Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Vrt za početnika - otporan, jednostavan, zahvalan

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Uređenje i planiranje vrta
Opis foruma: Pomoći i savjeti oko uređenja i planiranja vrta.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=6773
Datum ispisa: 28 Ožujak 2024 u 18:28
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Vrt za početnika - otporan, jednostavan, zahvalan
Objavio: Vijavica
Tema: Vrt za početnika - otporan, jednostavan, zahvalan
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 00:10
Pozdrav!
 
Već duže vrijeme čitam ovaj forum (otkad sam 'dobila' vrt) i stalno nešto slažem i bilježim, ali budući da nikad prije nisam planirala vrt i kombinirala biljke, malo mi se brkaju sve te informacije i treba mi pomoć.
 
Slike još ne mogu postaviti jer ih valjda prvo admini moraju odobriti, ali na mom su profilu, pa sad, moram jos otkriti kako stvari ovdje funkcioniraju Embarrassed
 
Dakle,  zatečeni vrt je bio... hm, ma jednostavno je bio... Hm, kako opisati nešto što je zvanično bio ružičnjak, a činilo ga je 15-ak kržljavih ruža - okruženih zvanično travom koja je zapravo čisti korov. U vrtu je još bila i hortenzija (nju sam oprezno poštucala, prignojila i sad je krasna) te jedna višnja za koju ćete također vidjeti stil obrezivanja. Ruže sam prošlu sezonu maknula na prikladnije mjesto.
 
Dakle, ovo mi je početak 2. i pol sezone (prvi potezi su bili preklani ujesen). Lovor - višnje  uz ogradu da nas zaštite od pogleda s ulice, najniža ravna etaža je sada voćna (tu su jagode, maline, ribizl i višnja). Moram urediti ovaj srednji dio - korov. Budući da mi se ne da zafrkavati s košnjom, želim u potpunosti eliminirati 'travu' i zamijeniti ju onim krasnim ukrasnim travama i razno-raznim cvijećem.
Kanim pomaknuti  one 'betonske' blokove bliže lovor višnjama  i na taj način ih ograditi  od ostatka vrtića.  Dobit ću blagu padinu po kojoj mislim staviti  stazu od kolutova drveta.
 
E sad, ne znam raste li išta u blizini lovor višnji, nigdje na forumu nisam vidjela takve kombinacije???  Smije li išta u blizinu hortenzije? Kako napraviti prijelaz od lovora prema ostatku? Staza će biti od drvenih kolutova.
 
Lokacija: Zagreb, zemlja, ma znate i sami Confused 
 
Uh, baš sam oduljila, oprostite i zahvaljujem na čitanju! Tongue


-------------
Preko trnja do zvijezda...



Odgovori:
Objavio: moon
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 00:18
Dobro došla, puno toga si već odradila i vidim da si skovala "opaki plan" za dalje. E sad ono sa slikama - mamožeš ih staviti odmah - otvori sliku i gdje ti piše kod za forum komplatno ga kopiraj u svoj post na temi, probaj, bit će lakše pomoći ti kad zorno vidimo ovo što si tako lijepo opisala Tongue


Objavio: Vijavica
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 00:21
 
 
 
Hvala na dobrodošlici i tako brzom javljanju! Evo i popratnih slikica... Malešan vrt, al trenutno mi se cini ooogroman Embarrassed


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: moon
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 00:24
Ooo izgleda lijepo  - u nivoima - bit će to kao bombon


Objavio: Vijavica
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 00:27
Ah da, otvorena sam prijedlozima, strpljenja imam, ali znanja mi dosta fali tako da mi za početak trebaju malo otpornije biljčice Tongue koje će podnijeti moje neznanje i putovanja....
 
 
Hvala Moon, divna si, nadam se da će se preobrazba vidjeti već ovo proljeće, ali mi pomoć definitivno treba. Wink


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 01:30
Prvo trebaš definirati izgled vrta - i prema tome izgradi stazice, stepenice, ogradice... Položaj vrta, koliko ima sunca, da li je zemlja suha ili vlažna... sve to utječe na odabir  biljaka i na to koje ćeš biljke međusobno kombinirati. Vodi računa da u pozadinu stavljaš više biljke, a prema rubu sve niže.

Šteta što nisi preštihala zemlju jesenas tako da imaš dobro pripremljenu zemlju za sađenje sada u proljeće. No, možeš to i sada napraviti. Čim prije, tim bolje. Preštihaj sve površine na koje misliš saditi i pri tome dodaj stajski gnoj (ima ga za kupiti u granulama u Bauhausu). Ako je zemlja loša pomiješaj u nju što više kupovne zemlje, ako je teška, dobro je dodati pijeska i perlita.

Zavisno od vremena, u ožujku ćeš već neke biljke moći saditi. A koje ćeš odabrati? To zavisi o tvojim željama i mogućnostima... Pogledaj na forumu kontinentalne vrtove pa ćeš sigurno dobiti puno ideja, a ujedno vidjeti koje biljke se najčešće sade... 

 

-------------


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 02:56
smile57Dobro došla Vijavica i dugo s nama smile160Već si dobila odgovor. Ima u tom vrtu potencijala, no za početak mislim da je preveliki zalogaj odjednom preštihati cijeli vrt, nego podijeliti radove u nekoliko etapa. Isplanirati vrt je veliki posao i za stručnjaka, ali nitko neće od tebe bolje znati kakav vrt želiš, a neusporedivo je jeftinije. Prvo treba utvrditi koliko želiš vrtlariti, svakodnevno ili tek povremeno. Odrediti koje mjesto je najpogodnije za sjedenje, koje vidike ostaviti otvorene, a što zakloniti, npr. od neželjenih pogleda ili sakriti neku neuglednu šupu, garažu ili ogradu. U našim vrtovima prateći sadržaj je roštilj, pa i o tome treba razmisliti, ali nije nužno. Zatim je važno utvrditi gdje je sunčani dio vrta gdje sjenoviti. Različiti su stupnjevi sjene, od polusjene do potpune sjene sa sjeverne strane zgrade. Sjena može biti suha ili vlažna. O svemu tome ovisit će i izbor biljaka. Elementi vrtnog uređenja su putovi i stazice. Kakav materijal ćeš upotrijebiti ovisi o tome kakav vrt želiš, moderan s ukrasnim travama i pratećim biljkama koje traže malo njege ili želiš klasičan s raskošnim cvjetnim gredicama s biljkama koje zahtjevaju plodno duboko obrađeno tlo i više posla (zalijevanje, plijevljenje, gnojidba, zaštita, orezivanje). Razmišljaš li možda o kamenjaru zgodno je iskoristiti sunčano mjesta na kosini, usput iskoristiti svo kamenje, eventualno zbrinuti staru žbuku i građevinski otpad ako ga ima. Vrijedan element vrtnog uređenja je voda, hoće li to biti neko jezerce, ili pojilište za ptice, ovisi o tome, koliko smo spremni potrošiti. Evo za početak nekih natuknica. Izbor biljaka dolazi nakon toga. Napominjem još jednom da je lakše riješavati dio po dio vrta, usput održavajući postojeće, no kod planiranja važno je pobrinuti se za instalacije (struja, voda za zalijevanje, odvodnja oborinskih voda) kako ne bismo kasnije kad su biljke posađene prekapali. Danas nam se nude mnoga tehnička dostignuća poput automatskog zalijevanja ili skromnije s polijevačom, ali dobro je odmah to pitanje riješiti. 


Objavio: Belina
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 07:24
Dobro došla Vijavica!
Lijepog prostora imaš,sada trebaš samo strpljenja i volje i sve će biti kako želiš.
BB,ti je sve lijepo opisala,ona ipak ima veliko iskustvo.
smile161


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: gospina trava
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 07:53
Dobro došla. Trebati će ti truda ko i meni, ali vjeruj isplati se. Moraš imati strpljenja, jer sve se to kroz nekoliko sezona tek pokaže u pravom svjetlu.

Sretno!

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: Vijavica
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 10:14
Hvala na dobrodošlici i tako brzim i korisnim odgovorima!
 
Vidim da je najbolje biti konkretan pa ću nastaviti u tom tonu. Dio vrta koji sređujem nije velik (cca 5x3 m) i već sam ga jednom preštihala (kad sam sadila lovor višnje i čupala ruže) tako da ni sada uz MM-ovu pomoć to neće biti problem. Za ovo proljeće sam odlučila napraviti kostur vrta, stazu te popikati nešto bilja. To je vrt između kuće i ulice i njime se prolazi samo do šahta za očitanje vode (iza hortenzije). Staza ide smjerom J-S, a na Z je kuća i ljeti baca hlad na vrt oko 4 sata. Nadam se da se skica vidi od vodenog pečata....
 
Ovo je samo brzinska skica - staza će biti puno urednija i prilagođena terenu. Za početak me muči: Staviti rubnjak (koji je trenutno na sredini vrta) pod lovor ili ne? Koliko ga udaljiti od biljke, te kakvo bilje/travu staviti ispred njega da ga vizualno zakrije i da se napravi prijelaz od lovora prema ostatku terena?
 
Podijelila sam vrt u nekakve 4 cjeline - planira li se tako vrt? 1 i 2 su ispod lovor višnji na kosini pod jakim suncem ljeti, 3 je ljeti u laganoj hladovini višnje, a 4 je ispod hortenzije.
 
E sad, vrijeme. Imam ga dovoljno da u startu posvetim vrtu vremena koliko god mu treba dok ne zaživi, ali dugoročno mu mogu posvećivati vrijeme vikendima, te za jakih vrućina neko dnevno zalijevanje i općenito, preko tjedna malo počupati šta treba...


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Vijavica
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 10:26
Zaboravila sam reći da je vrt namijenjen isključivo gledanju. Zemlja je ilovača (valjda), onako glinasta i teška, zbijena. Namjeravam joj dodati kupovne zemlje na gredicama. Za sada s voćem funkcionira jer su i jagode i maline sjajne, a kako je ribizl krenuo, čini mi se da se i njemu sviđa.
Najviše me muče upravo te kombinacije biljaka. Kamenjar ne želim jer mi se ne uklapa u viziju, ima dosta betona okolo tako da tu želim postići jedan zeleni kutak- zato će i staza biti od drvenih krugova, kao i obrubi gredica (da mi neke agresivne vrste ne uguše osjetljivije bilje).
 
Sviđaju mi se one čuperaste trave (srebrno-zeleni-plavi tonovi), cvijeće u živim bojama (prkos, celosija, lobelija, karanfili, ljiljan, jastučac, tulipani, zumbuli...), sukulenti (čuvarkuća imam za dijeliti)... ma svašta. Htjela sam iskombinirati trajnice kao bazu vrta koje bih sezonski dopunjavala već prema guštu.
 


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 11:49
Lijepo. Riješili smo nekoliko dilema. Nećeš kamenjar. Što se tiče tla imamo isti problem, teška ilovača, pola stoljeća je popravljam. Njena hranidbena svojstva su dobra: dobro zadržava vodu i hranjiva, pa je smanjena potreba za zalijevanje i gnojidbom, loša su fizikalna. Teže se zagrijava i otpušta vodu pa kasnije krećemo s proljetnom obradom tla. Nakon obilnije kiše stvara se pokorica pa teško prodire zrak, pa bi bilo dobro poboljšati je dodavanjem pijeska i organske tvari, stajskog gnojiva ili komposta iz vlastitog kompostera (usput korisno zbrinjavanje otpada). Kostur vrta koji sačinjavaju drvenaste biljke, malo drveće i ukrasno grmlje si dobro osmislila. Izbor biljaka ovisi o tvojim afinitetima i proširivanju znanja. Ako se dugoročnije gledano ne želiš umarati s previše presađivanja, zalijevanja, pljevljenja i okopavanja korisno bi bilo da se odlučiš hoćeš li saditi sezonsko cvijeće ili trajnice. Ako želiš vatromet boja jednogodišnje su pravi izbor. Druga mogućnost je upotrebom trajnica imati u vrtu u sva 4 godišnje doba nešto cvatuće i zanimljivo. Pri tome treba voditi računa o visini i načinu rasta (jastučast, vertikalan, grmolik i sl.), bojama, teksturi, jesu li biljke sjene ili sunca, trebaju li bazično ili kiselo tlo. Neka te sve to ne zbuni, sve se to nauči kroz praksu. Neke biljke će te oduševiti, neke možda razočarati. Lako ih je zamijeniti, izbor je bezgraničan. Svaki vrtoljubac prolazi faze od "lude" ljubavi za ruže, pa lukovice, pa graničice, perunike, hoste, heuhere, ukrasne trave i sl. a na koncu se ipak nađe ravnoteža. Nikad nećemo biti zadovoljni od prvog pokušaja, no vrtlarenje je proces koji traje i uvijek je izvor golemog zadovoljstva.  


Objavio: Vijavica
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 22:04
Uh, uh, puno je to slatkih muka. Hvala za opis zemlje, neke stvari jesam znala, a druge upravo naučila Big%20smile
 
Ovo s pijeskom mi nije jasno, to kupim onaj pijesak za sukulente, pa nakon štihanja pospem i onda još malo motikicom prokopam da se to malo sjedini???
 
S obzirom da je vrt uzak i na padini, jesu li lovor višnje i kurike na rubovima dovoljna vertikala?  Mislila sam ubaciti neku čuperastu travu koja je malo viša i nju posaditi na krajnji jug (izložiti ju podnevnom suncu koje voli svašta spržiti - postoji li tako nešto) i da ta biljka ujedno da i sjenu/polusjenu za nešto osjetljivije biljčice koje bih postavila u zaštitu te travke/grmića?? Dakle, tražim neku biljku koja obožava biti pržena suncem i još je lisnata pa radi i sjenu Ermm
 
Uh, idem tražiti po forumu... Druga boljka mi je što posaditi direktno ispod lovora, što uspjeva u njegovvoj blizini?


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: lucy
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 22:46
Sigurna sam da ćeš na ovom forumu posjetiti mnoge sjajne vrtove, pronaći ideje, razrješiti nedoumice i dobiti korisne savjete od iskusnih vrtlara. Želim ti da uživaš u kreativnom radu u svom vrtu i pronađeš, kako je Baka Bea lijepo rekla, "ravnotežu" između svojih želja i stvanih mogućnosti.

-------------
Sutra je novi dan.


Objavio: Vijavica
Datum objave: 04 Ožujak 2012 u 20:18
Samo da prijavim da je vrt preštihan, a MM je napilio kolutiće debala za stazu(samoinicijativno radi kompostište, samo ga moram nagovoriti da ga stavi u šumu s kojom graničimo LOL ).
 
1. faza, planiranje - okvirno gotova, i dalje nigdje ne nalazim što kao prijelaz od lovor višnji
 
2. faza - izvedba kostura gredice, čeka vikend.
3. faza - bilje, koje gdje, s kojim smile226


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 03:48
Pohvale mužu, sretnice, naravno i tebi. Prvo da riješimo tlo i dodavanje pijeska. Kupovati zemlju je popriličan izdatak, a struktura zemlje se manjim količinama neće znatnije popraviti. Pijesak popravlja strukturu tla, postaje propusnije, bolje se zagrijava i opskrbljuje zrakom u području korijena. To može biti obični riječni pijesak koji se koristi u građevinarstvu i prodaje se u vrećama. Kasnije se po potrebi dodaje kompost, stajsko ili pileće peletirano gnojivo (također se prodaje u vrećama), ali u malim količinama. Nemaju sve biljke jednaku potrebu za hranom, Previše hranjiva za večinu biljaka nije dobro jer bujaju, slabo cvatu i podložne su bolestima. Pitanje o travama. Trave možemo podijeliti na visoke, srednje i niske, zatim koje podnose sjenu i one za sunčana staništa. Neke su soliteri neke pogodne za sadnju u skupinama. Postoje i plave trave, podnose i "prženje" no ni jedna od njih nije tako gusta da bi radila sjenu drugim biljkama. Miskantusi i pampas trava bi mogli raditi sjenu, ali nisu plavi, a i prostor nije veliki, treba voditi računa o njihovoj veličini. Sve ostale biljke koje si nabrojala su jednogodišnje, ljetnice, osim jastučca i lukovičastih. Treća faza je malo kompliciranija, a s njenim rješavanjem riješit će se i prva LOL


Objavio: Vijavica
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 08:21
Joj, baš ti hvala, stvarno sam muku mučila s tim pijeskom. Prepuna si korisnih savjeta, samo kopiram i raspoređujem savjete po cjelinama (o zemlji pod zemlju, bilje pod bilje).
 
Znam da je kostur osnova i da nabrojane ljetnice nisu dovoljne tako da sad tražim nešto grmoliko za staviti na južni dio (ako neće biti dovoljno mjesta, prebacit ću kuriku - imam još 300 m kvadratnih na raspolaganju za pretumbavanje bilja, ovaj komad želim srediti jer želim naučiti) ;)
Uglavnom, suzila sam odabir na: zimski jasmin, jorgovan ili pendulasta vrba (definitivno sklanjam kuriku u tom slučaju) koju se da oblikovati
Osim vrbe, jesu li prve dvije nabrojane biljke dovoljno otporne za takvu izloženost suncu? Najviše me vuče jasmin zbog zime.
 
Ovisno odabiru te početne biljke, dalje bih išla u slaganje. Eto, ja sam zaključila kako prve dvije godine mogu maziti i paziti vrt i svakodnevno, ali da mi dugoročno ipak treba neki blokator sunca koji će stvarati polusjenu.
 
                                                                                  


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Vijavica
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 08:30
Postoji još jedna varijanta - instant rješenje, da s MM-om napravim letvičasti zid (kao za pergole), izbacim grm i posadim nešto puzajuće, a dalje da sve bude jednostavno čuperasto, poneka trava, dnevni ljiljan, perunike, pa okolo šta bude pasalo... Naravno, ako na licu mjesta vidim da nešto ne ide, mijenjam planove. Moram ih samo rasporediti prema tipu održavanja i bojama.
 
Uh, 15 puta mi je lakše organizirati 300 kvadrata vrta/cvijeća nego ovo smile43Baš se gubim u svemu tome.


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 09:42
Ova ideja mi se više dopada, jesam li dobro shvatila da misliš na lovorvišnje? Muči te koliko ostaviti prostora između njih i ostalog bilja. Pa prilično. Valja računati da su to golemi grmovi, treba ih orezivati ručno, električnim škarama previše se oštećuje lišće. Posađeno bilje bi u tom slučaju stradalo. Osim toga zauzimaju dragocijeni prostor, koliko god ih orezivali ne možemo ih dugo držati u bonsai dimenzijama. Sviđa mi se ova rečenica "da sve bude jednostavno, čuperasto..." zvuči mi kao blisko prirodi. Ideja s letvičastim zidom mi se čini dobra. Izbor biljaka također, a ima ih još. Vidim jednu upornu mladu vrtlaricu oduševljenu kao klinac u slastičarni. Vijavice ti si gotova, već si naša, da preteknem curke RS i Perlu, pridruži nam se na ZG- kavi, ako te zanima vrtni dizajn, stižem s nekoliko knjiga lakše je vizualizirati biljke (i vrt) prema  slikama... Nećeš se pogubiti, kad bi to bilo lako mnogi vrtovi bi izgledali drukčije. Osim toga svaki vrt je na neki način živi organizam, kako se mi mijenjamo i sve živo u prirodi i vrtovi podliježu promjenama. Inače bi mogli načičkati umjetne fikuse, banane i svileno cvijeće i biti bez brige, no koga bi to veselilo. Kad je vrt lijep? Po kojim kriterijima odrediti? Po meni, onda kad se njegovi vlasnici u njemu osjećaju ugodno. Dakle, mogućnosti su velike, prihvati izazov...


Objavio: Vijavica
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 18:54
smile71 Ma gotova sam ja bila još dok sam u stanu (odnosno hodniku) kao tinejdžerka sijala bosiljak, metvicu, vlasac, pikala ružmarin iz vikse da uvijek imam svježe začine za kuhanje. Začinsko bilje je moja prava ljubav, očito je bilo jedina jer nije bilo mjesta za druge stvari. Sad vidim i ja da sam zaglibila i to me baš veseli.
 
Lovorvišnje kanim pretvoriti u drvca (odnosno donji dio poštucati) kad se previše rašire - s njima znam, a ni to sto je MM agronom, nije za baciti Wink On je zaštita bilja, a ove dekorativne 'pizdarije' prepušta meni. Jel ni u tom slučaju ništa ne bude moglo rasti 'pod' njima? Ipak su one mlade, pa računam da ću kroz 5 godina kad one malo stasaju ipak imati neko znanje i iskustvo i znati dalje.
 
Na kavu se jako rado odazivam i zahvaljujem na pozivu smile79 Imam i ja neke knjige doma i gledam, ali teško je naći ravnotežu između želja i onoga što je ostvarivo. Srećom, imam gdje rasti, ovo mi je početna točka i želim se samo na nju fokusirati, pa ću onda prijeći na malo veće zalogaje (uh, kad krenem gnjaviti sa morskim vrtom - tamo sam već napravila kostur).


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: moon
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 19:40
Ako tražiš nešto grmoliko, pogledaj malo Weigelu - krasan cvjetni grm koji bez problema uspijeva i na tvojoj klimi. Evo ti i vrste:

Poznatije vrste:

Weigela florida - blijedoružičasti cvijet - 1.8m
Weigela florida "Variegata" -blijedoružičasti cvijet,krem obrubljeni listovi - 1.2m
Weigela florida "Follis Purpureis" - tamnoružičasti cvijet,purpurno obojeni listovi - 75cm
Weigela florida "Versicolor" - žućkasti cvijet koji starenjem prelazi u crvenu - 1.8m
Weigela middendorffiana - žutonarančasti cvijet
Weigela praecox "Variegata" - žutoružičasti cvijet,žuto obrubljeni listovi - 1.8m
Weigela "Bristol Ruby" - crveni cvijet - 2m
Weigela "Styriaca" - ružičasti cvijet - 2m
Weigela "Looymansii Aurea" - ružičasti cvijet,listovi žuti u proljeće
Weigela "Eva Rathke" - crveni cvijet - 1.5m
Weigela "Newport Red" - svijetlocrveni cvijet - 2m
Weigela "Candida" - bijeli cvijet - 2m

 
Potom Lagestremija, koja može biti grm ili stablo - također pogodna i za tvoju klimu.
 
Rododendroni, kamelije.
 
Ti grmovi su moji favoriti.


Objavio: Vijavica
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 21:09
Weigela je prekrasna, u svim oblicima. Pitanje je samo što se da pronaći po vrtnim centrima... Obično kad si zamislim nešto, prava je muka naći baš to zamišljeno. Moram još vidjeti uzgojne oblike jer mi je za ovaj vrt, malo povelika, mada možda ni to nije loše - stavim dva oveća grma i taj vrt je gotov LOL pa mogu na ostale (ne moram ni stazice postavljati).
 
Kameliju imam u tegli i unosim ju zimi. Njezini pupovi su tako nježni i osjetljivi da ju na ovoj poziciji jednostavno ne vidim kako uspjeva. Obožavam kamelije, to je baš 'moj' cvijet, ali s toliko betona u neposrednoj blizini, sunce koje je ljeti nemilosrdno... Baš sam sumnjičava.
 
Rododendron je probao, ali nije uspio. Jadničak se mučio i mučio i mučio... Na kraju sam ga presadila, pa je odbacio sve pupove. Sad životari, čekam da se ponovno navikne i pokaže znakove života. Susjed ima jednog visokog 2 metra (ne znam koja je njegova 'forma specialis'), ali nikad ne cvjeta i izgleda otužno (kupljen je ogroman).
 


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Vijavica
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 21:36
Lagestremija me dobila, odgovara čak i mojoj viziji koliko joj se mogu posvetiti (1. godina puuuno tepanja, a zatim povremena kava) zgodno je što ju mogu oblikovati na nebrojeno načina, a i načini razmnožavanja su odlični. Jedan mora uspjeti. To mi je definitivno grm za Krčki vrt, ali nisam vidjela nijednu u Zg-u. Hm, baš se moram baciti u opako istraživanje, po svemu odgovara, jedino ne znam ima li je u praksi. Idem listati vrtove Tongue
 
Sutra popodne na bicikl, fotić oko vrata, i đir po susjedstvu vidjeti uspjeva li išta od nabrojanog u blizini. Ma šta je to za mene - prepoznati bilje za koje sam prvi put čula i to dok vegetacija još nije krenula, pjah! Još ako naletim na nekoga kako marljivo radi u vrtu, uh...


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: lucy
Datum objave: 05 Ožujak 2012 u 21:43
Pronaći nešto od zamišljenog i željenog i obilasci po vrtnim centrima u potrazi za ljubimicama znaju jako umarati. Zato su meni dragi rasadnici koji diljem lijepe naše naručene sadnice šalju poštom. 

-------------
Sutra je novi dan.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 06 Ožujak 2012 u 07:36
Mislim da je upravo u tome problem. Nabrojati grmove čije slike smo vidjeli na net-u a ne razmisliti o uvjetima koje traže ili nam se čine lijepi, pa se tako kamelije predlažu za senjski vrt, geofita a da se ne razmisli da vlasnice dobar dio godine nema u tom vrtu. Kad dođe zateći će ocvale lukovice i što onda? Kamelija može uspijavati i u berlinskom botaničkom vrtu, ali pod kakvim uvjetima. Ako je naslov "jednostavan i otporan vrt" ne dolaze u obzir ni rododendroni ni kamelije. Zagrebačka voda je tvrda, a ni teško glinasto tlo nije dobro za rododendrone, kao ni za druge grmove koji vole svježu, vlažnu klimu i tresetno kiselo tlo. Dati velike novce pa gledati kako propadaju baš i nije neki užitak. Zatim, ne smiju  zauzeti pola vrta, treba izabrati manje, vazdazelene ili koji su baš tako lijepi, da to zaslužuju (cviijetom, bojama lišća i plodova, pogotovo ujesen) da ne bujaju previše, pa ih treba orezivati, da uspijavaju bez posebne njege u datim uvjetima, da ga ne srećete na svakom koraku. Zašto saditi forziciju kad je imate u svakom parku ili u susjedstvu? Posaditi grm nije teško, ali kad nakon tri godine ustanovimo da ne odgovara tri dana treba jahati dok ga se izvadi (vlastito iskustvo). O traženju po vrtnim centrima? Ouch Ah, oprostite opet dugi post, a tek sam krenula LOLConfused


Objavio: Vijavica
Datum objave: 06 Ožujak 2012 u 08:12
Dobro jutro :D
 
Lijepo je vidjeti takvu strast okruženu znanjem i iskustvom. Ne mogu postovi biti predugački, pogotovo ne ako tako pogađaju u srž problema.
 
Malo se i ja zanesem pa pomislim da bi prošlo i nešto zahtjevnije, al činjenica je da ja vremena neću imati, dan ima 24 h i da se postavim na glavu, nema više :D

P.S. Muž baš i nije bio oduševljen izradom letvičastog zida - reče da sam mu već dala popis koji će ga zabavljati do jeseni LOL jedino ak mi je to baš potrebno za viziju. Nema smisla lagati, polako i sigurno...


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 06 Ožujak 2012 u 08:32
LOL nasmijavaš me Vijavica. Nemoj imati previše "ideja" odjednom, da se muž ne prestraši. Neke trebaju vremena da ih se odvagne, proradi, odgodi za neko drugo vrijeme. Podsjetila si me na jednu dragu energičnu osobu. Kad je trebalo ofarbati roditeljsku kuću u kojoj su boravili na moru, (na 2 sina u to vrijeme baš i nije mogla računati) no nije puno pričala. Neki bi se već 7 puta posvadili, ali ne i ona... kupila boju, uzela ljestve, povukla par puta valjkom, pa  će "Ante, ja započela". Nastavak zamislite sami. Ne trebam naglašavati kako mu se farbalo, tek što je otkrio radosti vrtlarenja i počeo saditi zelje, sijati blitvu iz kojih su stvarno izrasli izložbeni primjerci. No tu shemu znam ponekad primjeniti i pali Tongue samo nije Ante.


Objavio: gospina trava
Datum objave: 06 Ožujak 2012 u 08:35
Moj "Ante", bi rekel :"Kam te vrag nosi, buš opala, ja ti sad nemam vremena to delati, ili čekaj ili delaj sama".

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: Vijavica
Datum objave: 06 Ožujak 2012 u 22:32
LOL Letvičasti zid je definitivno otpao, ne bi se ni uklopio, a i poslova je i ovako previše. Danas smo gulili panjice za stazu - samo je zašmrkutao kad su mi se zjenice raširile jer sam imala viziju s tanjim granama hrasta koje je napilio. Reče da mu je to idealno za kotlovinu, a ja da je meni za rubnjake - samo je uzdahnuo. Heart Čini mi se da ću se morati strpiti do mora i nekog piljenja graba.
Jedva čekam subotu i promjenu forme vrta. Ajme kako će sve biti golo, uopće nemam pripremljene biljke, ali sam napravila popis trajnica koje mi vizualno odgovaraju: perunika, ljiljan, divokozjak, phlox glaberrima, hosta, prkos, zimski jasmin + tritoma, pakujac, campanula, anemona.
 
Baka Bea, ti si iz susjedstva - molim te, možeš li baciti pogled na ove biljke i reći trebam li neku izbaciti s popisa zbog podneblja?
 
P.S. Moj ante voli prilike za raditi "muške poslove", puno teže mu pada usisavanje od brušenja i farbanja starih komada namještaja za koje ja imam 'vizije' Tongue


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 07 Ožujak 2012 u 04:39
Sunčica mogu baciti pogled, bolje da ti baciš kod mene, prije nego se tvoj "Ante" obeshrabri LOL posao treba dozirati... našlo bi se i biljaka i ideja.


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 07 Ožujak 2012 u 09:09
Napeto pratim stvaranje ovog vrta, već po onih nekoliko fotki kaj si nam pokazala, vidi se da je struktura vrta predivna i da ga "samo" treba oplemeniti  s biljkama. A u BB si pronašla pravog majstora za savjete, a još k tome ima i biljke...A i suradnici bi ti dobro došli, a njih ćeš upoznati na kaviciWink

-------------
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb


Objavio: Vijavica
Datum objave: 07 Ožujak 2012 u 09:25
Big%20smile Veseli me, samo se nadam je kava u 'dobro' vrijeme!
 
Onaj tko zna, u vrtu vidi potencijal, ja tek izgubljeno stojim pred vrećama pijeska u gramatu. Popis u ruci i šta je ono Baka Bea pričala, koji je dobar...
 
paziti na vertikale, da ima dovoljno zimzelenog, da bilje cvate u različito vrijeme (od proljeća do zime), da sve ima dovoljno prostora, da su osnova trajnice, da se sve posije/sadi u pravo vrijeme, da su biljke otporne na hladnoću i podnose vrućine i sve to nek se još meni svidi i bude u upasiranim bojama. Ma šta je to za mene Wacko 
 
Ma bit će moj vrtić baš kao i ja - eklektičan, ali tradicionalan i u skladu s prirodom.


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 07 Ožujak 2012 u 13:31
Clap LOL Naročito mi se sviđa ova posljednja rečenica. 


Objavio: forzicija2005
Datum objave: 07 Ožujak 2012 u 16:25
Baš mi je drago što imamo jedan novi vrt na vidiku i ja sa nestrpljenjem očekujem svaki tvoj naredni post i slikicu jer ću redovno biti tu i pratiti kako se rađa jedan prelijepi vrtić u koji je već uloženo puno ljubavi a samo polako vidjet ćeš kako ćete ti i tvoj muž uživati u rezultatima svog truda i rada koji je tek započeo.....pozdrav 


Objavio: lucy
Datum objave: 10 Ožujak 2012 u 22:56
Ovu temu čitam poput romana u nastavcima. Zanimljivo je pratiti stvaranje novog vrta i čitati savjete iskusne vrtlarice BB. 

-------------
Sutra je novi dan.


Objavio: Vijavica
Datum objave: 11 Ožujak 2012 u 19:48
 Hvala svim ovim pritajenim bodriocima koji se ne javljaju, ali ih očito ima Heart
 
Prijavljujem da sam bila komična scena ovaj vikend :D Gledam ja štihaču, gleda ona mene, gledam motikicu, a i ona me motri, ni grablje ne okreću glavu - a ja sve čekam hoće li nešt od toga početi raditi pa da se ja priključim kad skužim kako. Odvažno sam prikeljila nacrt gredice na ogradu, pripremila djelomičan plan sadnje bilja i na kraju umirala sama sebi od smijeha.
 
Sutra ću staviti fotke pomaka ako stignem. Znam da je moja muka sa 15 kvadrata smiješna i da radim veliku dramu oko svega toga, ali iskreno, beskrajno se zabavljam.
 
P.S. Zemlja je fantastična, ostala sam ugodno iznenađena kad sam otkrila da je prepuna kišnih glisti, pijesak je MM dodao, tako da je gredica spremna za sadnju. Nisam ni znala da ju je i prihranio LOL 


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Silvy
Datum objave: 11 Ožujak 2012 u 20:59
Vijavica, dobrodošla među cvjetoljupce.
                
Imaš lijep vrt, želje i volje ne nedostaje, planove si iskrojila, počela sa radovima punom parom, a uz savjete Bake Bee, vrtova na CIF-u i mnoštvo savjeta u njima i tvoj vrt će tebi i TM izgledati predivno.
Sretno! Thumbs%20Up




-------------
http://www.youtube.com/watch?v=UFHcfd_jlT4 - Zlatni otok


Objavio: Belina
Datum objave: 12 Ožujak 2012 u 08:44
Vidim,vidim,posao se pokrećeClap
Dobar odabir biljaka,je pola obavljen posao.
zato treba dobro razmisliti,kod nabave!
smile178


-------------
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj


Objavio: Cvijetomanijak
Datum objave: 12 Ožujak 2012 u 09:03
Ukljucila sam se u planove,procitala sve i bas se ljepo nasmijala .Pogotov djelovi s muzem i koristenje muske snage u vrtu.Podsjetilo me na mog decka ,prije 3 god ,mrzim biljke mrzim cvijece sve ce letit u grabu( odnosilo se na cvijece od njegove majke ) ,nakon 3 god ...Kaktusi su guba,a ni ovaj hibiskus nije los al zasto ne cvate cijelu godinu ,police napravljene ,kupaona natrpana kaktusima ..Cak je i ove godine primio stihacu i prostiho jedan dio za koji smo ja i sveki preslabe .Vjerujem da za jos nekih 3 god i on ce bit ljubitelj bilja .Polako ali sigurno ..hehehehe

Pratim te i dalje...


Objavio: maestral
Datum objave: 21 Ožujak 2012 u 08:55

Volim pratiti razvoj vrta, a ovaj ima idealne uvjete za početak - definiranu veličinu i oblik, zdravu zemlju (s glistama Wink!) i dvoje mladih, stručnih i motiviranih ljudi da to sve slože.

Navratit ću redovito.. 


Objavio: Vijavica
Datum objave: 02 Travanj 2012 u 10:57

Nije me bilo neko vrijeme, treba malo i putovati LOL

Malo sam stala s uređenjem, al letim u nabavku bilja da sad popikam sve kaj treba :D
 
P.S. Maestral, u ovom vrtu samo je MM stručnjak, ali je njemu uređenje krajobraza totalno nezanimljivo - on mi sam pokazuje boleštine po bilju i kako šta izliječiti (što puno znači, naravno), totalno mu je ravno šta je gdje posađeno, sam nek se ja igram i veselim LOL.


