Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4445464748 51>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 22:36
 
Kaćunak, odvaži se, baci svoju skeptičnost u neki mračni kut ( tako da ju više nikad ne moraš tražiti LOLLOL ) I počni s ovim čim prije....Thumbs UpHeart

 Drago mi je da vas ima i takvih koji samo šutite i pratite..heheehhe...smile96Neka vas !




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 13 Kolovoz 2013
Lokacija: BiH
Status: Offline
Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 22:32
...I razmatramo. Da li da i ja "nakiselim' silne ljuske od povrca i voca koje svaki dan pune sake bacim. Priznajem, inace sam skeptik po pitanju tih iznenadnih ideja i cudotvornih sokica i tekucina, vjerujem u hemiju i u antibiotik prije nego u trave i med... Znam, znam, ne valja tako misliti i mnogi su lijekovi od bilja i prirodnih stvari nastali, ali... Citam ovo o enzimu i toliko volim svoje biljke da cu zbog njih ovo probati.
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 13 Kolovoz 2013
Lokacija: BiH
Status: Offline
Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 22:25
Monsic, ima nas jos koji mudro sutimo i pratimo...Wink
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 21:54
 Ha,ha,ha mudrijašice moja ! smile156samo mudro šutiš i pratiš....LOLLOLsmile78smile84


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
@kaktus View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 14 Svibanj 2013
Lokacija: markovac našičk
Status: Offline
Bodovi: 2374
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje @kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 21:50
sjećam se toga, kada si pisala prvi put o enzimu i kada si napisala da si ga napravila
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert)
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 21:47

 Ooooo da , ja sam si tim počela još u sedmom mjesecu sad mogu već reći, prošle godine...SmileTongue




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
@kaktus View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 14 Svibanj 2013
Lokacija: markovac našičk
Status: Offline
Bodovi: 2374
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje @kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 21:40
pa ti si stvarno vrijedna
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert)
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 21:33
 
To je kod mene već odavno završeno....gljiva iskorištena , a još malo i taj enzim...Imam već drugu turu koju trošim, treća je namjenjena za piće, a četvrta se od nedavno namače....SmileTongue




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Davorka1969 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 12 Siječanj 2014
Lokacija: Planet Zemlja
Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davorka1969 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 21:29
Još nešto - izvadi tu gljivu iz boce jer se ona hrani enzimom - octom i postaje sve deblja i veća, a ostane ti sve manje tekućine. Kod normalnog octa se ta gliva sačuva, pa se stavi u novi ocat poslije alkoholnog vrenja da se ubrza postupak. Mozda bi i kod enzima funkcioniralo, ne znam. Ali ju svakako izvadi i zatvori bocu, jer će se pod utjecajem kisika početi praviti nova. kad se ta gliva pojavi, to je siguran znak da je fermentacija završena, tu ne bi ništa smjelo napraviti booom!
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 19:47
 Ajči, točno tako ! SmileClapThumbs UpHeart


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 19:46
Originalno poslano od člana Davorka1969 Davorka1969 napisao:

Poznam to Probala sam spremati sa jabučnim octom, bilo je super, ali s obzirom da ga ja pravim u manjim količinama, morala sam štediti. Zato sam se danas odlučila za jabuku i limetu, nisu više izgledale primamljivo, pa umjesto u smeće, završili u tegli. Javim kad bude nešto novo.
Pozdrav

  Samo naprijedSmileThumbs UpHeart   i svakako pazi da se ne osjeti miris " pokvarenih jaja"  ! LOLLOLLOL




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 30 Siječanj 2012
Lokacija: slavonija,
Status: Offline
Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 19:42
Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:

 

u kući ćeš osjetiti najprije kisel, a onda neki prozračan miris što ne možeš valjda osjetiti ni da cijelu kuću proluftavaš, najozbiljnije mislim. SmileThumbs Up )









istina to sam probala i o tom pisala.danas sam drugi put polila i dogodilo se isto.pretpostavljam kad bi enzim dugo stajao i čestice bile puno manje miris bi bio još ugodniji.
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
Na vrh
Davorka1969 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 12 Siječanj 2014
Lokacija: Planet Zemlja
Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davorka1969 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 19:33
Poznam to Probala sam spremati sa jabučnim octom, bilo je super, ali s obzirom da ga ja pravim u manjim količinama, morala sam štediti. Zato sam se danas odlučila za jabuku i limetu, nisu više izgledale primamljivo, pa umjesto u smeće, završili u tegli. Javim kad bude nešto novo.
Pozdrav
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 19:11
 
Tim bolje ako imaš pravi smeđi šećer, za nas koji imamo malo toga previše zalijevati, evo dokazala sam da ni bijeli šećer ne može napraviti nikakvu štetu....samo korist, biljke ionako vole šećer i ne pitaju da li je smeđi ili bijeli...LOLLOLLOL ( ako se neka otpisana biljka zalije s vodom u kojoj ima malo šećera, sigurno će se razbuditi i početi rasti i tjerati, ovo sam čula, probala i stvarno radi Thumbs Up ) ali sad kad imam Enzim, to ide puno prije i brže..

 Što se mirisa tiče, da, mora na početku imati taj pomalo čudan miris, kasnije to bude miris koji više vuče na alkohol ( odvija se alkoholno vrenje, prerada šećera, da bi na kraju stvarno enzim imao ugodan octeni miris i da samo otvoriš bocu na nekoliko minuta u kući ćeš osjetiti najprije kisel, a onda neki prozračan miris što ne možeš valjda osjetiti ni da cijelu kuću proluftavaš, najozbiljnije mislim. SmileThumbs Up )








Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Davorka1969 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 12 Siječanj 2014
Lokacija: Planet Zemlja
Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davorka1969 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 19:06
Hm, to se poklapa sa mojim iskustvom "mirisa" na početku procesa Ja na sreću imam pravi smedji šećer od trske koji nije rafiniram. Inače koristim samo taj i za kolače.
Ja sam se odlučila za ovaj enzim-ocat što već, jer mi je moj jabučni pre šteta za prskati po vrtu. Njega koristim za salatu.. A od otpada će biti super za vrt - i dodatno se reducira smeće. Mislim da je to i cilj cijele akcije
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 19:03

Originalno poslano od člana Davorka1969 Davorka1969 napisao:

Nije šala nego istina. Kakvih sve pitanja ima u vezi toga . . .
Za tri mjeseca znam više, to je sigurno. Pretpostavljam da je cilj "ne zatvoriti bocu" baš taj, da se napravi ocat - enzim, a za njega treba kisik.
 
 Točno to, enzim je ništa drugo do voćni ili povrtni ocat, ali znači dobiven na sasvim prirodan način ( prirodnom fermentacijom, bez neke prisile i ubrzavanja ), stoga vjerojatno i zdraviji za sve biljke..Smile

  Moje biljke ga već neko vrijeme piju i vidim da se nekima čak i lišće ljepše sjaji...(  adeniumi) Embarrassed







Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 18:59
 Dobro pitanja , kako miriše dok se otšarafi da izađe plin....Ja mogu reći, u početku ne baš lijepo bez obzira da li je voćnog ili povrtnog sastava.....isto kao kad se stavlja zelje kiseliti ili voće kad stoji npr. za pečenje rakije ( kom )..kasnije kako vrijeme odmiče, sve više se osjeti kiselkasti miris....da bi na kraju mirisalo na voćni ili povrtni ocat i naravno ako se s njim čisti kućanstvo npr. osjati se odmah velika prozračnost i svježina.

 Što se tiče smeđeg šećera, ne koristim ga jer pitanje je da li kod nas uopće ima pravog smeđeg šećera i na tu ogromnu količinu koja meni treba, neću trošiti novac na obični bijeli obojeni šećer u smeđe jer to me dođe samo skuplje, a kvaliteta je ista...osim da baš ima negdje pravog smeđeg šećera ( šećerna trska ) i da je jeftin, eeeee onda bi to bila druga priča....Smile




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Davorka1969 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 12 Siječanj 2014
Lokacija: Planet Zemlja
Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davorka1969 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 18:59
Nije šala nego istina. Kakvih sve pitanja ima u vezi toga . . .
Za tri mjeseca znam više, to je sigurno. Pretpostavljam da je cilj "ne zatvoriti bocu" baš taj, da se napravi ocat - enzim, a za njega treba kisik.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 18:52
 Naravno da nećeš piti Enzim od otpada nego od zdravih dijelova voća ili povrća...LOLLOL  Ma eto mene, moram se uvjek šaliti, oprosti, ali to je kod mene neizbježno....EmbarrassedLOL

  Imaš pravo sa svime ovim što si rekla, no probaj i nakon fermentacije zatvoriti bocu, pa ćeš vidjeti što će se dogoditi.....LOL  ja baš ne bih rekla da to presatje raditi i da se zatvara, čisto iz razloga zato što se to stalno cijepa ( znači radi ) na sve manje atome i zapravo čim duže stoji, tim je još bolje....Ako sam dobro sve čitala ( a mislim da jesam) mislim da se nipošto ne smije jako zatvarati ni nakon odrađene fermentacije... Embarrassed



 


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Davorka1969 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 12 Siječanj 2014
Lokacija: Planet Zemlja
Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davorka1969 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 18:20
Vjerovatno zbog toga što alkoholna fermentacija nije 100% završena poslije tri mjeseca. To ne mozeš spriječiti od danas na sutra. Ja to poznam od pravljenja octa. S obzirom na prilično veliku količinu šećera na početku, treba vremena dok se sav preradi. Jer šećer ne sluzi zato da to bude slatko, nego da hrani alkoholne bakterije (što više šećera, to je jači alkohol). Zato je smedji šećer preporučljiviji od bijeloga. U Aziji se često koristi melasa, a smedji šećer je zamjena. Ako svi pričaju o tome kako ta otopina miriši kiselo, to sve zvuči na jak ocat od otpada. Ni jabučni ocat ne miriši odmah na ocat nego prvo na jabučno vino, pa malo po malo na ocat. Zato postoje razne varijante ovog enzima, neke se koriste za čišćenje i za vrt, a neke mogu za kozmetiku ili za piti. Sve valjda ovisi o sastojcima. Ja baš ne bih pila onaj od smeća, ili?
Ja sam jako znatizeljna što će za tri mjeseca biti u mojoj tegli, ali koliko se razumijem u fermentaciju, vjerovatno jako koncentriran ocat. Kad je on potpuno gotov, onda ima smisla zatvoriti bocu, jer se inače pravi ta glijva. Ali to tako funkcionira. Zato je kupovni (prirodan) ocat najčešće pasteriziran, ali onda je i mrtav. To je ovdje kontraproduktivno.
Ja sam uzela teglu sa gumom koju ne moram svaki dan otvarati, samo lagano protresti da se sve dobro promiješa. Kako miriši onima koji svaki dan odšarafe bocu da izadje plin?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4445464748 51>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,406 sekundi.