Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Alstroemeria
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Alstroemeria

Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 24>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 20:21
Lijepe su i u tegli. Samo mora biti velika tegla i - to je to!
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3658
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 20:51
Hoya hvala Ti na odgovoru.Koliko otprilike mora biti velika?Odgovara dubina tegle oko 20cm ili treba veću?
Na vrh
Duda-Lave View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Duda-Lave Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 21:06
evo i mene naravski da sam i ja dobila od Hoye Big%20smile  zasađene su u vrtu i sad naravno virim svaki dan oči su mi ispale al ništa se još ne vidi..
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 21:13
Hoya je zakon smile78
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 21:14

2201tea - njima odgovara dubina između 15-20 cm. Naša je posuda bila od 20 lit i za par godina je bila puna rizoma.

Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 21:34
ovo su moje nove alstromerije, trebale bi biti crvene, za sada u tegli, a na jesen u senjski vrt...moram ih najprije doma testirati...nadam se da su hoyine u senjskom vrtu preživjele zimu:

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 22:06
Ja znam di su Hojine astroemerije i ako mi nestanu dolazim noću na kopanje
A psu ću dati kutiju Sanvala
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2011 u 22:57
I vile sam ti ostavila kraj njih LOL
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3658
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2011 u 11:51
Hoya puno puno hvala
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2011 u 15:35
Originalno poslano od člana hoya hoya napisao:

Bako mogu - naše su bile godinama, sve dok nismo dobili svoj vrt!
Hvala Hoya i na odgovoru i na cveteku! Dala sam joj veliki prostor i lijep položaj i sad čekam.....Big%20smile
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2011 u 23:01
Kod mene su propale alstroemeije koje su prije dvije godine posađene dublje i prošli godinu nisu cvjetale.

Druge upetljane u kraljevski ljilan su žive
Nadam se da će simbioza ljiljana i alstroemerije potrajati zauvjek.Smile
I nadam se da će mi ove procvjetati kao i prošlu godinu.

Takođe su žive  što sam jesenas iz posude sa balkona u bacila u vrt.
Te iz posude sam ponovo vratila u posudu i sad će mi krasiti balkon.

Nešto im smeta, možda ipak imaju višlji temperaturni minimum nego je moj vrt izložen ili ih velike količine oborina dokrajče.Embarrassed
Na vrh
bergenia View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2776
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje bergenia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2011 u 23:09
Kad netko kaže da im se alstroemerije smrznu ili nestanu (jednostavno) meni je to nezamislivo. Zašto!?
Ja imam one najobičnije ružičaste.
Na jednom mjestu ih godinama pokušavam iskorijeniti, ali kako valjda imaju rizome duboko u zemlji (do kojih ja ne mogu) one svake godine izbiju (po nekoliko) i neke godine čak i procvatu!
Kod mene alstroemerije rastu kao korov!
A temperature im ispod nule garant ne smetaju!
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2011 u 23:37
Mene čudi Bergi da tebe čudi da biljke koje uspjevaju u Istri, ne uspjevaju u Gorskom kotaru.LOL

Bergi ne lažem, zašto bi , ostale su samo prazne košuljice. Više se neću truditi ih saditi na terenu, nema svrhe. Nek mi krase balkon, srećom da ima živihSmile

Pa čak i kod moje mame kojoj sam odnijela rizome i klima je blaža, ali prevelika je vlaga u zemlji i to nisu dobro podnijele.

Kod mene temperatutra na tererenu na 750 met nadmorske visine nije ispod nule, nego i ispod - 15 sa ogromnom količinom oborina i protoka vode kroz zemlju. Alpska klimica i bacam se na alpske biljkeWink
Snijeg bude toliko visok da mi zec preskoči ogradu 1.2 metra i obrsti voćke.LOL

A usporediti tvoju klimu sa mojim uvjetima je, kao da se ja uspoređujem sa HimalajimaLOL

E sad za alstroemerije stoji da mogu u zonu 5 to je -26, ali kako i koje vrste? Postoje hibridi.

Negdje piše da već u zoni 7 moraju pod jaču zaštitu, a to je - 15 stepeni i da se zemlja oko njih mora držati utopljenom.

Jedna je stvar ako imaš zdrave dugogodišnje rizome, guste i nabujale i dođu slučajno do - 15. A drugo je kad ih malo posadiš u šok klimu.

I ima jedan savjet gdje se kaže da samo do - 12 alstroemerije mogu biti nezaštićene u vrtu, tamo gdje padaju niže ili dobra zaštita ili vađenje iz zemlje.

Eto kod mene je to i u praksi dokazano.

Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2011 u 06:56
Originalno poslano od člana voki voki napisao:

Provereno da mogu izdržati zimu u bašti bez malčiranja. Ove zime se spuštala temperatura do -17 i nisu izmrzle.

Ja se slažem sa bergenijom, a i voki isto kaže. Nekako uvijek pamtim ovaj njegov gore citirani tekst i svima kažem "Ako može kod vokija ...".

Meni je jedino problem, a pokazalo se i kod vas mnogih da presađivanje neće baš svaki puta uspjeti.

Potrebno je dublje ih posaditi (15-20 cm). U početku znam da im smeta previše vode, a kasnije zaista rastu kao korov.

Morala sam se vratiti dodati još i to: jako puno njih nije uspjelo kada su  za početak posađene u vaze. Kad ne ide - ne ide!
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2011 u 09:27
....moje  mlade  nemaju  u  sredini  pupoljke,  samo  lisce,  to  su  sve  sterilne  mladice!?
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2011 u 14:45
Ne mora biti, počekaj da se pojavi prvi cvijet pa ćeš onda uspoređivati. Ali, prvi cvatovi bi trebali za mjesec - dva!
Na vrh
bergenia View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bergenia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2011 u 19:12
Meni se posebno ovo sviđa - WinkMene čudi Bergi da tebe čudi da biljke koje uspjevaju u Istri, ne uspjevaju u Gorskom kotaru.Wink - bolje si to sročila od bilo kojeg školovanog lingviste!Thumbs%20Up
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2011 u 20:34
ako ih treba posaditi na 15-20 cm, ja nisam, onda sam tu pogrješila! nema ih pa nema!
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2011 u 20:55
Ma to je bila žežancija Bergi, nije to bitno.LOL

To je Vokijevo iskustvo i nemamo svi jednake uvjete, klime, vlage, tla. Nije samo temperatura mjerodavna za uspjeh biljke.

Jedno je teoretiziranje, ja vam pišemo o onome što mi se dogodilo i o mom iskustvu. Ako može pomoći drugima, uopće ne ulazimu u to kako je u vašim dvorištima.

Bile su posađene na raznim dubinama, ako itko zna iskopati rupu Hoja onda sam to jaWink.
Identična stvar mi se desila sa ukrasnom djetelinom i još jednom biljkom (moguće da je bio afrički ljiljan ili Hoja ono što imaš kod oluka a ne cvjeta ti , ide u frižider). U biti nešto što ima rizome, izdržalo dvije godine nije se pojavilo na površini i nestalo isto kao alstroemerije.

Moj savjet svima je da jedan dio rizoma vade u slučaju da propadnu. Danas sam vidjela prekrsane krv crvene alstroemerije i 50 kn. Inače bi ih kupila, ali me nije privuklo jer nevjerujem više da bi mi opstale.

Ponukana vašim nagovaranjima prošlu godinu sam sve ubacila u vrt i sad se kajem. To je prva biljka koju sam željno očekivala ovo proljeće,i nestala je gdje ih je najviše bilo i dobile su posebno mjesto ( dvije godine stare).
I ove koje su mi preživjele ( na drugom mjestu i posađene jesenas) mi ne izgledaju najbolje, ali ću ih pokušati spasiti u posudi.

Evo neke dodatne informacije.

Ova alstroemerija ide do - 26 Alstroemeria 'Sweet Laura'
http://www.google.hr/images?hl=hr&source=hp&biw=1016&bih=570&btnG=Pretra%C5%BEi+slike&gbv=2&aq=f&aqi=&oq=&q=Alstroemeria%20%27Sweet%20Laura%27&tbm=isch

Alstroemeria aurea , informacije iz ovog botaničkog vrta koliko vidim  izdržljivost je u zoni 7  ( -18 do -12) do -18 uz zaštitu. Gdje joj pravi prag ovisi i od drugih uvjeta, koje kod mene nije prošla dulje od dvije godine.

http://www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/Plant.asp?code=A436

Na vrh
bergenia View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bergenia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2011 u 21:48
Smrcko, znam da je žežancija, ali nisam mogla odolljeti.....sročila si to za 5+!
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 24>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,313 sekundi.