-------------
Preko trnja do zvijezda...


Objavio: Free
Datum objave: 27 Listopad 2012 u 23:41
EmbarrassedOvo je bilo jako zanimljivo, kao da sam se vratila 40-tak godina unatrag i kupujem na kiosku nastavke Gričke vještice, i jedva čekam kaj bu se dogodilo dalje ....al sad, pošto se mlada vrtlarica dugo nije javila . . . . nemogu nabaviti sljedeći nastavak mog romana !!LOL

A savjeti BB su odlični, ne samo za početnike nego i za nekoga tko godinama vrtlari !!smile211


-------------
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode





Objavio: Baka Bea
Datum objave: 28 Listopad 2012 u 11:12
Tema uvijek aktualna "Vrt za početnika-jednostavan i otporan" no zamrla, nema  vrtlarice pa nema ni pitanja. Vjerojatno ima još vrtoljubaca kojima bi dobrodošao poneki savjet. Poučena lošim iskustvom, vlastitim i i nekih forumašica također spremnih podijeliti znanje i iskustvo s drugima, nema ni nastavaka, draga Free, ali lijepo je pročitati ovo što si napisala... 


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 28 Listopad 2012 u 16:54
Pa zapravo Baka Bea, ima još jedna ''vrtlarica početnica'' zainteresirana za temu.
Priča je skoro pa identična: izborila sam se za ''svoj cvjetnjak'' kaj znači da zapravo popravljam stare(tuđe) greške (bar meni djeluje ko greška posaditi lavandu i hortenziju jednu kraj druge).
Ali ajmo krenut od početka.
 
Moje carstvo se proteže na 15tak kvadrata između kuće i betonske ograde visine cca.1,2m s pogledom na jug i susjedov travnjak.
 
Ovak je to izgledalo na proljeće, kad se sadilo totalno neplanski. Bio je to samo početak moje cvjetne avanture :) pa samo bila fokusirana samo na sliku određene biljke, a ne cijelog carstva, ali mislim da ćete dobiti okvirnu sliku...
 
 
Moja najdraža kraljica majka inzistira na hortenziji i onda se pojavila sa 2 sadnice lavande. Ovi mali grmići su prkos koji joj se lani rasijal u teglama, pa nisam imala kaj s njim..
 
 
 
Oko jednog ''neidentificiranog četinara'' se razrasla jedna jedina sadnica ukrasnog batata :)
 
Prošli vikend je majka napokon pristala da iskoristimo maksimum od vremena, pa smo pomaknule ovu ružnu i ne funkcionalnu stazicu ko kuće. Krampale smo 4 dana (a ja sve dokumentirala Wink ):
 
 a ovo je rezultat:
 
onda sam još dobila blagoslov da se riješim i četinara i mojoj sreći nije bilo kraja smile146 :
 
 
 
 
 
 
 
 


-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 28 Listopad 2012 u 16:58
Sorry Free, kaj te nisam prije spomenula. Još se uvijek nadam tvojoj posjeti, pa buš doživjela moje blato u živo smile142 Bojim se da nakon ovog vremena bude blato do srpnja

-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 28 Listopad 2012 u 18:00
Inače da vas upoznam s mojim planovima. Borim se s nedostatkom prostora, ali imam želja i planova...brdo.
 
- htjela bi obavezno riješiti ovo kaj ja smtram problemom lavandaVS hortenzija. Predivne su obje, ali koliko sam ja skužila hortenziji treba puno vode, a lavandi baš i ne. Znači jedna se mora pomaknuti.
Lavanda je posađena ovo proljeće, ali je hortenzija na ovom mjestu već 2-3 godine. Koja će bolje podnesti presađivanje?
 
- bez borića nemam hlada za friško presađenje biljčice (rodilište), pa sam mislila uz ogradu, do magnolije koja se vidi na slikama, posaditi/sijati neku penjačicu, po mogućnosti brzo rastuću. Za sad razmišljam o tekomi (veliki plus joj je da može prezimiti vani i da brzo raste), thunbergiji (nema objašnjenja, jednostavno mi je cvijet predivan) ili cobaei (kupila sam sjeme na čoravo, bez da znam kaj kupujem).
 
- do toga, prema hort/lavanda kutku, bi stavila uz ogradu nešto malo višlje, da skrije tu ružnu ogradu. Sviđaju mi se u zadnje vrijeme jako cosmosi i starinske kane, ali nisam sigurna kak visoko narastu
 
- imam 2 sadnice goyi bobica koje sam nadobudno kupila na proljeće, ali ih nisam imala kamo presaditi jer sam pročitala da im crnogorica jako smeta. sad nema crnogorice u blizini, ali je ostalo mali milion iglica u zemlji. Kad bi to mogla neutralizirati, onda bi gojice došle na sredinu (gledano po širini) na razmak 2 m, oko njih vinke (catarnthus) - imam brdo sjemenja, a i oko 80 kom samo rasijanih, pa presađenih - ako ih preživi 30tak do proljeća, ja sretna
 
- u prvi red do stazice bi stavila niske biljčice: imam par grmova ljubičica koje uspješno prezimljavaju vani, pa bi dodala koju proljetnicu tipa jaglac npr., obavezno lobelije (oduševile su me ove godine), imam grmić cuphee
 
- još bi htjela negdi ugurat mali začinski vrtić (ne puno, 2 kvadrata Wink) i planiram slj.godine smjestiti van diplodenije i okušat se u razmnožavanju povaljenicama i još ima brdo cvijetića koji su mi žarka želja....
 
Kaj vi mislite o mojim planovima? Probala sam crtati, ali još je uvijek puno nepoznanica o održavanju u mojoj glavi... Sviđa mi se recimo jako alamanda, ali znam da nemam uvjete da preživi zimu vani, a unutra više nemam mjesta Unhappy
 
E da i nisam vam rekla moju lokaciju - da shvatite zašto me brinu zime: Varaždin
 
I ono najbitnije: kaj ja zapravo tražim od ovog vrta/cvjetnjaka: puno boja tokom cijele godine. Obožavam one ''pametne vrtove'', planski sađene da u njima stalno nekaj cvjeta, miriše i da može preživjeti 3 tjedna kroz ljeto bez plijevljenja s drugom rukom koja ih zalijeva.
 
S veseljem očekujem svaki vaš savjet i sugestiju smile57


-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Listopad 2012 u 08:29
U ovom slučaju problema ima na više razina. Prvo prostor je takav kakav je, mali, ravan, ružna ograda koji želiš sakriti i tu se ne može bitno mijenjati. Drugi problem je kad ima više vrtoljubaca, kako uskladiti  različitwe želje, u ovom slučaju tvoja majka i ti. No ako joj ponudiš drugo rješenje, plan i objasniš da lavandule i hortenzija ma kako lijepe bile ne idu jedna s drugom, ona će to razumjeti. Hortenzija je veliki grm, za sjenovita vlažna staništa s duboko obrađenim plodnim tlom kisele reakcije, lavandula naprotiv, dijete sunca tlo propusno, više suho, siromašno hranjivima, bazično ili alkalično. Ograda? Bez dvojbe trebalo bi je sakriti, zamišljam kakav je pogled kroz prozor. Obično želimo da nam pažnju privlači nešto lijepo ako ne cijelu godinu, a ono bar dobar dio godine. Tekoma je golema penjačica, unatoč rezanju, vidjela sam dvokatnicu obraslu njom. Trajnica kao i glicinija, lijepa kad cvate, no ujesen ogoli kao i Partenocissus (lozica) i opet po zimi izroni ograda a imaš problem i sa skupljanjem lišća. S druge strane ako želiš cvjetno i šareno veći dio godine treba ti jedna mirna pozadina koje se ne bi nadmetala s cvatućim biljkama. Po mom izboru to bi bio bršljan i to zeleni, ne onaj iz šume, preagresivan, ali ni šarenolisni (iako ima prekrasnih šarenolisnih kultivara) mislim da bi i oni unijeli previše nemira. Uzela bih jedan od zelenih vrtnih koji se da kontrolirati rezanjem, vazdazelen cijele godine i dobra pozadina za cvjetnu gredicu. Pri tome se nadam da ne bi susjedu smetao, uostalom lijepo se dade postaviti na pocinčanu ili plastificiranu mrežu. Osmisliti cvjetnu gredicu koja će uz malo truda biti lijepa i privlačna cijelu godinu nije jednostavno, no ne daj se obeshrabriti. Za to treba dobro poznavati biljke, a to ne znaju ni mnogi stručnjaci, pa se priklanjaju riješenju travnjak-iskrivljeno drvo i gotovo vrtno uređenje. Tu se javlja i problem nabave. Badava ti netko predloži i najbolje rješenje ako te biljke ne možeš nabaviti ili im je cijena bezobrazno visoka. Od ovih koje si nabrojala prvo bi trebala  odijeliti sobne i balkonske biljke od trajnica.  Zaboravi madagaskarske vinke (što će ti 80 komada) alamandu, tunbergiju, cobeu nijedna od njih neće preživjeti  kontinentalnu zimu. Urediti mali prostor s cvjetnicama mnogo je teže nego veliki, kako god se to činilo apsurdnim. Osim poznavanja uvjeta koje traže bitno je znati podatak o veličini, vremenu cvatnje, održavanju. Ni uz najbolju volju ne mogu smjestiti u taj prostor sve grmlje i cvjeće prema tvojim željama, no  to je krasno područje za istraživanje. Ako nakon svega još uvijek želiš nastavak...Big%20smile a ako ti je dosta, ostaje ti gore navedena mogućnost - napraviti travnjak LOL 


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 29 Listopad 2012 u 13:25
Baka Bea smile58 !!!!!
 
Hvala puno na odgovoru! (po zadnjih nekoliko postova, pribojala sam se da ste odustali od instrukcija, pa mi je još draže čitati Vaš odgovor Big%20smile)
 
Da prvo krenem sa sličicama:
pogled sa spornog južnog prozora
moj cvjetnjak tu neće imati preveliku estetsku vrijednost: kolni prilaz s 2 žičane ograde+ova betonska :(
ali kad gosti ulaze, radije bih da gledaju cvijeće uz tu ogradu, nego travnjak.
Problem dvorišta je da je L oblika(kolni prilaz je naknadno kupljen od susjeda), i na 1 dvorištu su sad 2 kuće. ''Naprijed'' živi moj ujak i njegov pas koji caruje do naše terase-zato ovaj pogled iz dnevna otkriva samo ruže i magnoliju(sve ostalo otkopa, pojede, sažvače...)
 
Ali to je za neku drugu temu...
 
Što se tiče ograde- jako mi se sviđa ideja o bršljanu. Imam na jednom dijelu dvorišta bršljan pa ga lako mogu seliti/razmnožiti. Ovo je slika mog pokusa da li će funkcionirati unutra, ali bi se možda mogla po slici odrediti vrsta:
 
Vinke: proljetos sam ih vidjela prvi puta, kupila 10 kom i oduševile su me!!! Kad sam bila na g.o. same su se rasijale u teglicama i sad se nadam da će opstati do proljeća (da bar jednu lijepu biljčicu ne moram kupovati). Ja sam ih samo rasadila iz originalnih teglica kad sam ih u rujnu preselila unutra. Onda sam pročitala na forumu da mogu ljeti biti zasađene i na dvorištu - i evo ideje :)
 
ovo je samo dio bebačica-bit će i za tegle, i za vrt i za dijeliti :) tak da sam unaprijed svjesna da neće doživjeti prvi mraz na dvorištu slj.jesen, makar ne odbacujem i mogućnost jesenskog otkopavanja - prošli tjedan sam tako preselila u garažu cupheu i tradescantiu pallidu(tzv.grimizno srce). Možda griješim, ali sadila i sijala sam dijelom cvijeće koje pamtim iz bakinog dvorišta, pa je tradescantia završila na gredici. Sad imam jednu na hodniku i desetak malenih pelcera u garaži. Najveća je ostala vani jer se jako razrasla, pa ćemo vidjet na proljeće...
 
Nego Bako, sve sam više sklona razmišljanju da na proljeće iskopam lavande i poadim ih u jedan drugi dio dvorišta sa goyi bobicama(Lycium barbarum)?
Inače lavanda je kupljena kod nas u rasadniku i trebala bi preživjet naše zime. Kako kažete da nije zhtjevna po pitanju kiselosti tla, a ja imam još jedan komadićak orijentacije istok-jug na raspolaganju, mislim da bi im tu moglo odgovarati. Onda bi stavila oko njih prkos i kuvarkuće i nemam brige da ću nekog utopiti/isušiti. Samo se trebam riješiti 4 čempresa, i onda opet imam ružnu ogradu i preznatiželjne susjede. Ali ovo bi definitivno riješila tekomom.
Znači ostaje jedno pitanje: seoba godinu dana stare lavande - da ili ne? Jel imate možda iskustva?


-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Listopad 2012 u 14:42
Nikad ne inzistiram na izboru biljaka koje predlažem, samo pokušavam argumentima obrazložiti što je više ili manje dobro, a izbor prepuštam vlasniku vrta. Kad nešto posadiš vidjet ćeš i sama sviđa li ti se ili ne, uvijek postoji mogućnost da se nečim zamijeni ili preseli na odgovarajuće mjesto. Bršljan je upravo vrsta na koju sam mislila, ima dvije vrste listova, mladi su glatki, a stariji su nabrani po rubovima. Postoji još jedan sitnijih listova. Budući da meteorolozi najavljuju mraz pusti lavandule do proljeća pa ih onda premještaj. S njima imam bogato iskustvo, nisu sve vrste otporne, a ni sve zbog veličine pogodne za mali vrt. Još uvijek je vrijeme za sadnju lukovica. To možeš učiniti tako da stojiš na novonastaloj stazici ako je blato. Odredi širinu od nekih 50-tak cm i posadi u skupinama šafrane, presličice, procjepak, visibabe, ozimice izbor je veliki, može i veće lukovice poput narcisa, tulipana. Ostavi prostora između skupina za niske jastučaste trajnice koje možeš posaditi sada, ali i u proljeće. Zimi smišljaj što posaditi na ostalu prekopanu površinu.


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 29 Listopad 2012 u 15:31
Hvala na prijedlozima - jako mi se sviđa izbor. Za dosta nisam znala ime, pa sad znam kaj trebam tražiti :)
Ali imam par nedoumica: procjepak i ozimica - kaj nisu to zaštićene vrste? Nisam to vidjela u baumaxu i sl.centrima, ali znam gdje ih ima u prirodi. Ili postoje neki hibridi u prodaji?
 
Narcise, tulipani i anemone su već odavno posađene između ruža, ali ako nađem još koju starinsku narcisu (narcisus poeticus) sigurno ide na ovaj cvjetnjak. To mi je najdraža narcisa, a nisam uspjela naći lukovice u prodaji :(
 
Ovo je bila prva faza sadnje lukovica među ružama:
 
Uglavnom, da ne duljim, hvala Vam još jednom na savjetima, i javit ću se s novim slikicama (ili planovima) smile161


-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 30 Listopad 2012 u 06:47
Nikad ti ne bi savjetovala da uzimaš zaštićene biljke iz prirode. Pišem o onima koje uzgajam u vlastitom vrtu. lukovica ima i kod nas dobar izbor na policama trgovačkih lanaca, poljoapoteka i nekih rasadnika. Ove sitne nisu skupe,  otporne su i razmnožavaju se. I kukurijeci i ciklame su zaštićene, no ima toliko vrtnih, križanih i selekcioniranih godinama. I oni su zanimljivi i ne samo zbog cvijeta nego i lišća. Neki cvatu već sada, neki u prosincu, cvatnja se nastavlja sve do travnja ovisno o porijeklu i vrsti. 


Objavio: maestral
Datum objave: 10 Studeni 2012 u 08:23
Bravo za girls' power! Biti će ovdje svašta zanimljivo za vidjeti


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 07 Travanj 2013 u 20:27
smile56 i da ne mislite da 5 mjeseci nisam nikaj radila, evo kaj sam smislila...
 
 
Nadam se da je ok slika, zeznula sam se jer sam crtala na A3 papiru, pa sad imam problem sa A4 skenerom Embarrassed Recimo da je ovo shematski prikaz..
 
  1. na slici je postojeći grm hortenzije. On tu ostaje.
12.           je označen prkos kojim bih ga okružila. tu je bio dijelom i lani, pa je sigurno ostalo i sjemena jer ga nisam skupljala, ali imam bar jednu teglu u kojoj će sigurno
                niknuti.
  4.           desno do hortenzije sam zamislila jednu 'hrpu' cosmosa
  3.           uz ogradu, a desno od cosmosa bi stavila par komada vrtnog sljeza
  5.           donji desni kvadrant cosmosa je ograđen cinijama
  2.           uz ogradu skroz desno (ako će biti dovoljno mjesta) bi ipak stavila kobeju
  9.           ispred toga dolaze grgine
11.           u lijevi donji kut bi posadila grm ljubičastog batata
  6.           u centar dolazi crvena ukrasna kadulja. Ako ikad nikne - još uvijek nije niti jedna. U tom slučaju ću na to mjesto staviti grgine.
  7.           desno od toga afričke tratinčice
  8.           a lijevo od kadulje, ukrasni duhan
10.           uz desnu stazu bi stavila kadifice, a ovu donju par grmova ljubičica koje moram presaditi
 
Evo to je moj plan (podložan promjenama). Dio biljčica je već posijan i dobro napreduju u mom improviziranom klijalištu, ostalo sjeme je spremno i čeka svoje vrijeme..
 
Lavande selim na SI dio okućnice, ali tu još nemam slike. To ću vam sutra pokazati.
 


-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: dadinica
Datum objave: 07 Travanj 2013 u 22:59
I ja rado svratim na ovu temu, pročitam dobre savjete... pa se vratim da utvrdim gradivo.
Oduševljena sam Baka Beinim iscrpnim postovima, objašnjenjima. Zahvaljujem joj se na njima.


-------------
Pozdravi iz Baranje!


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 08 Travanj 2013 u 07:32
Vlatkich bravo! Ne samo da si planirala nego i crtala. Tvoj vrt će se još mnogo puta promijeniti, malo ćeš biti sretna, a onda će postati "običan" kako budeš pronalazila biljke na netu ili u rasadnicima. Pa ćeš stalno dodavati nove. U tome i je čar vrtlarenja. Često malo možemo promjeniti u stvarnosti, u vlastitom vrtu možemo. Želim ti uspješno vrtlarenje, mnogo zadovoljstva i sretnih trenutaka.
Dadinice, hvala lijepa. Savjeti su uglavnom općeniti, ono što se može primijeniti u svakom vrtu


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 08 Travanj 2013 u 09:01
Dobro jutro!
 
Hvala na ovome 'bravo', to mi puno znači. Držala sam se one da je planiranje pola posla Wink pa makar mi crtanje nije jača strana, lakše mi je ovak bar otprilike smjestiti biljke da vidim koliko trebam mjesta.
 
A da će se mijenjat: znam i nadam se tome. Trenutno nikakvi izdaci za cvijeće nisu mogući, pa sam krenula s jefitinijom varijantom: sjetvom.
 
Uglavnom sam se fokusirala na cvijeće koje raste po vrtovima moga kraja i ima slične zahtjeve.
Držim se ideje da višlje biljke centriram na sredinu gredice, a prema kraju idu sve niže...
 
Javljat ću vam napredak Wink


-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: Vlatkich
Datum objave: 11 Travanj 2013 u 20:00
Evo me! Proljeće me izvuklo van, pa su i neke nove ideje tražile novu skicu..
 
Ovo je moj sjevero-istočni kutić:
 
 
A ovo plan za kutić:
 
Najbitnije je od svega da postoji prilaz do kanalizacijskog šahta (veliki problem)!
 
Čemprese sam prvo htjela srušiti, ali nemam trenutno čak ni ideju čime ih zamijeniti, a treba mi nekaj brzorastuće, visoko min. 4 m, a sa što plićim korijenjem Confused i gusto (da, imam sjeverne susjede iz pakla). Sad je ideja pusiti bršljan oko stabala i eventualno odrezati donje grane. Time se sakriva ograda.
 
Gredica bi imala oblik nepravilnog trokuta da se može hodati okolo.
Na slici br.3 - ispred čempresa - nicandra
                4 - skroz iza             - bijele ivančice
                5 - lijevo od njih       - gaillardia
                6 - ispred toga         - žute ivančice
                9 - prvi red lijevo      - cinije (visoke)
                8 - sredina               - lepe kate
                7 - desno                 - oksalis
                2 - desno uz istočnu ogradu - lavanda koju moram preseliti
                1 - uz terasu            - kobeja (ako ostane koja..)
 
Ovo je ideja, crtala sam popodne,a sad već vidim nedostatke... da zamijenim lavandu sa nicandrom, a lavandu stavim kao nisku živicu ispred gredice? I oksalis ispred lavande? Zbunila sam samu sebe... Confused
               


-------------
Think green, dream in colours!





Varaždin


Objavio: ajama
Datum objave: 27 Travanj 2015 u 17:25
što se dogodilo s ovim vrtom od 2013 godine

-------------
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk