile gotovo sve pelargonije osim starinskih rastu u grmove i engleskih. Nisam niti pelcala jer je ono malo što mi je ostalo bilo u užasnom stanju... tako da ovu sezonu počinjem jako skromno, za razliku od prošle kada sam ih imala gotovo sedamdeset, raznih boja, neke viseće, neke starinske, neke poluviseće i engleske tamnobrodo šatirane.
Ne pamtim godinu kada su bile u ovakvom stanju kao prošle, uvijek su mi uspjevale bez pola muke i bile prave ljepotice.
|
||
![]() |
||
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator
tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 03 Veljača 2015 u 22:04 |
|
|
Previše kiše, vode, vlage u zraku i naravno dobitna kombinacija za bolesti.
Vjerovatno je botritis, i možda truljenje korijena ... ako nije vršita nikakva zaštita i slabija gnojidba ode sve u klinac.
|
||
![]() |
||
ajama
Cvjetni guru
Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 11:48 |
|
|
ja sam moje gnojila i štitila,ali nisu svejedno bili reprezentativni kao prijašnjih godina.jednostavno takva godina.ove godine ćemo ih ošišati i dodati nešto novih pa će nekako biti
|
||
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
||
![]() |
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator
tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 12:40 |
|
|
nisu bili reprezentativni ali nisu propali i uništili se.... jako loša godina je za sve bilo
|
||
![]() |
||
bugicaza5
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 17:05 |
|
|
Prskala sam ih galicom i quadrisom, gnojila dvaput tjedno, ma sve kao i dosada... balkon mi je skroz nenatkriven i pogodila ih je par puta tuča - koja je padala, ne bi vjerovali, u pola sedam ujutro tako da je nisam očekivala i nisam ih stigla spremiti...pa par puta bjesomučni vjetar koji mi je čak i digao neke žardinjere iz košara u kojima su visile na ogradi i bacio ih sa prvog kata zajedno sa zemljom i pelargonijama.
Taj put je letila i asarina scandens na način da je tegla koja je bila privezana za ogradu ostala gore, a zemlja s cvijetom i ljestvama za njeno penjanje je dignuta u zrak i bačena dolje...Na kraju je ispalo da su mi one koje sam zasadila u vrt bile puno bolje od ovih na balkonu - a sve su imale isti tretman. Sad si mislim da ne smeta njima možda quadris?
Nadam se novoj boljoj sezoni, jer jako volim pelargonije i u stvari uživam u njihovom uzgoju, već dugo nisam kupila niti komad - sve sam sama uspješno pelcala i stalno imala nove... do ove godine.
![]() |
||
![]() |
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 17:17 |
|
|
ako si se pridržavala pravilia i mjera onda quadris nije problem. I ja ga koristim i nikad nisam vidio nikakvu fitotoksičnost na biljkama
|
||
![]() |
||
ajama
Cvjetni guru
Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 18:15 |
|
|
admine kakve ti imaš ove godine za prodaju
|
||
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
||
![]() |
||
bugicaza5
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 18:42 |
|
|
Quadris sam koristila točno po uputama. Prošlo ljeto sam ga koristila prvi put na pelargonijama. Vjerojatno sam trebala ranije prskati, no dok sam se ja dvoumila da prskam ili ne, dotad je bolest uzela maha. Loše proljeće, loše ljeto, previše kiše... nadam se boljoj novoj sezoni.
|
||
![]() |
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 19:14 |
|
a klasika jednostavne crvena, bijela i roza i nova vrsta: super red. još bi trebala biti jače crvena od obične. te decora - jednostavan sa bijelom stabljikom. crvena i roza. duple nekih 10 boja. te nešto između duplih i jednostavnih... 3 ili4 boje... te idu u pilot projekata i nekih 15-20grmolikih - zonalki
|
||
![]() |
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 19:16 |
|
ovo je specifična sezona i sumnjam da će se opet tako brzo ponoviti. QQuadris je jako sredstvo i dobro je, možeš dodati i nešto na bazi bakra preventivno radi zaštite; champion ili dithan... (možda se ne piše baš tako)
|
||
![]() |
||
bugicaza5
Cvjetni guru
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 04 Veljača 2015 u 19:26 |
|
|
Hvala, dobro je znati. Ništa bez zaštite i mislim da ove sezone neću razmišljati da li ih prskati ili ne.
Bilo mi ih je tako žalosno za gledati onako bijedne i očerupane da sam skoro sve viseće bacila. Nisam mogla pronaći ni grančice za zakorjenjivanje - obično to radim ujesen. U svakoj drugoj prilici, spremam ih na tavan netom prije mraza, gotovo u punom cvatu... sad nisam imala skoro ništa za spremiti, od njih otprilike sedamdesetak, tek šest grmolikih, dvije engleske i pet visećih i tu je pitanje kako će izgledati u proljeće - hoće li se bolest opet pojaviti.
|
||
![]() |
||
Lu Lei
Pustio korijenje
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 05 Veljača 2015 u 11:44 |
|
već sam mislila i odustati od pelargonija i zasaditi surfinije..i još uvijek važem..ali nekako mislim da će opet crvena kombinacija na moj balkončić......
|
||
![]() |
||
Odgovori
|
Stranica <1 8283848586 94> |
|
Tweet
|
| Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |