Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke |
Odgovori | Stranica <1 4445464748 51> |
Korisnik | |
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaćunak, odvaži se, baci svoju skeptičnost u neki mračni kut ( tako da ju više nikad ne moraš tražiti ) I počni s ovim čim prije.... Drago mi je da vas ima i takvih koji samo šutite i pratite..heheehhe...Neka vas ! |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
kacunak
Odrastao grm Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...I razmatramo. Da li da i ja "nakiselim' silne ljuske od povrca i voca koje svaki dan pune sake bacim. Priznajem, inace sam skeptik po pitanju tih iznenadnih ideja i cudotvornih sokica i tekucina, vjerujem u hemiju i u antibiotik prije nego u trave i med... Znam, znam, ne valja tako misliti i mnogi su lijekovi od bilja i prirodnih stvari nastali, ali... Citam ovo o enzimu i toliko volim svoje biljke da cu zbog njih ovo probati.
|
|
kacunak
Odrastao grm Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Monsic, ima nas jos koji mudro sutimo i pratimo...
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ha,ha,ha mudrijašice moja ! samo mudro šutiš i pratiš.... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
@kaktus
Trajnica Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: markovac našičk Status: Offline Bodovi: 2374 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sjećam se toga, kada si pisala prvi put o enzimu i kada si napisala da si ga napravila
|
|
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert) |
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ooooo da , ja sam si tim počela još u sedmom mjesecu sad mogu već reći, prošle godine... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
@kaktus
Trajnica Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: markovac našičk Status: Offline Bodovi: 2374 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa ti si stvarno vrijedna
|
|
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert) |
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To je kod mene već odavno završeno....gljiva iskorištena , a još malo i taj enzim...Imam već drugu turu koju trošim, treća je namjenjena za piće, a četvrta se od nedavno namače.... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Davorka1969
Novo sjeme Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Još nešto - izvadi tu gljivu iz boce jer se ona hrani enzimom - octom i postaje sve deblja i veća, a ostane ti sve manje tekućine. Kod normalnog octa se ta gliva sačuva, pa se stavi u novi ocat poslije alkoholnog vrenja da se ubrza postupak. Mozda bi i kod enzima funkcioniralo, ne znam. Ali ju svakako izvadi i zatvori bocu, jer će se pod utjecajem kisika početi praviti nova. kad se ta gliva pojavi, to je siguran znak da je fermentacija završena, tu ne bi ništa smjelo napraviti booom!
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajči, točno tako ! |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo naprijed i svakako pazi da se ne osjeti miris " pokvarenih jaja" ! |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
istina to sam probala i o tom pisala.danas sam drugi put polila i dogodilo se isto.pretpostavljam kad bi enzim dugo stajao i čestice bile puno manje miris bi bio još ugodniji.
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
Davorka1969
Novo sjeme Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Poznam to Probala sam spremati sa jabučnim octom, bilo je super, ali s obzirom da ga ja pravim u manjim količinama, morala sam štediti. Zato sam se danas odlučila za jabuku i limetu, nisu više izgledale primamljivo, pa umjesto u smeće, završili u tegli. Javim kad bude nešto novo.
Pozdrav |
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tim bolje ako imaš pravi smeđi šećer, za nas koji imamo malo toga previše zalijevati, evo dokazala sam da ni bijeli šećer ne može napraviti nikakvu štetu....samo korist, biljke ionako vole šećer i ne pitaju da li je smeđi ili bijeli... ( ako se neka otpisana biljka zalije s vodom u kojoj ima malo šećera, sigurno će se razbuditi i početi rasti i tjerati, ovo sam čula, probala i stvarno radi ) ali sad kad imam Enzim, to ide puno prije i brže.. Što se mirisa tiče, da, mora na početku imati taj pomalo čudan miris, kasnije to bude miris koji više vuče na alkohol ( odvija se alkoholno vrenje, prerada šećera, da bi na kraju stvarno enzim imao ugodan octeni miris i da samo otvoriš bocu na nekoliko minuta u kući ćeš osjetiti najprije kisel, a onda neki prozračan miris što ne možeš valjda osjetiti ni da cijelu kuću proluftavaš, najozbiljnije mislim. ) |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Davorka1969
Novo sjeme Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hm, to se poklapa sa mojim iskustvom "mirisa" na početku procesa Ja na sreću imam pravi smedji šećer od trske koji nije rafiniram. Inače koristim samo taj i za kolače.
Ja sam se odlučila za ovaj enzim-ocat što već, jer mi je moj jabučni pre šteta za prskati po vrtu. Njega koristim za salatu.. A od otpada će biti super za vrt - i dodatno se reducira smeće. Mislim da je to i cilj cijele akcije |
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Točno to, enzim je ništa drugo do voćni ili povrtni ocat, ali znači dobiven na sasvim prirodan način ( prirodnom fermentacijom, bez neke prisile i ubrzavanja ), stoga vjerojatno i zdraviji za sve biljke.. Moje biljke ga već neko vrijeme piju i vidim da se nekima čak i lišće ljepše sjaji...( adeniumi) |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro pitanja , kako miriše dok se otšarafi da izađe plin....Ja mogu reći, u početku ne baš lijepo bez obzira da li je voćnog ili povrtnog sastava.....isto kao kad se stavlja zelje kiseliti ili voće kad stoji npr. za pečenje rakije ( kom )..kasnije kako vrijeme odmiče, sve više se osjeti kiselkasti miris....da bi na kraju mirisalo na voćni ili povrtni ocat i naravno ako se s njim čisti kućanstvo npr. osjati se odmah velika prozračnost i svježina. Što se tiče smeđeg šećera, ne koristim ga jer pitanje je da li kod nas uopće ima pravog smeđeg šećera i na tu ogromnu količinu koja meni treba, neću trošiti novac na obični bijeli obojeni šećer u smeđe jer to me dođe samo skuplje, a kvaliteta je ista...osim da baš ima negdje pravog smeđeg šećera ( šećerna trska ) i da je jeftin, eeeee onda bi to bila druga priča.... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Davorka1969
Novo sjeme Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije šala nego istina. Kakvih sve pitanja ima u vezi toga . . .
Za tri mjeseca znam više, to je sigurno. Pretpostavljam da je cilj "ne zatvoriti bocu" baš taj, da se napravi ocat - enzim, a za njega treba kisik. |
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Naravno da nećeš piti Enzim od otpada nego od zdravih dijelova voća ili povrća... Ma eto mene, moram se uvjek šaliti, oprosti, ali to je kod mene neizbježno.... Imaš pravo sa svime ovim što si rekla, no probaj i nakon fermentacije zatvoriti bocu, pa ćeš vidjeti što će se dogoditi..... ja baš ne bih rekla da to presatje raditi i da se zatvara, čisto iz razloga zato što se to stalno cijepa ( znači radi ) na sve manje atome i zapravo čim duže stoji, tim je još bolje....Ako sam dobro sve čitala ( a mislim da jesam) mislim da se nipošto ne smije jako zatvarati ni nakon odrađene fermentacije... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Davorka1969
Novo sjeme Pridružen: 12 Siječanj 2014 Lokacija: Planet Zemlja Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vjerovatno zbog toga što alkoholna fermentacija nije 100% završena poslije tri mjeseca. To ne mozeš spriječiti od danas na sutra. Ja to poznam od pravljenja octa. S obzirom na prilično veliku količinu šećera na početku, treba vremena dok se sav preradi. Jer šećer ne sluzi zato da to bude slatko, nego da hrani alkoholne bakterije (što više šećera, to je jači alkohol). Zato je smedji šećer preporučljiviji od bijeloga. U Aziji se često koristi melasa, a smedji šećer je zamjena. Ako svi pričaju o tome kako ta otopina miriši kiselo, to sve zvuči na jak ocat od otpada. Ni jabučni ocat ne miriši odmah na ocat nego prvo na jabučno vino, pa malo po malo na ocat. Zato postoje razne varijante ovog enzima, neke se koriste za čišćenje i za vrt, a neke mogu za kozmetiku ili za piti. Sve valjda ovisi o sastojcima. Ja baš ne bih pila onaj od smeća, ili?
Ja sam jako znatizeljna što će za tri mjeseca biti u mojoj tegli, ali koliko se razumijem u fermentaciju, vjerovatno jako koncentriran ocat. Kad je on potpuno gotov, onda ima smisla zatvoriti bocu, jer se inače pravi ta glijva. Ali to tako funkcionira. Zato je kupovni (prirodan) ocat najčešće pasteriziran, ali onda je i mrtav. To je ovdje kontraproduktivno. Ja sam uzela teglu sa gumom koju ne moram svaki dan otvarati, samo lagano protresti da se sve dobro promiješa. Kako miriši onima koji svaki dan odšarafe bocu da izadje plin? |
|
Odgovori | Stranica <1 4445464748 51> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |