Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Radosnica treba pomoć

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Uređenje i planiranje vrta
Opis foruma: Pomoći i savjeti oko uređenja i planiranja vrta.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3125
Datum ispisa: 23 Lipanj 2024 u 12:55
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Radosnica treba pomoć
Objavio: radosnica
Tema: Radosnica treba pomoć
Datum objave: 09 Travanj 2009 u 09:59
Ja sam ovdje nova i pronašla sam vas prije par dana. Evo malo sam se ubacila u trajnice po vaše savjete jer baš nisam neki stručnjak za cvijeće a prekrasno mi je i tek se sad uhodavam.

Pripremila sam si jednu parcelu 3,5x4,5 m na brežnom dijelu i odlučila ga napuniti trajnicama ( kako nemam baš jaaako puno vremena, jer imam četvero male djece, a uskoro odlazim i na posao).

Sad ne znam da li mi je dobar izbor ali ovo sam pokupovala prije nego li sam naišla na Vas i danas krećem u sadnju i sijanje:
a) sadnice
-tratinčice,
- lavanda,
- vučika,
- zvijezdan,
- ljubičice
b) sjemenja
-dalija,
-silene,
-neven,
-stolisnik,
-gonfrena
- (mislim još kupiti gazanije)

Živim na sjeveru Hrvatske. Taj moj budući cvjetnjak se nalazi pretežito na istočnoj strani i dio južni. Sad lijepo molim da mi odgovorite da li sam dobro odabrala? I nekako mi se čini da mi nešto fali za popuniti . Da li neke trajnice za kamenjare? Molim prijedloge. Hvala.Smile



Odgovori:
Objavio: Baka Bea
Datum objave: 11 Travanj 2009 u 13:27
Dobro došla radosnice . Već neko vrijeme proučavam tvoj post, nitko ništa ne odgovara, ili je malo ljubitelja trajnica ili su krivi ovi predblagdanski poslovi. Za sada ti mogu samo reći da dalija, neven, gomfrena i gazanija nisu trajnice. To ne znači da ih ne možeš lijepo uklopiti u svoju cvjetnu gradicu, ali kao dopunu ostalim trajnicama, jer će preko zime uginuti (gomolj dalije spremi u podrum). Opiši malo mjesto gdje namjeravaš napraviti cvjetnu gredicu (sunčano, sjenovito, ravana parcala ili na nagibu, kakvo je tlo. Koliko vremena želiš posvetiti vrtlarenju, pretpostavljam da ga baš nemaš puno uz svoju dječicu. Kad kažemo trajnice ili perene, obično mislimo na zeljaste trajnice. No, dobro osmišljenu gredicu prvo započinjemo nekim drvenastim biljkama (neko lijepo ukrasno stabalce i grmlje, koje može biti crnogorično, bjelogorično i zimzeleno, cvatuće, s lijepom bojom lišća ili plodovima) koje mi se čini posebno vrijedno u vrtnom oblikovanju budući da i zimi daje strukturu. Kad si to riješila onda se sade trajnice. Kakve ćeš odabrati to ovisi o tvom izboru. Trajnice dijelimo po visini na visoke, srednje i niske, koje mogu biti male minijaturne biljčice ili jastučasti pokrivači tla. Druga ne manje važna podjela je po staništu, neke su sretne na suncu, druge zahtijevaju sjenu. Važno je voditi računa o reakciji tla. Većina biljaka jednostavno je indiferentna, ne smeta im ni kisela ni bazična reakcija tla, dok je nekim to bitno za opstanak. Primjenom trajnica, vodeći računa o bojama i vremenu cvatnje postižemo da u svako doba godine nešto na cvjetnoj gredici cvate i sve čini skladnu cjelinu. Pri osmišljavanju naših nauma bilo da se radi o cvjetnoj gredici, kamenjaru, vodenim vrtovima neka nam priroda bude uzor i učiteljica, bolje je prirodi pomagati, nego je podrediti i to promišljenim izborom biljaka - one se same o sebi brinu pa je i vrijeme koje im moramo posvetiti minimalno, a efekti nemjerljivi. To je svakako bolje nego nasilje nad prirodom, tu se čovjek ne osjeća ugodno... na kraju uvijek pobijedi priroda. Eto to su tek neke natuknice. Osmisliti cvjetnu gredicu nije lako niti igdje piše da ćemo to napraviti u tjedan ili mjesec dana. Vrtlarenje je proces, on traje i traje i neprekidna je mijena - mijenja se naš vrt, ali i naš odnos prema njemu. Upravo je u tome ljepota vrtlarenja. Svakodnevno znanost donosi nove spoznaje, tehnike vrtlarenja, alate koji nam pomažu, mnoštvo novootkrivenih biljaka i križanaca. Imati komadić zemlje je privilegija, a toliko još malih budućih pomagača, pa ti si sretna žena. Dugo sadila i uživala u budućem vrtu sa svojom dječicom, pa još ako je i tata cvjetoljubac gdje vam je kraj. LP


Objavio: radosnica
Datum objave: 11 Travanj 2009 u 16:36
Hvala puno Baka Bea smile78

Već sam mislila da nitko ne želi nove. Evo probati ću staviti nekoliko slikica (nadam se da smijem). Već sam počela raditi po svome budući da mi nitko nije ništa predložio, u svakom slučaju ću dogodine moći mijenjati i dorađivati. Naradila sam se, jer sam morala skidati travu i kopati tlo koje se jako nabilo (stradala mi desna ruka-dlan kod palca natekao), a moj mišić od nepunih 5 godina me pitao: "Ti voliš više cvijeće od mene?"

Oko lavanda sam stavila ljubičice, ispod njih nešto kao zimzelen (našla sam na svom dvorištu, vjetar ga donio), niže tratinčice, pa opet ljubičice a ispod njih irise (neke sitne). S lijeve i desne strane sam stavila biljčice zvjezdana i sa svake strane po tri vučike (ponajviše da mi spriječe širenje trave u cvjetnjak), a također sam posvema dolje stavila isto zvjezdana  Sad ću još posijati ljetnice (hvala Baka Bea opet sam naučila nešto). Jako volim biljčice i možda sad na početku neću biti baš uspješna ali se nadam da ću vremenom naučiti i sve poboljšati.

Pokušati ću staviti par sličica

ovako je izgledalo prije nego li sam počela raditi


ovo je sad napola obrađeno


a ovo su moje biljčice (sad nekako izgledaju jadnije nego li u naravi) ali vjerujem da će biti ljepše kad stasaju.


Prijedlozi su dobrodošli (baš nisam puna ideja)


Objavio: radosnica
Datum objave: 11 Travanj 2009 u 16:46
E, da Baka Bea zaboravila sam napisati da ja imam u dvorištu dosta zimzelenog drveća i puno trave i upravo sam htjela cvijećem razbiti jednoličnost zelene boje. Iako imam uz pločnik cvijeća (narcisi, kadifice, Isusovo srce, tulipane i neke kojima ne znam ime).

Evo par sličica mojih egzotičnih drveća (kojima također ne znam ime)






Objavio: Baka Bea
Datum objave: 11 Travanj 2009 u 17:34
Draga radosnice, pa uspori malo. Vrijedna si kao pčelica, ali nigdje ne piše da se sve mora odjednom, treba čuvati i ruke i leđa. Upravo sam ti htjela predložiti da uređuješ dio po dio, ali ti sve napravila kao motokultivator. Sad imam bolji pregled gdje misliš saditi. Površina je baš krasna, s dobrim nagibom, okrenuta prema suncu, dobro prekopana i očišćena od korova i korijenja. To je prvi i najvažniji korak kod trajnih nasada. Posadi sada ovo kako si planirala. Kasnije ćeš već malo po malo saditi trajni materijal - ovisno o tome jesi li planirala neku vrstu kamenjara (u tom slučaju treba nabaviti kamenje) ili prave cvjetne gredice kao što su nam pokazali vrsni vrtni arhitekti u emisijama BBC-a, ne znam jesi li gledala. Ideja i knjiga imam napretek, a i biljnog materijala, e da smo bliže pa da pogledaš. Budući da je šteta da sad ovako krasno očišćena površina ponovno zarasta u travu, posadi što god imaš od jednogodišnjeg cvijeća, samo da nema praznih mjesta, jer na njima raste korov. Za početak mogu to biti buče ukrasne ili jestive one bujno rastu i prekrivaju tlo, možeš kupiti sjeme onih najobičnijih nevena i kadifica (ne duplih hibridiziranih) i razbacati po površini. Obje biljke služe biološkom raskuživanju tla, jer tjeraju nematode. Pomalo pravi plan o nabavi trajnih biljaka, već ćeš ih s vremenom skupiti, zimi su najbolje prave planovi....
Za svoje malo petogodišnje zlato, svoju slatku mrvicu odvoji privremeno jednu malu gredicu, neka to bude njegova gredica, Daj mu koji neven, koju sadnicu jagoda, malo sjemena rotkvica, posadite u čašice grah, malo je kasno ali još mogu u čašice dinje, krastavci, lubenice, po 2-3 sjemenke, ostavite najjaču biljku i poslije ledenih svetaca (15. 5. ) presadite. Kad nešto izraste u vrtu veselju nema kraja. Tako ćete zajednički provoditi vrijeme, bit će silno sretan i ponosan, jer je radio nešto s mamom, pa neće misliti da su mami lavande važnije od njega. Ako sam ikako pomogla... ako imaš kakvih nedoumica i pitanja slobodno pitaj, rado ću odgovoriti, stvarno si me oduševila, ali nemoj pretjerivati, vrtlarenje je rekreacija a ne tlaka. poz...


Objavio: radosnica
Datum objave: 11 Travanj 2009 u 17:51
Draga Baka Bea, hvala puno na podršci.
Baš sam taj prazni prostor namjeravala zasijati: dalije, silene, neven, stolisnik, gonfrene.

Prije desetak dana zasijala sam između ostalog i dinje i lubenice i ukrasne tikvice, pa ako niknu ubaciti ću ih u cvjetnjak, super ideja Thumbs%20Up.

A moja 4 zlata od 8 godina, 7 godina, 5 godina i 3 godine (zaokruženo) imali su već prošle godine, a imati će i ove godine gredicu u povrtnjaku. Stariji dječak i djevojčica uživaju u sadnji, tu i tamo zaliju, ali plijeviti ne,ne.
Ali ipak si me potakla da i ovog trećeg uključim (možda ga tako aktivno zainteresiram).

Morati ću potražiti po netu koje su sve trajnice i kojima bih mogla obogatiti moj cvjetnjak. A razmišljala sam o nekom kamenjaru...pojilici za ptiće ili sl.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 11 Travanj 2009 u 17:55
Oprosti, tek sam sad vidjela nove slike. Oba stabla su vrijedne crnogorice. Ono manje je stupasta tisa (Taxus baccata ) raste polagano, ne zauzima previše prostora jer raste u visinu, podnosi rez pa je možaš držati pod kontrolom. Pazi samo ako je ženska, napravit će bobice koje su nevjerovatno otrovne, što nije dobro ako imaš malce. Drugo stablo je veći problem. Cedar, iako prekrasan ima jedan nedostatak - prebrzo raste tako da se bojim da ćete ga morati zamijeniti nečim manjim jer će postati prevelik na tom mjestu. Razumijem tvoju želju da vrt učiniš življim unoseći boje, pa opet predlažem trajnice, jer zahtjevaju minimalnu brigu i ulaganja. poz...
Evo vidiš kao da razmišljamo telepatski. Ovaj dio ispred kuće po mom skromnom mišljenju bio bi idealan za kamenjar, ali stepskog karaktera (ne samo s alpinama i niskom crnogoricom) jer se tu možeš razmahati i s malo višim biljkama, a uz njih se krasno daju ukomponirati ukrasne trave, momentalno hit biljke za 21. stoljeće. Jednom u budućnosti mogla bi napraviti i malo jezerce sa slapištem, da vidiš koje je to kupalište i pojilište za ptičice, živa smijurija kad se kupaju, imam nešto takvo u vlastitom vrtu..


Objavio: radosnica
Datum objave: 11 Travanj 2009 u 23:22
Draga Baka Bea, izražavam divljenje! Nisam mogla vjerovati kako si otprve znala o kojem drveću je riječ Clap. Oduševljena sam! O cedru znam iz Biblije da je bio dio Salomonskog hrama (stupovi, grede) da ga Bog uzimao za primjer ljepote i veličine, ali nisam znala kako izgleda a najmanje da ga imam u dvorištu. Jako mi je drag (zar ga nikako ne mogu zadržati? možda nikne koja mladica;ove godine su popadali češeri a još su dva gore).

Malo sam opet tražila po forumu, o trajnicama i sl. i sad mi je jasno zašto mi nitko nije odgovorio. Ovo što sam ja napravila zapravo izgleda tako obično Embarrassed u odnosu na ono što radi većina profesionalaca ovdje. Ali to je moja baza, moj početak i voljna sam učiti.

No ne znam otkud početi. Najviše me zanimaju trajnice i vidjela sam neke ovdje preprekrasne. A tek neki vrtovi....umjetnost.

Baka Bea, ponovno sam pročitala sve što si napisala...i dala si mi jednu injekciju. Doista sam ispala motokultivator (ali to je trenutna realnost i moj trenutni doseg), naravno da želim više od toga. Moje dvorište pruža mogućnosti, ali ih ne znam iskoristiti. Trenutno je moj domet da uživam u jutarnjim tišinama (nigdje susjeda u blizini), pjevaju ptice, zuje kukci, često na žici kod mog cedra golub i grlica sudaraju se krilima jedan o drugoga... lijepo mi je...to je mjesto kakvo sam željela a ovdje sam tek četiri godine.
I molim te (ako je ikako moguće slikicu tvoga vrta), hvala.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 12 Travanj 2009 u 15:43
Draga radosnice, sretan ti Uskrs. Ti si meni zapravo bila nadahnuće. Odgovorila sam onako općenito, a u dva posta sam shvatila da u tvom vrtu, a najviše u tebi ima potencijala. Osvojila si tom silnom energijom. Ništa ne znači što još nemaš iskustva. Sve ćeš pomalo naučitii. Uspori, imaš krasnu obitelj, najljepše cvjeteke, tvoju dječicu, prekrasnu prirodu koju primjećuješ, uživaj. Ideje za vrt doći će pomalo, uvijek ćeš moći nešto promijeniti, nadopuniti. Nisam baš mislila da sutra moraš odrezati cedar, to je prekrasno drvo i još možeš uživati u njegovoj ljepoti, samo sam ti htjela napomenuti da računaš s tim da brzo raste, a još ima jednu lošu osobinu, a to je da se u zimi lako odlome cijele grane, što može biti opasno. Na onu prekopanu površinu posadi sve biljke koje si napisala, nema veze ako nije po pravilima struke, svi smo ovdje amateri. Stolisnik je nevjerovatno zahvalna trajnica, na kraju sezone nećeš imati 1 nego bar 5 biljaka, a onda ćeš ih moći nadograđivati s drugim trajnicama, Uz njega se lijepo uklapaju ukrasne trave, Stipa, Pennisetum, Calamagrostis brachytrichta, Miscanthus, zatim vrkuta (Alchemilla molis), Echinacea purpurea 'Alba' i još puno toga. poz..


Objavio: Tija
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 00:19
Djevojke razvile ste zanimljivu temu!! Uživam u čitanju!

-------------


Objavio: radosnica
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 07:45
Sretan Uskrs svima (a pogotovo tebi Baka Bea)!
Moje dvije djevojčice su se malo razboljele pa sam zastala u onom prvotnom zaletu.

Pogledala sam slike trava....i što više gledam to mi se stvaraju nove slike onog što bih htjela. Gledala sam prije nekoliko godina emisije o planiranju vrta što me zadivilo, no mislila sam da je to za mene nemoguća misija. Hm, možda i nije...Unatrag devet godina, veći dio sebe i gotovo svo vrijeme predala sam djeci-obitelji. Mislim da je došao trenutak da si malo odvojim za sebe i ovo mi otvara nove horizonte (da svojim rukama i očima uživam u Božjoj kreativnosti i razvijem ponovo onu ljubav prema prirodi što mi ju je usadio moj pok. otac.

Baka Bea hvala puno što si me zadržala na trajnicama. Big%20smile



Većini biljaka ne znam ime, dakle prvačić sam (tek klijem) i sve sam nešto razmišljala kako bi bilo dobro napraviti na trajnicama popis biljaka i uz njih ubaciti neku sličicu ili adresu slikice iz interneta i to stalno nadopunjavati. Ne znam da li se to smije.

Ja ću malo kasnije pokušati staviti nekoliko slika biljaka za koje bih željela da su u mom vrtu, a nadam se da su trajnice, pa tko zna molim da napiše naziv.




Objavio: shasha
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 08:24
Radosnice,dobro  nam došlaHug.
Nitko se nije javio(osim naše Bake B,koja sve vidi i stigne) jer je Uskrs bio,gužva a  i lijepo vrijeme je pa nas je večina vani negdje.
Kad malo pregledaš forum vidjet ćeš da razlog nejavljanja nije to što ti nije još do kraja uređeno dvorište.Ma svi mi volimo davati ideje i pomoći,koliko možemo i znamo a i volimo novopridošlice samo neke prije vidimo,neke kasnijeWink
Ja,po običaju kasnim no držim se one-bolje ikad nego nikad-Big%20smile
U savjetima a nadasve stručnosti,Baku B.nitko ne može nadmašiti  tako da ćeš prave savjete imati a ja ću samo pratiti nastanak tvog novog cvjetnjaka i ako ću ti moći pomoći,tu samBig%20smile


Objavio: vanja
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 11:10
Radosnice dobro nam došla smile78držim ti Thumbs%20Up za tvoj vrt , samo napred
ovde su predivne osobe koje uvik uskoće sa savjetima kada zatreba. Možda koji put se čeka, ali "ko čeka taj i dočeka" jer savjet uvik stiže.


Objavio: radosnica
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 15:09
Tija,  Shasa i Vanja hvala na dobrodošlici smile73


Evo sad ću staviti slikice nekih vrtova koji mi se sviđaju, pa ako znate (a znate sigurno) ne kao ja molim da mi napišete kako se zovu biljčice. Ali prvenstveno me interesiraju trajnice. To će mi puno pomoći. Hvala unaprijed.

(možda iduće godine napravim neke slične stepenice)


nemojte mi se molim smijati što ne znam kako se zove Embarrassed















Objavio: vanja
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 16:27
Radosnice, želim ti uspjeha, neće ti se niko smijati, a od mene pored naj bolje volje nemožeš dobiti imena biljkica jer ni ja ih ne znam, učim se, ali vidit ćeš već će ti se naše drage cure javiti i navesti imena koja tebi trebaju. 


Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 20:13
Radosnice dobro došla, sretan i blagoslovljen Uskrs tebi i tvojm malim angelekima.
Nemaš pojma kakvu si sreću imala što smo svi bili na nekim drugim mjestima a ne na forumu, imala si čast dobiti poduku od jedne od najvećih stručnjakinja na forumu i to samo u kakvom obimu... shvatit ćeš jednog dana koju si priviliegiju imala..
Sa cvjetnjakom polako, polako, uživaj pa onda kao i svi mi premještaj, čupkaj, sadi, vadi.. a kad te sa svih strana počnu zasipati biljčice vidjet ćeš sreću ovog foruma koji se među članovima dijeli i tako uvećava!
Imaš jako, jako dobro oko i odmah si "izabrala" posebne vrtove, čekaj samo da vlasnice vide i reagiraju na tvoje pohvale, hi, hi, hi, zamrzit će te poštar!


Objavio: Perla
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 21:13
Draga radosnice, dobrodošla.
Mislim da fotografije koje si pokazala kao ''plan tvojih želja'' govore u prilog tvojoj želji da sadiš trajnice. Sve, ili gotovo sve biljčice na fotkama su trajnice. Prepustiti ću istinskim znalcima da ti otkrivaju latinska i ona narodna imena biljaka i da te savjetuju. Ja se mogu samo diviti fotografijama koje si izabrala.


Objavio: SilveK
Datum objave: 13 Travanj 2009 u 23:23
Pozdrav, dobro došla na forum. Smile

Na zadnjoj slici su ukrasne trave - neznam koje po imenu, ono ljubičasto plavo su niski i visoki zvjezdani, a više roza je ranjenik, neznam da li je trajnica.
Na predzadnjoj slici je mješavina trajnica za kamenjare - uglavnom puzavi phlox i alyssum, a vidim i tek niknulu graničicu.
Na 3. od dolje - idem od dolje prema gore je kombinacija za sjenu - heucera - koraljna zvončika, astilbe, neka paprat i hosta mislim.
na 4 - hosta - cvate roza, koraljna zvončika i stahys
za prve 2 baš i nisam sigurna što je što.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 06:15
Jučer se vratila iz vrta najbogatije kolekcionarke trajnica u Hr. i okolici, prepuna dojmova, preumorna za pisanje. ali oduševljena slikama. Ne posustaj, radosnice, imaš viziju. Izabrala si lijepe motive. Uređenje vrta možemo podijeliti u dva dijela; građevinski i vrtlarski. Meni je osobno kamen krasan materijal. Trebao bi biti uvijek iz istog kamenoloma, ali kako je prilična investicija, pribjegavamo skupljanju sa svih strana i zaradimo križobolju. U tom dijelu baš i ne mogu pomoći osim savjetom, raditi suhom gradnjom, što manje betona. Onaj drugi dio mi je bliži. SilveK je već determinirala neke biljke. Na prvoj sl. ono plavo visoko lijevo je kokotić (Delphinium), žute i ružičaste 'svijeće ' malo niže je stepska svijeća (Eremurus) ja bih ih razdvojila po bojama, sivo veliko je Onopordum acanthium, visok 200 cm prekrasna arhitektonska biljka, ali dvogodišnja. To nimalo ne umanjuje njenu vrijednost, kad procvate cvjetovima nalik na velike čičke, uzme se sjeme i posije za slijedeću godinu. U gornjem dijelu slike je graničica (Hemerocallis). Uz stazice su jastučaste biljke i niski pokrivači tla. Na drugoj slici plavo cvijeće je iglica (Geranium), ne bih znala reći koji, imam ga u vrtu, neobično zahvalne biljke sjene, duge cvatnje i krasnog zdravog lišća, ima ih malenih od 10 cm do pravih divova od 70-80 cm. Na zadnjoj slicu i sredini dominira dijamantna trava (Calamagrostis brachytricha, a u pozadini one velike zelene su miskantusi (Miscanthus). poz...


Objavio: Tija
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 08:13
Draga Radosnice imaš predivnu priliku učiti od pravog znalca o trajnicama i zato s velikim oduševljenjem čitam ovu temu. Pišeš da si iz sjevernih krajeva, zanima me odakle konkretno, jer i ja sam tu negdje?

-------------


Objavio: radosnica
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 09:09
Hvala svima da se osjećam dobrodošlom i hvala što mi pomažete učiti. I ja sam dosta brzo shvatila da je Baka Bea posebna ne samo što je prava enciklopedija već što ima ono nešto rijetko. Zahvaljujući njoj ja svako malo kad sam slobodna i kad je slobodan kompjutor tražim sličice trajnica i ne mogu prestati diviti im se. Stvorila je u meni želju da imam lijep vrt. Samo ne znam da li ću ja to moći....Za sada je to za mene bujica slika-novi svijet

Tija ja sam inače iz brežnog dijela Međimurja (nešto više od 4 godine). Došla sam iz nizine u "brijege" jer su me "vukli"...I da ne pišem dalje, puno se okolnosti poklopilo i Božje je čudo da sam na kraju ipak tu.

Naše dvorište je jaako zeleno (i to je bio jedan od osnovnih razloga što sam mu htjela dodati boje) i već smo dosta promijena izvršili. Ali trebalo bi još... Zato molim i nadalje savjete i pomoć. Staviti ću slikice i ispod opis.


Objavio: radosnica
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 09:44

Ovo je ulaz u vonjak. Tu sam prije godinu dana imala limeni luk za penjačice. Posadila sam wisteriu i bio je već ovdje klematis. Međutim nevrijeme je potrgalo taj moj luk i sada je ulaz ovako prazan. Molim prijedloge kako da to sad oblikujem. U ovim betoniranim kockama ispred sam imala ruže (u jednom je opstala-to su sitne male bijele ružice, a u drugom je ruža "umrla"). Klematis sam privezala za dva držača na zidu (čak sam našla ove godine tri sjemenke i prije par dana stavila u teglu, jel to u redu?)




Ovo je ulaz u voćnjak i dvorište s kokošinjcem (koje je uokvireno thujama tako da je zaklonjeno od pogleda i "jastreba") Sad, kod ove živice mi nešto ne valja. Zapravo je mislim iščupati van jer zaklanja ogromna četiri bora, možda bih ostavila živicu samo za ulaz "kao vrata". Molim prijedloge




ovo je voćnjak i tuje s jedne i druge strane vrta. Imam pitanje u vezi thuja . Da li trebaju neku posebnu njegu? Ja sam ih samo očistila od korova (a vidim da su neke počele žutjeti)




Ovo je vrt, 18 gredica za sad (ima već luka, mrkvice, rikule, špinata, graška ,a niknule su i ukrasne tikvice i sl.). Tu je bio voćnjak ali smo izvadili voćke i presadili ih jer trebamo povrtnjak. Voćnjak i dio vrta je uokviren trsovima, no grožđe nije baš kvalitetno i vadimo ga proljetos van (mada je to jako lijepo izgledalo), no mi ne pravimo vino, a za jesti ćemo kupiti trsove baš za zobati. Okolo ćemo postaviti žičanu ogradu i mislim da ću je koristiti kao potporanj za maline-puno malina




Ovo je dvorište koje se nalazi ispred onog bregovitog dijela gdje želim imati cvjetnjak. Onaj dio na gornjoj slici bio je pun voćaka (koje smo presadili) i s jedne strane na međi su ogromni borovi a s druge strane je bila živica (i nju smo izvadili) tako da dječaci sad imaju mjesto za igranje nogometa. A ova donja slika bila je ogromna kruška koja je imala male kruškice a one su puno padale po tlu a osa "ko u priči". Budući da je moj suprug alergičan na ubode posjekli smo je i napravili stol i stolice za djecu i od trupca okvir za pješčanik




U ovom dijelu mog "brijega", s desne strane planiramo napraviti terasu a ostali dio bih ja opet "u budućnosti" napravila stepenice (slično kao na onoj prvoj slici koju sam skinula s neta) i okolo cvijeće




Ispod ovog dijela nalazi se podzemni podrum, međutim navukla se vlaga i negdje "šteka", kad padne kiša u podrumu je voda i na moju veliku žalost ne znam kako riješiti taj problem. Ovi potpornji su bili predviđeni za trsove i tu je bio prekrasan hlad (stavimo si ljuljačku, stolić i stolice i pijemo kavu), ali trsovi su se posušili i ja sam sada onu wisteriu prebacila ovamo i čekam da ona zauzme tu svoje mjesto.




Trojka se nalazi u produžetku kuće a u njihovom produžetku jesu četiri kralja - ogromna




Da li mi netko može reći kako se zove ovaj mali grmić?




A ovo nije naša kuća već susjedna samo što nitko u njoj ne živi. Naime to je djelomično preuređena "međimurska hiža", sa posebno napravljenim slamnatim krovom. Ovu kuću Županija međimurska želi pretvoriti u neki muzej - primjerak kuće kakve su se nekad gradile








Objavio: Tija
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 09:51
Draga moja Radosnice, ako se ikad spustiš u Čakovec rado ću te ugostiti u "mom malom gradskom vrtu" na kavi ili nečem sličnom.

-------------


Objavio: Magister vitae
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 09:52
Radosnice kuca ti je prekrasna kao i okucnica-ja mislim (po mom ukusu) da bih ti dobro dosle neke hortenzijice (1 ili 2) i jos neke cvjetajuce grmove jer kolko vidim tvoje je dvoriste vece i od onog od todoricaLOLLOL.


Objavio: Perla
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 15:28
Stvarno, draga Radosnice, okućnica ti je prekrasna!
Moj vrt ima 11 kvadratnih metara hlada!
Ti imaš prostora za vrt iz snova, a u njemu imaš doživotno mogućnosti saditi, presađivati i kreirati štokojekakve tematske kutke.
Na fotkama s neta koje si stavila Baka Bea je prepoznala biljku 'svijeća' ili stepska 'svijeća' - Eremurus. Ta mi je biljka privukla pozornost!!! Sve mi se čini da bi bilo vrijedno otvoriti temu, ali pričekati ću dok se Baka Bea oglasi.


Objavio: radosnica
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 16:16
Tija hvala na pozivu, i samo da kažem da znam su mnogi vrtovi i dvorišta u Čakovcu prekrasno uređeni pa pretpostavljam i tvoj. Ova okućnica jest draga i meni i svakim danom sam više vezana za ovaj tihi kraj. Magister vitae možda slike daju drukčiji dojam, nije tak pretjerano veliko, ali dosta za samo dva para ruku.

Evo i za kraj ću staviti  slike još fiksirano za onaj dio na kojem bih htjela zasaditi vrt sa cvijećem, biljkama, pratiti njihov rast, promijene....Molim prijedloge koje biljke odabrati, kako ih ukomponirati da jedna drugu ne skriva i da svaka ima svoje mjesto. Hvala.



bočni pogled


pogled odgora



Objavio: Tija
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 16:20
Radosnice moj vrt http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2616 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2616

-------------


Objavio: Lantana
Datum objave: 14 Travanj 2009 u 22:12
Radosnice, vidim da ovaj teren pada tj. da ima kosinu pa bi sigurno odgovarao ovakakv stil kao što je na onoj slici koju si stavila s onim stepenicama. Ja imam sličnu situaciju, iako je kod tebe jednostavnije, pa sam radila nešto kao padajući kamenjar,  možeš pogledati ma temi Morsko-cvjetni ugođaj, pa ti mogu napisati koje su tamo sve biljke, jer nije to lako unaprijed isplanirati do u tančine, a i dosta je veliki prostor trebat će ti dosta biljaka.




-------------
život je more


Objavio: zvrk
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 00:32
Nisam prije primijetila tvoj vrt!
Ima puno potencijalaWink.
I ja imam vecinom trajnice u svom vrtu (skicni mozda dobijes koju ideju).
 


Objavio: hana
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 08:21
baš si sretna imaš mjesta ko u priči.Probaj se za početak malo prebaciti na cvatuće grmove,oni daju strukturu,lijepi su,većina nezahtjevni a ostane ti još mjesta i za trajnice


Objavio: radosnica
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 09:50
Lantana pogledala sam tvoje bogatstvo biljaka (uh, trebalo mi je dosta vremena...), prelijepo, osjećaš miris mora...pravi ugođaj Dalmacije, puno ideja... ima svega i jako mi se sviđa. Ali ja sam kontinentalka, posvema drugačije podneblje, nekako nemam viziju u glavi kako razmjestiti kamen, uklopiti ga a da ne strši već da uljepšava. Kod vas je to drugačije.

Zvrk, lijepo bih te molila link tvog vrta (jedva sam našla Lantanin).

Hana hvala na savjetu, a da li ti ne bi bio problem predložiti neke od cvatućih grmova?

Evo pronašla sam još neke biljčice na netu pa bih lijepo molila da mi napišete kako se zovu, hvala


zanima me ova zeleno-žuta uskolisna ispod hosta




Ovaj crveno- zeleni grmić?




A ovo je iz mog vrta, samo ne znam kako se zove (ovo je druga godina od kako je niknuo)




Objavio: hana
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 15:26
ovo žuto-zeleno ti je vrsta perunike, crveni grmić mi se čini da je nandina-sveti bambus a zadnje ti je Yuca.
Od grmova imaš za sjenu hortenzije razne vrste,ispod borova ti zbog kiselog tla savršeno idu rododendroni i azaleje, razni jorgovani,abelije,suručice,kerija, forzicija-sad cvate jako žuto,pajasmin (philadelpus)-jednostruki ili dupli jako mirisni,hibiskusi raznih boja,ljetni jorgovan ili budleja-razne boje-privlači leptire,viburnum opulus,weigela, da ne zaboravim ruže - ima toga još


Objavio: Magister vitae
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 15:31
Boja hortenzija ovisi o tlu (osim bijelih koje ne mijenjaju boju)-sto je tlo kiselije cvijetovi su plavi a ako je tlo labo kiselo ili neutralno cvijetovi su rozi ili crveni.


Objavio: zvrk
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 19:32
Link je http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2461 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2461


Objavio: Mamaa
Datum objave: 17 Travanj 2009 u 22:50

Ja jako kasnim..u zadnje vrijeme nemam vremena za ništa, ali ipak nadam se dsa nijeprekasno da ti zaželim dobrodošlicu, i da izrazim divljenje spram zavidne okućnice i potencijala koji pruža...a ideja ti nen nedostaje i grabiš punom parom naprijed..šta god posadila obradovati će te a uvijek možeš premjestiti i mijenjati položaj i razmještaj...želim ti svu sreću u otkrivanju tvoje bajkovite kombinacijeSmile naravno uz pomoć tvojih anđelaSmileSmile



-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: niho
Datum objave: 18 Travanj 2009 u 22:51
Potpuno se slažem sa mamom  ali od nje ne primaj baš neke savijete ona ima vagon puževa i nezna šta će sa njima a da daje dr. savijet ja nisam zatosmile96a tebi sretno u svemu jer ovdije ima toliko ljepote da ćeš na kraju sama sebi napraviti raj


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 14:10
Draga Radosnice (baš ti ime odgovara), oprosti što nisam primijetila da je inbox pun. Pod dojmom sam jučerašnjeg dana, stvarno mi je bio radostan. Vidim da si u kratko vrijeme postala cvjetoljubac od glave do pete, po kiši i blatu hodati vrtom, to stvarno moraš biti zaljubljenik u "zelenjavu". Nadam se da  vas nisam jako "udavila" i da će draga gošća i "osobna vozačica", preživjevši jučerašnji dan, još koji put poželjeti poći na takav izlet, odsad bar nećete zalutati. Vjerujući u tebe i tvoju intuiciju znam da ćeš već imati novih ideja... hvala ti na lijepom druženju, veselim se novim slikicama. poz.. pusa malenima.
IP.s.: da ne začatam temu, od ukrasnih grmova dobro si odabrala Nandinu domesticu, prelijepi mali grm  ljeti cvate bijelim cvjetovima, ujesen dobije crvene plodove i crveno lišće koje ni po zimi ne gubi. Drugi zahvalni grm je Sarcoccoca humilis tamnozelenog kožastog lišća cvate kasno mirisnim bijelim cvjetovima. Još mi se dopada i Callicarpa bodinieri giraldii, upravo cvate bijelim cvjetovima, a ujesen se okiti kao perlice ljubičastim plodovima, stvarno je lijep ukras kad s nje otpadne lišće. Nastavak slijedi...grmlje koje cvate u kasnu zimu..


Objavio: Tija
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 14:18
Joj Baka Bea i ja bih k Vama samo da malčice pobjegnem od stvarnosti lude

-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 15:06
Baš si mislim, nema naše Tije na forumu, sigurno nešto kemija i NJVM (ovo nije Njegovo Veličanstvo Muž nego njen vrijedni muž, da ne bi netko krivo shvaito). Opet će nas iznenaditi kakvim umjetničkim djelom u vrtu. Ili Tija čuči kraj biljčica? Samo ti sinko dođi. Imaš ti još i komadić travnjaka. Poznati engleski vrtni dizajner J. Brookes je postavio pitanje: "Pa zar nam baš treba travnjak u malom gradskom vrtu", a travnjaci su zaštitni znak vrtne arhitekture u Engleskoj. I sad gle apsurda, mi se upiremo na svaki način održavati travnjake na moru, Englezi bi ih se riješili... bar u malim gradskim vrtovima. Kakav je tvoj stav, po tom pitanju, Tija? Tko kosi? poz..


Objavio: radosnica
Datum objave: 22 Travanj 2009 u 06:38
Gledam ja s vremena na vrijeme vaše vrtove, svaki ima svoj stil, svoju osobnost...u svakom slučaju puno materijala za inspiraciju i sve jako lijepo.

Baka Bea i ja sam još pod dojmovima, bio mi je užitak pogledati tu Vašu dugogodišnju kolekciju biljčica, knjiga...upoznati Vas kao jednostavnu i toplu osobu a s druge strane bogatu informacijama i puno žara i ljubavi prema biljnom svijetu. Šteta da nismo bliže...I da, nisam ni primijetila da smo se tako jako dugo zadržale kod Vas, sve mi je prebrzo prošlo.

Jučer rano ujutro (prije nego li su se svi probudili) poslikala sam svaku zagrebačku frajlicu tako da joj mogu pridodati ime, inače ću brzo zaboraviti  koja je koja. Nešto sam uspijela posaditi, ali zbog mog "vrtnog jurišanja" u posljednje vrijeme trpe neka druga neobavljena područja, a dan mi je prekratak...

A koliko sam se "zaludila" govori u prilog da zurkam u svaku biljčicu. Obišli smo jučer na grobove naših dragih iz obitelji i kako sam tamo prolazili opet gledam: "Kakve li lijepe trajnice, pa vidi ovu travu....penjačica..." Ovo je već simptomatično i izgleda da ću morati smanjiti doživljaje.

Za početak ću ih sve zasaditi. I nadam se da ih iduće godine budem smjela presaditi. Ali da puno ne pišem, moram i raditi...pozdrav svima koji su mi uskočili sa savjetima


Objavio: Perla
Datum objave: 22 Travanj 2009 u 08:49
Draga Radosnice, zagolicala si moju znatiželju. Izgleda da si se ''ponovila'', novitete si poslikala, a gle sad bi bilo lijepo od tebe, kad bi... budeš li imala vremena..., ako ćeš biti raspoložena..., malo te slikice i pokazati.
Joj, kak sam znatiželjna! smile39
Ako misliš da si samo ti progutala pilulu ljubavi prema biljkama, varaš se! Pa pogledaj koliko nas je na Forumu! Ljudi kupuju vikendice da bi pobjegli od grada, betona, asfalta i ludnice k travicama, cvijeću, grmlju i drveću.
Malo sam googlala i pronašla Callicarpa bodinieri giraldi. Nisam to nikada vidjela, niti imala pojma da postoji takav grmić. Biljka je bojom skroz u trendu. Naša Baka Bea ima prijedloge za svaku zemlju, svaki vrt, svako podneblje, svaku vrstu biljaka i svaku sezonu. pozz....



Objavio: Tija
Datum objave: 22 Travanj 2009 u 09:30
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Baš si mislim, nema naše Tije na forumu, sigurno nešto kemija i NJVM (ovo nije Njegovo Veličanstvo Muž nego njen vrijedni muž, da ne bi netko krivo shvaito). Opet će nas iznenaditi kakvim umjetničkim djelom u vrtu. Ili Tija čuči kraj biljčica? Samo ti sinko dođi. Imaš ti još i komadić travnjaka. Poznati engleski vrtni dizajner J. Brookes je postavio pitanje: "Pa zar nam baš treba travnjak u malom gradskom vrtu", a travnjaci su zaštitni znak vrtne arhitekture u Engleskoj. I sad gle apsurda, mi se upiremo na svaki način održavati travnjake na moru, Englezi bi ih se riješili... bar u malim gradskim vrtovima. Kakav je tvoj stav, po tom pitanju, Tija? Tko kosi? poz..
 
Stav o travnjaku u malom gradskom vrtu, zanimljivo. Iz mog primjera je vidljivo da polako on nestaje u mom vrtu ali nebi htjela da potpuno nestane, jer treba mi neko mjesto gdje u vrtu mogu sjesti na zemlju i diviti se svakom pojedinom cvjetiću koji raste u gredici. Dok smo bili podstanari moj Davorin je sanjao o malom travnjaku i košenju istog i iz tog razloga mu ga nebih htjela oduzeti, makar on obožava cvijeće i bujni engleski način uređenja gredica i već su postojali planovi da se napravi još jedna gredica sa samo travnatom stazom između njih ipak smo se predomislili. Dakle travnjak kosi moj dragi i to s onom ručnom koja samo ljudsku energiju koristi, ekološki smo osvješteni nema što. Baka Bea možda sam Vas razočarala i niste očekivali ali ja sam za bar metar kvadratni travnjaka u malom gradskom vrtu.
 
(ej, sad dok dobim po prstima jer sam Radosnici zapričala temu, neće biti po mene dobro)


-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 22 Travanj 2009 u 10:47
Gle, pa držimo se teme. I naša radosnica ima puno prostora osim cvijeća i za travnjak i za živicu. Lijepo njegovan travnjak je svakako jedan od važnih elemenata vrtnog uređenja, kao i dobro šišana i održavana živica. Što je dobro odabran okvir za sliku, to su travnjak i živica za raskošnu cvjetnu gredicu, onu za koju se udomaćio naziv engleska. Nažalost naša klima s nedostatkom kiše u ljetnim mjesecima, a posebno na moru, od travnjaka čini žalosne rudimente, a onda preostaje samo sustav za navodnjavanje. Naravno da nisam protiv travnjaka, samo je pitanje njegove opravdanosti u malom prostoru, ali to je svakako izbor vlasnika. poz...


Objavio: radosnica
Datum objave: 23 Travanj 2009 u 15:21
Konačno sam jučer sve posadila To su biljčice iz vrta Bake Bee (samo jedan mali dijelić )



AKANTUS


ALCEHEMILLA MOLIS VRKUTA


ASTRANCIA


BARBAREA


DELPHINIUM


EHINACEA PURPUREA


ERAGROSTIS


ERINGIUM ALPINUM


ETIONEMA ROZA


GIPSOFILA CERATOIDES


GRANIČICA (HEMEROCALIS)


HELEBORN


HELEBORN, RAZLIČAK, PERUNIKA


HOSTA "BIG MAMA"


IBERIS


KNIPHOFIJA ŽUTA


LYCHINIS CORONARIA ALBA


MISCANTUS


MISCANTUS NISKI


nastavak slijedi idući put...









Objavio: Perla
Datum objave: 23 Travanj 2009 u 21:29
Si vidla vrapca!!!  Nisam bila bez razloga toliko znatiželjna! Bome ste mi ti i Baka Bea lijepo googlanje priuštile. No dobro, pola uslikanih biljčica poznam, al' na hrvatskom. Big%20smileEmbarrassed

Eragrostis i žuta kniphofija me jako intrigiraju. Prema odabiru biljaka ti se spremaš za stepski vrt ili kamenjar, alpskog tipa? To bi bilo jako prikladno i lijepo u brdskom dijelu Međimurja. Lijepo, lijepo, baš ste to dobro iskombinirale.
Sam' vas gledam (i učim, naravno)!


Objavio: radosnica
Datum objave: 23 Travanj 2009 u 22:04
Eh Perla, ja sama još uvijek ne znam za kakvu vrstu vrta se spremam. "Nabacala" sam ih po svome, jer iskreno ja za 90% tih biljčica moram googlati da vidim kakva će biti kad naraste. Birala sam ih po izgledu sa slika (koje su mi se sviđale i mislila sam da bi odgovarale) a neke po odabiru velikodušne Bake Bee. Vidjeti ćemo kako će se ove "gradske gospođice" snaći na selu.

Kod par njih nisam uspjela napisati ime, a ako sam nešto krivo napisala molim ispravite me. Hvala.

Evo nastavka


nisam zapisala pa ne znam ime


isto mi se dogodilo i s ovom biljčicom (nisam zapisala naziv)


NEPETUM


PENISETUM


PERUNIKE


JOŠ JEDNA PERUNIKA


POLIGONUM AFINE


PLAVI JASTUČAC


SEDUM SPEKTABILE


SISIRINCHIUM


VERBASCUM CHAIXII


ZLATOGLAVICA










Objavio: Perla
Datum objave: 23 Travanj 2009 u 23:39
Draga Radosnice, eto tebe s novim sličicama!
Do sada sam gledala, čitala i googlala!!!
Baš me veseli taj tvoj krasan ''ulov''. 
Gledati ću i sutra, ali sada više ništa ne vidim.smile49


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 07:32
Radosnice ne brini za 'gradske gospođice', kad prežive u 'Atakama pustinji', tvoj vrt će im biti hotelski smještaj sa 5 zvjezdica. Evo naziva za one koje pišeš da ne znaš:
Sl.1. Hemerocallis graničica crvenog cvijeta (ona prva je žuta)
sl. 2. Onophordum acanthium, dvogodišnja biljka, arhitektonska, soliter treba poprilično prostora
sl.3. Nepeta x fassenii (syn. mussinii) zahvalan pokrivač tla, dugo cvate od 5 do 9. mj., kad ocvate skratiti ocvale izboje
sl 4. Pennisetum alopecuroides ukrasni proso cv. 10-12 mj.
sl.5. Iris germanica bradata perunika, 60 cm, cv. 5-7mj.
sl.6. Iris barbata nana niska bradata perunika 25-30 cm, cv. 4-5 mj
Na sl. gdje piše Verbascum, čini mi se da je različak (Centaurea montana), vidjet ćeš kad procvjeta, ako je plavo onda je različak (moj propust, oprosti, iskupit ću se). S tako gorljivim (friškim) cvjetoljupcem bio mi je užitak družiti se. Ni tri dana mi ne bi bilo dosta ... proletilo bi, zato mi se i čini da je Verbascum ostao. Neka ti ove biljke lijepo rastu i cvjetaju. Skupljaj iskustva, kad ih vidiš 'na djelu' lako ih možeš presaditi, ako misliš da im ovaj put nisi našla dobro mjesto (npr, ne uklapaju se po boji, visini i sl.) poz...


Objavio: radosnica
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 09:03
Već sad vidim da ih nisam dobro rasporedila...dobro da se mogu presađivati. Mene sad zanima kad se mogu presađivati (u jesen, proljeće) i bila bih jako zahvalna ako bi mi se objasnilo na koji način se svaka od ovih mojih biljčica razmnožava (reznicama, lukovicom, podjelom i dr.).

Kasnije ću staviti sliku kako sam ih rasporedila u mom cvjetnjaku.


Objavio: Perla
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 15:51
Predlažem, draga Radosnice, da se negdje pred jesen (kasno u kolovozu ili početkom rujna) najavimo na kratki, ubrzani tečaj kod Bake Bee pod nazivom: ''Razmnožavanje trajnica na različe načine 1. dio - teorija i praksa''.
Moram priznati da su ti cvećke krasne. Doduše, sliniti sam počela tekar kada sam vidjela perunike:
     sl.5. Iris germanica bradata perunika, 60 cm, cv. 5-7mj.
     sl.6. Iris barbata nana niska bradata perunika 25-30 cm, cv. 4-5 mj.
Mislim da ću uskoro do ove ''bradate'' dame u podsljemenski kraj.




Objavio: radosnica
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 16:46

Perla, ideja ti je više nego dobra, takav tečaj bih s oduševljenjem polazila. Eh, da sam bliže....

    Moram priznati da sam perunike otkrila tek prije nekoliko dana, zapravo su mi hit, onako grupne. Isto tako mi se sviđaju grupne i hoste. A ostale "pojedince i pojedinke" izgleda da ću tek otkrivati kad mi malo narastu u vrtu.

    Evo sad i mog privremenog cvjetnjaka koji se sastoji od 95% trajnica i dosta sam ih posadila na mjestu gdje sam zasijala ljetnice. Možda nešto nikne i od njih, neću se buniti. I taman sam mislila gotovo sa cvjetnjakom (vrijeme je da čekam i gledam kako raste, buja) kad ono stalno mi se nešto vrzma u glavi. Sad bih već dodala ukrasne tikvice (narasle su mi u povrtnjaku) samo ne znam gdje da ih metnem. Izgleda da ću ovaj brijeg ubrzo "oguliti" od trave. Kad se samo sjetim da sam ga htjela cijelog popuniti lavandama, a gle gdje sam završila...





Objavio: Perla
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 16:58
Draga Radosnice,
Mialim da je sada vrijeme od uživanja i istraživanja. Pun ti je vrtek, sad čekaj da vidiš što će ti tvoje biljčice šaputati.
Lako ćemo se mi ''daleke'' i ''bliske'' organizirati, samo moramo Baku Beu ''organizirati''. Nisam badava rekla kratki i ubrzani tečaj - doći, naučiti i frrr, svaka svom cvijeću!
smile161


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 17:55
Bravo cvjetoljupci....volim inicijativu, samo vi mene 'organizirajte' već ćemo uskladiti vrijeme. Radosnice, tikvice podnose i djelomičnu sjenu, manje ih napada pseudoperonospora, a vole se i penjati na oslonac (može i mreža). Kad potrošiš sav raspoloživi prostor, porežeš koju suvišnu voćku ili drvo, a travnjaci padnu kao kolateralne žrtve, onda počinje vrtlarenje po vertikali, u visinu. No ima kod tebe još dovoljno potencijalnog prostora. Puno si napravila u kratko vrijeme, a kiša je dobrodošla. Uživaj u biljkama, usput ćeš dobiti nove ideje.

Perla vidim da su te očarale bradate perunike. Pokazat ću ti zašto su dobile to ime.

Srdačan poz...


Objavio: lorna
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 08:14
Draga radosnice, stvarno puno entuzijazma i volje za vrt uz tvoje mališane!!!
Preletila sam temu i mogu primijetiti nekoliko detalja:
- Baka Bea - preporučam se za tečaj
- radosnice, imaš toliko mjesta i za drveće i za cvijeće i za travu da ti mi (iz grada) možemo samo zavidjeti
 
...i na kraju, mogu zaključiti da nije potrebno baratati svim domaćim i latinskim nazivljem bilja da bi se znalo što želimo zasaditi i kako da nam vrt na kraju izgleda!!!
 
S nestrpljenjem očekujem daljnji razvoj tvog nasada.
Ono čemu ja pridajem pažnju kod sadnje je s koje strane će se gledati vrt (s jedne, dviju ili sa svih strana), zatim željene biljke rasporedim ovisno o visini koju će doseći, pa ih sadim tako da su više biljke u pozadini a one niže naprijed, ali ne u pravilnim redovima, nego da se prožimaju, da "ulaze" jedne u druge..... laički rečeno!
Sretno!


-------------
http://lorna.mojblog.hr/


Objavio: hana
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 10:09
Radosnice krasno si se ponovila! Meni nije palo na pamet slikati svaku Beinu biljku posebno. Ja sam isto luda za perunikama a sad je već kasno pa se i ja preporučam i za tečaj kod BB i na narudžbu perunika. Bravo za tebe napreduješ, ja sad jurim u vrt.... poz


Objavio: Perla
Datum objave: 01 Svibanj 2009 u 22:20
Svratila sam pogledati u tvoj vrt da vidim (pokušam prokužiti) koji dio živice si izvadila i gdje imaš namjeru posaditi hoste u budućnosti.


Objavio: radosnica
Datum objave: 01 Svibanj 2009 u 22:28
Na stranici 2; 2. i 3. slika, (ako se ne predomislim), to će biti moj kutak za hoste. Porezati ću od ispod grane borova koje su se osušile....joj da ne sanjarim.. još bi mi trebala i ljuljačka pa da zurkam u njih....zelena boja umiruje, to bi mi bilo mjesto da napunim baterije kad me moji malci iscjede..


Objavio: Perla
Datum objave: 01 Svibanj 2009 u 22:44
Odlična ti je ideja. Tako sam nekako i mislila da je to živica kod ulaza u voćnjak.
Mislim da imaš pravo na svoj kutak i svoj trenutak, a hoste su stvarno prekrasne. Ja pod kuhinjskim prozorom i u tatinoj vikendici imam onu običnu vrtnu koju zovu gospin ljiljan i jako im se veselim. Voljela bih imati i neku zeleno-bijelu pa je planiram nabaviti ujesen.
Što se sanjarenja tiče: mi smo zato zapele tu, na ovom forumu  , jer ponekad trebamo trenutak za sanjarenje.


Objavio: Perla
Datum objave: 01 Svibanj 2009 u 22:45
Skinula sam si s neta neke fotke dvobojnih hosti, da mogu pitati Baku Beu gdje se mogu nabaviti.Big%20smile


Objavio: Mamaa
Datum objave: 01 Svibanj 2009 u 23:34
ovo se već pretvara u mali botanički vrtSmileClap bravo... ja ću svraćati na uživanje uz slikiceWink

-------------
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 02 Svibanj 2009 u 06:49
Dobro jutro cvjetoljupci, nema me jedan dan a vi se raspisale. Jučer smo 'travnjakoljupcu' MS i MMK 'otele' 2-3 kvadrata kržljavog travnjaka i posadile cvjetnu gradicu, točnije začetak: Echinacea purpurea 'Lacky Star', Salvia verticilata, Verbascum pulverulentum, delfiniume, neke penstemone za koje ne znam kakvi su, u sjenu pakujce dvije tri vrste, nešto malo niskih trajnica, ukrasnu travu, baš me zanima 'efekat od tog'. Možda zavoli cvijeće.... lijep je travnjak, ali treba malo kolora. Neke biljke su mi nepoznate, pa su sad na testiranju, po estetskim kriterijima i hoće li preživjeti kontinentalnu zimu. Hoste su prekrasne kad rastu u sjeni u skupinama, vidjela to uživo kod marljivih kolekcionara, mislim da je dobra zamisao napraviti kutak za opuštanje s hostama i drugim biljkama za sjenu.


Objavio: Perla
Datum objave: 02 Svibanj 2009 u 11:59
Jedva sam dočekala da se javite u vrtu naše Radosnice, draga Baka Bea.
Njen ''vrt'' je postao čista edukacija. Evo zašto me to veseli: kad govorimo o hostama, koje se dopadaju mnogima pa i Radosnici, koji kultivari hosti se mogu u obliku sjemena ili sadnica se mogu nabaviti kod nas?
Surfajući pronašla sam na desetke prekrasnih hosti, egzotičnih imena, uglavnom iz USA, ali nisam sigurna da su nama dostupne.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 02 Svibanj 2009 u 14:02
Hoste se razlikuju po visini, boji cvijeta i boji lista. Mogu biti jednobojne (zelene, žute, plave) ili šarenolisne (panaširane) s različitim uzorcima. Mnogobrojni šarenolisni kultivari su sterilni, pa se ne mogu razmnožavati sjemenom, nego samo vegetativno. I odgovor na pitanje - H. tokudama je u Europi uvedena u kulturu 1862. g. kad je znatno porasla ponuda hosti porijeklom iz Japana.


Objavio: radosnica
Datum objave: 02 Svibanj 2009 u 19:23
Baka Bea malo sam pogledala što ste sadili jučer, ali nikako da nađem "Lucky Star" pa sam stavila neku drugu Echinaceu purpureu. Ovako izgleda jedan dio (a meni su jako lijepi delfiniumi ali kad su u grupi i to različitih boja):






Objavio: Baka Bea
Datum objave: 02 Svibanj 2009 u 20:48
Echinacea purpurea je poznata trajnica porijeklom iz američkih prerija. Ima ih ružičastih kao na slici, ali i drugih boja. Ja volim bijele (E. purpurea Alba ili White Swan i Lacky Star novitet uveden u proizvodnju 2009, odlikuje se dugotrajnom cvatnjom od 7-9 mj. i sve što vrijedi za obje, čvrsta, otporna, dugoživuća, ali su latice izrazito vodoravne i veliki cvijet.
LP.


Objavio: radosnica
Datum objave: 02 Svibanj 2009 u 21:12
Je l' se možda sjećate koja je moja Echinacea purpurea (Alba, White Swan ili dr.)? Hvala.
 Usput malo sam zabrinuta za nju jer su listovi od ispod posmeđili.Je l' to od vlage,ili se privikava ili je bolesna Cry?


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 03 Svibanj 2009 u 04:53
Tvoja ehinacea je ružičasta, E. purpurea 'Magnus'. To što su joj donji listovi požutili ili se osušili ništa ne znači i samo je posljedica presađivanja. Malo joj treba vremena dok se dobro zakorijeni. To su biljke snažnog, dubokog korijena, pa joj mali prostor u loncu ne daju dovoljno hrane. Svoju pravu vrijednost pokazat će već slijedeće godine. poz...


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 25 Siječanj 2010 u 16:37
Lijepo sam sve od početka pregledala i čekala da vidim kako su se biljke preko sezone razvijale - kad ono "The End".
Radosnice,  što je sa vrtom bilo? 


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 25 Siječanj 2010 u 17:35
I ja sam već puno puta navratila i razočarana sam kaj već dugo nema javljanja  Radosnice.


Objavio: Free
Datum objave: 20 Veljača 2011 u 16:36

Mlada majčica zasadila sve što je željela, napravila ljuljačku i dok se dječica (i to četvero dječice, mila znam da ti trebaju još najmanje dvije ruke i dvije noge, da sve stigneš, i ja imam 4 dječice-doduše veće, ali se još sječam kako je burno to vrijeme bilo)igraju ona naprosto puni baterije, jer trebaju je i cvijeće i dječica!!!!

A možda sličice zalutaju kada se najmanje budete nadale, kada djeca upišu prvi razred i mama ih odvede u školu, pa za slikanje potroši cijelo jutro do podneva!!!!

Radosnice, i ja bih te voljela upoznati, imam predosječaj da si mi jako blizu (najvjerojatnije u krugu od 10 km)!!!!!  Nakon još jednom pročitanih svih stranica mislim da je u pitanju i 5 kilometara, a drago mi je da je Tija šetala tvojim dvorištem, a baka Bea, imati je na jedno poslijepodne u svom vrtu, to je neponovljiv doživljaj!!!


-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: Tija
Datum objave: 20 Veljača 2011 u 20:36
Free nisam ti ja šetala tuda osim ovako virtualno .......a što jest jest neke biljčice njene sam imala priliku upoznati.

-------------


Objavio: radosnica
Datum objave: 17 Svibanj 2011 u 14:18
Dugo se nisam javljala na forumu. S vremena na vrijeme svratim pogledam Vaše teme ili pokupim informacije onog što me zanima. Tako nisam ni vidjela do sada da je netko bio ovdje.

Freeland44, obišla sam tvoj vrt, naravno samo virtualno (iskreno u posljednje vrijeme me nije bilo, ali to ne znači da ću ga preskočiti) i podsjeća me na jedno malo mjesto blizu mene koje mi dosta odskače od ostalih u Međimurju. E, za sad samo nagađam...

Bilo je nekih promjena, eksperimentiranja u mom cvjetnjaku, malkice proširivanja, ali ništa posebno ili značajno. Biljke su ojačale i dobile ljepši izgled. Moj udio je sve manji (u odnosu na početak) ali trenutno sam zadovoljna divljim izgledom mog brijega.

Evo sličice




Objavio: radosnica
Datum objave: 17 Svibanj 2011 u 14:21
I par sličica više izbliza











Objavio: Tija
Datum objave: 17 Svibanj 2011 u 14:26
Ideš...........kako dobro padina izgleda.......baš se ti veselim

-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 17 Svibanj 2011 u 16:49
Ideš...  i ja se čudim kak pura kruhuLOL  pa kaj je to onaj isti vrt s početka?


Objavio: Perla
Datum objave: 17 Svibanj 2011 u 20:55

smile39 Stvarno za ne prepoznati!

I meni se jaaako sviđa divlji izgled tvoje padine. Odmah mi se nametnuo ''recept'' za sreću: nešto novo, nešto staro, nešto tuđe, nešto plavo...
(Gdje su hoste?Wink)


Objavio: Morana
Datum objave: 17 Svibanj 2011 u 21:36
heh, nadam se da će u roku dvije godine i moj vrt se ovako preporoditi kao tvoj Smile Očito su trajnice pravi recept, a ja sam baš zapela za ljetnice trenutno... Svaka čast za ovakav ogroman posao!


-------------
~Cvijeće je zemljin način da se nasmije~


Objavio: smrcko
Datum objave: 20 Svibanj 2011 u 19:02
Fazon nije ona stručnjak i tek se uhodava, a namlatila nas sa cvijećem i kombiniranjem kao vreću slamice.

Toliko ti e sve lijepo i dobro iskombinirano, da sam jedva primjetila da si malčirala biljke ali onako prefino i ukusnoClap

Predivno ukrašena padinasmile64


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk