Frezija |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 12> |
Korisnik | |
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Imam frezije više godina......ali kad ih izvadim onda ih izgubim po šupama i ormarima....kad ih ostavim u pitaru rano mi procvjetaju...u 3. mj, a već udare iz zemlje u 11.mj. Fermina , kako smo iz istog kraja mislim da će i tebi rano procvjetati ako ih staviš na jesen....ovisi što želiš!
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
pričekaj ožujak 2009. godine ili ih posadi u dobro dreniranu posudu i skloni od zime na svjetlo i negrijano mjesto gdje ih neće led,
uz povremeno zalijevanje (da ne istrunu od previše vode) pa na proljeće iznesi vani - kad prođu opasnosti od mraza |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
evo kopiram s početka teme
Frezija (lat. Fressia) www.cvijetak.mali
![]() Treba ih posaditi na sunčanom i od vjetra zaklonjenom mjestu. Gomolji se sade na dubinu od oko 5 cm. U krajevima gdje su jake zime preporuča se proljetna sadnja u ožujku, a u krajevima gdje su zime blage mogu se posditi sredinom jeseni pa već početkom proljeća cvatu. U područjima s jakom zimom početkom jeseni gomolj bi trebalo izvaditi, jer ostane li u zemlji najvjerojatnije će smrznuti. Tlo treba biti lagano i dobro drenirano (dodajte pijesak) i treba održavati stalnu vlažnost no opet treba pripaziti da se ne pretjera pa da gomoljići istrule. Ako stabljike izrastu više od 30 cm poduprite ih kako se ne bi polomile. |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Ja sam ih lani posadila u pitar i zakopala u vrt tamo gdje sam željela.Kad su ocvale izvadila sam pitar iz zemlje, sklonila od pogleda jer tada zbilja ružno izgledaju.Ovog ljeta sam izvadila lukovice , posušila i spremila.
Kad bi bilo najpovoljnije opet ih posaditi?Tko ima iskustva sa frezijama?
|
|
![]() |
|
ljiljana3 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 197 |
Nisam ni znala koji je to prekrasan cvijet. Na jesen ih i ja sadim, negdje 10-11 mjesec.
Posadit ću u pitar i držati na stubištu, a kako ih zalijevati tijekom zime?
|
|
![]() |
|
maso ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
....moje su isto u pinom cvatu, zute, ljubicaste i neke ljubicaste sarene
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Posadila sam 5 frezijai kad sam se prestale nadati one su izašle, sada su u punom cvatu - slikicu stavim popodne.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Sensa ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 51 |
Maso, ne znam jedva cekam. Lukovice su bile mix.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
maso ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
![]() |
|
![]() |
|
Sensa ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 51 |
Evo krenuo cvetak!!!!!111
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
PATKA ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 7 |
Pitat ću sutra svoju susjedu koja radi u cvjećari da li ih još ima u prodaji. Nadam se da ću ih uspjeti dobiti.
|
|
![]() |
|
Da Maso u pravu si. Mora se obavezno staviti potpora neka da drzi listsice, jer se krive, a pogotovu kad nesto puhne ode sve k vragu. obaveazno skloniti od i malog povetarca. Patka posadi lukovice sto prije!!!!!!!!
|
|
![]() |
|
...Patka,moje su vanka posadjene u 11. mj i sad proviruju van a i vrijeme je toplije pa mislim da im nista nece biti ako ih sada posadis i drzis na balkonu ...
...Sensa krasne su ti frezije, listovi su im tanki ali bas lijepi i ja sam im morala stavljati stap kao potporu, pogotovo kad cvijetna stapka proviri i od tezine pupova se pocne savijati...lakse joj je kad se ima gdje osloniti...
|
|
![]() |
|
PATKA ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 23 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 7 |
Da li si ih stavila u verandu dok se ne formiraju? Ja sam u stanu, imam dva vanjska balkona koja su otvorena, da li bi mi se smrzla da ih probam posaditi ?
|
|
![]() |
|
Joj pridruzujem se clubu ljubitelja frezije. To je moje na drugom mestu cvijece /prve su camelije/. Evo ovako,posadila sam lukovice polovinom prvog meseca i evo ovako sada izgledaju. Danas sam videla da ima cvetnu dugacku drsku i da se formira cvijet. Ne znam koje boje ali javljam slikom cim se otovri. Jako su krte /listovi/ dugi i tanki i moraju se cuvati da ih vetar ne prelomi.
![]() |
|
![]() |
|
Donata frezije su jako lijepe, dok ne vidiš ne možeš vjerovati da i u pitaru uspjevaju. Ja ih volim kupiti rezane kao buketić i staviti ih u vazu jer mirišu. Da li mirišu i kad su posadjene u pitaru, kad počmaju cvjetati i do kada ?
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
predivne su vam frezije, a tek kad se sjetim mirisa
![]() |
|
![]() |
|
milica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 236 |
drago mi je da sam ti dala inspiraciju
![]() |
|
![]() |
|
...Milice, posto me odusevila ova tvoja zuta frezija, juce nisam odolila pa sam kupila iste takve i ljubicaste
![]() |
|
![]() |
|
milica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 236 |
ja sam freyije posadila jesenas, ali u žardinjeru pa u sobu na prozor(mada u toj sobi negrejem) i eto je. Imam ih i drugih boja mada mi je ova najlepša i najlepše miriše
![]() Sad su mi na redu gladiole i strelicija |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |